◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Evaluare a libertății presei în Bosnia și Herțegovina: piața media rămâne foarte fragmentată, pluralismul real este slab

În urma unei misiuni pentru evaluarea libertății presei în Bosnia și Herțegovina, organizațiile partenere ale Media Freedom Rapid Response (MFRR) avertizează că libertatea presei în țară este în declin, pe fundalul unor noi legi restrictive, retorică ostilă și denigrare a jurnaliştilor de către funcţionarii publici şi provocările sistemice în curs la adresa independenţei mass-media din serviciul public.

Bosnia și Herțegovina înregistrează de multă vreme o stagnare în progresul său pentru libertatea presei și libertatea de exprimare, iar situația a cunoscut un declin general, chiar dacă țării i s-a acordat statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană în decembrie 2022. Organizațiile MFRR își exprimă cea mai mare solidaritate față de jurnaliștii și mass-media care lucrează într-un mediu sufocant și în condiții precare de muncă.

În timpul misiunii de trei zile, delegația s-a întâlnit cu o serie de părți interesate din domeniul politicii și mass-media, atât la Banja Luka, Republica Srpska (RS), cât și la Saraievo. Regretăm că președintele RS Milorad Dodik nu a răspuns solicitărilor noastre de întâlnire.

Delegația a examinat îndeaproape pachetul de legi restrictive care au fost adoptate sau sunt în prezent în curs de dezvoltare sau. Recenta reincriminare a defăimării, adoptată de Adunarea Națională a Republicii Srpska în iulie 2023, a făcut din defăimare o infracțiune penală cu pedepse inclusiv amenzi echivalente cu 3.000 de euro. Delegația a salutat totuși angajamentul luat de președintele Adunării Naționale de a efectua o revizuire a legii la un an de la adoptarea acesteia, pentru a evalua impactul asupra jurnaliştilor.  Delegația a fost informată cu privire la o a treia inițiativă legală de dezvoltare a unei noi legi a mass-media, care se desfășoară într-un proces netransparent, fără o structură adecvată sau o procedură de numire a grupului de lucru, ridicând întrebări cu privire la legitimitatea acesteia. Informațiile transmise delegației sugerează că această lege ar restricționa în special instituțiile media.

 

Jurnaliști atacați – vinovații, liberi

În ceea ce privește siguranța jurnaliștilor, misiunea s-a întâlnit cu mai mulți jurnaliști care au fost atacați din cauza muncii lor, atât la Banja Luka, cât și la Saraievo. Multe dintre investigațiile asupra acestor atacuri nu au fost încă finalizate, reflectând o tendință mai largă. Potrivit Asociației Jurnaliştilor din BH, doar 25% din cazurile care implică jurnalişti din întreaga țară au fost investigate, iar rata urmăririlor penale rămâne problematică.

Radiodifuzorul public, BHRT, rămâne blocat într-o perioadă de criză perenă din cauza accesului blocat la finanțarea legală a taxelor și a lipsei unui model de finanțare durabil, subminându-i stabilitatea și independența instituțională. Independența Agenției naționale de Reglementare în Comunicații continuă să fie subminată de numirile politizate ale directorului acesteia și de nenumirea consiliului său de conducere.

Cadrul legal pentru libertatea de acces la informații a fost slăbit din cauza modificărilor legislative recente, oferind autorităților publice mai multe oportunități de a refuza divulgarea datelor, adăugând noi obstacole pentru jurnaliști și subminând transparența. În general, piața media rămâne foarte fragmentată și pluralismul real al mass-media este slab.

Delegația a fost compusă din reprezentanți ai ARTICOLUL 19 Europa, Federația Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institutul Internațional de Presă (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), precum și Organizația Media din Europa de Sud-Est și a fost susținută de asociația jurnaliștilor BH Novinari.

Un raport complet care include constatări detaliate și recomandări va fi publicat în săptămânile următoare. (redacția UZPR)

Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *