◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Meta amenință cu blocarea știrilor (și în California) dacă va trebui să plătească pentru ele

Facebook și Instagram vor bloca toate articolele de tip știri din California dacă se adoptă un proiect de lege menit să canalizeze bani de la platformele tehnologice către organizațiile media, a avertizat un purtător de cuvânt al Meta, potrivit npr.org.

Noua lege a jurnalismului din California ar impozita profiturile din publicitate pe care platformele le obțin din distribuirea articolelor de știri. Conform măsurii, aproximativ 70% din banii încasați din așa-numita „taxă de utilizare” ar sprijini redacțiile din întreg statul.

Inițiatorul proiectului de lege, deputata Buffy Wicks, susține că măsura ar putea oferi „un colac de salvare” organizațiilor locale de știri care au înregistrat o scădere a veniturilor din publicitate. „Pe măsură ce consumul de știri s-a mutat online, instituțiile de știri comunitare au fost reduse și s-au închis într-un ritm alarmant”, a declarat Wicks la o audiere privind proiectul de lege, subliniind că peste 100 de organizații de știri din California s-au prăbușit în ultimul deceniu.

Dar Meta avertizează că legislația ar determina compania să blocheze partajarea articolelor de știri din California pe Facebook și Instagram. Proiectul de lege, susține compania, va ajuta mai ales site-urile din afara statului, „sub pretextul” de a ajuta editorii de știri din California. „Dacă legea privind conservarea jurnalismului va fi adoptată, vom fi forțați să eliminăm știrile de pe Facebook și Instagram, în loc să plătim într-un fond de care beneficiază în primul rând marile companii media din afara statului”, afirmă Andy Stone, purtător de cuvânt al Meta.

Danielle Coffey, vicepreședinte executiv al grupului comercial News Media Alliance, a criticat pe Meta pentru că a amenințat că va bloca articole, spunând că industria de știri aflată în dificultate ar beneficia de faptul că platformele tehnologice își plătesc cota echitabilă: „Amenințarea lui Meta de a elimina știrile este nedemocratică și nepotrivită. Am mai văzut acest lucru la ei înainte”.

Amenințările din California sunt urmări ale avertismentelor Big Tech din Washington.

De asemenea, Facebook a blocat pentru scurt timp articolele de știri din Australia, din cauza unei măsuri similar, care impunea companiilor de tehnologie să plătească editorii pentru conținutul de știri. Google amenințase că își va retrage motorul de căutare din țară înainte de a se ajunge la un compromis. În Canada giganții tehnologiei afirmă că sunt gata să elimine conținutul de știri dacă se adoptă o măsură similară. Ca test, Google a blocat deja articolele de tip știre din căutări, pentru unii utilizatori. (redacția UZPR)

Foto: Austin Distel/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *