◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Despre etica jurnalismului cetățenesc

Pentru Independent Media Association (IMA), dar nu numai, este important ca jurnaliștii cetățeni să aibă atât un cod de etică, cât și să fie transparenți cu privire la ceea ce este acesta. IMA, de exemplu, folosește în prezent Codul de etică al Societății Jurnaliștilor Profesioniști ca bază și adaugă la acesta unele linii directoare. Impress, un organism independent de reglementare a știrilor din Marea Britanie, are, de asemenea, un set de standarde de etică actualizate la fiecare câțiva ani. Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei (RCFP) are un ghid de etică, alte organisme ale jurnaliștilor având ghiduri de drept al presei și alte resurse juridice pentru jurnaliștii independenți, inclusiv jurnaliștii cetățeni.

Indiferent de codul de etică, există întotdeauna câteva repere esențiale în munca jurnalismului cetățenesc, notează independentmedia.us. În primul rând, cetățenii trebuie să știe când se relatează despre ei, cum vor fi utilizate informațiile și cum vor fi încadrate. Participanții la un eveniment în calitate de reporter trebuie să afișeze faptul că au această activitate. Publicul trebuie să aibă autonomia de a decide dacă dorește sau nu să vorbească cu jurnaliștii cetățeni. De asemenea, deși există motive pentru care oamenii publică anonim, jurnaliștii profesioniști sunt în mod fundamental responsabili față de cititorii lor și față de public. Dacă nu le sunt oferite cititorilor modalități de a contacta sau de a corecta jurnaliștii cetățeni, aceștia nu permit oamenilor să-i tragă la răspundere. În același timp, așa cum s-a văzut pe parcursul pandemiei de COVID-19, dezinformarea poate ucide. Dacă jurnaliștii cetățeni distribuie informații, chiar dacă le-au primit de la altcineva, au responsabilitatea de a le verifica. Aceasta înseamnă adesea întrebări suplimentare care să ateste sursele în mod clar și, foarte important, să nu fie distribuite afirmații care nu se pot verifica, mai ales dacă ar putea fi interpretate ca defăimări, calomnii etc.

Nu în utimul rând, există la nivelul întregii societăți preocupări etice și juridice serioase legate de relatările despre minori, despre cazuri în instanță sau despre alte subiecte sensibile. Pentru jurnaliștii cetățeni, cea mai bună variantă este cercetarea prealabilă de fundal, inclusiv cu privire la posibilele ramificații legale pentru ei înșiși. „Jurnalismul cetățenesc este în creștere – mai ales online. Pe măsură ce jurnaliștii cetățeni intră și se stabilesc în continuare în lumea media, rolurile și relațiile tradiționale se schimbă. În general, se așteaptă ca jurnaliștii profesioniști să urmeze coduri de standarde și etică jurnalistice și este ceva care este considerat important pentru profesie. Pentru codurile de etică și standarde jurnalistice din Suedia, jurnaliștii profesioniști se pot referi la regulile de conduită profesională ale Uniunii Jurnaliştilor din Suedia și la Media Ombudsmanului, care analizează textele media în raport cu regulile de publicitate. În timp ce jurnaliștii profesioniști se mândresc cu respectarea acestor linii directoare și sunt reglementați de acestea, jurnaliștii cetățeni nu au aceeași responsabilitate în societate”, atrage atenția Olivia Andersson Hjelm, de la Universitatea Malmo, în lucrarea „Citizen journalism and codes of journalistic standards and ethics”. (Roxana Istudor)

Foto: Brad Neathery / Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *