◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Vatican. Atitudini care stârnesc uimire

Îndemnul Papei Francisc

Pe 14 decembrie 2022, Papa Francisc i-a îndemnat miercuri pe credincioşi să „îşi reducă cheltuielile” ocazionate de celebrările şi cadourile de Crăciun pentru a face astfel economii care să fie donate locuitorilor din Ucraina. Suveranul pontif, care susţine cauza Ucrainei aproape la fiecare eveniment public la care participă după ce Rusia a invadat această ţară în luna februarie 2022, a lansat acest apel la sfârşitul audienţei sale generale pe care o acordă la Vatican săptămânal, în ziua de miercuri (Papa Francisc îndeamnă credincioșii să aibă un Crăciun ‘mai modest’ și să doneze ucrainenilor economiile strânse – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri, postat pe 15 decembrie 2022): “Fraţi şi surori, vă spun un lucru, se suferă atât de mult în Ucraina, atât de mult. Şi aş vrea să atrag atenţia asupra următoarei sărbători a Crăciunului: este frumos să sărbătorim Crăciunul. Dar haideţi să ne reducem puţin cheltuielile de Crăciun. Haideţi să avem un Crăciun mai modest, cu cadouri mai modeste. Să trimitem ceea ce economisim poporului ucrainean, care are nevoie de ajutor: el suferă atât de mult, îi e foame, îi e frig, atât de mulţi oameni mor pentru că nu au medicamente sau un număr suficient de medici şi infirmiere”.

Suveranul pontif a lansat acest apel în contextul în care milioane de civili au de suferit din cauza celui mai mare conflict militar izbucnit în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial şi sunt afectaţi de întreruperi ale alimentării cu electricitate, căldură şi apă potabilă, provocate de atacurile Rusiei asupra infrastructurilor ucrainene, într-o perioadă a anului în care se înregistrează constant temperaturi negative: „Să nu uităm: Crăciunul, în pace cu Dumnezeu, da, însă cu Ucrainenii în inimile noastre. Să facem acest gest concret pentru ei”. Pe 15 decembrie 2022, într-o ceremonie publică oficiată la Roma, suveranul pontif nu a putut să îşi oprească lacrimile şi a plâns pentru prima dată în public în momentul în care evocat, încă o dată, „o Ucraină martirizată de război”.

 

Returnarea unor fragmente din marmură

În 2021, Ieronim al II-lea, Arhiepiscopului Atenei și al întregii Grecii  și Papa s-au întâlnit cu ocazia călătoriei Papei Francisc în Cipru și în capitala Greciei, pe 2-6 decembrie (Pope Francis returns to Greece the Parthenon marbles in Athens (msn.com): atunci, ambii și-au reafirmat dorința de a continua împreună pe calea fraternității și păcii. După un an de la această întâlnire istorică, Papa Francisc a decis să returneze Greciei trei fragmente din Partenonul Atenei, ca „semn concret al dorinței sincere de a continua pe calea ecumenică”, Aceste trei fragmente erau păstrate în Colecțiile Pontificale și în Muzeele Vaticanului, unde au fost „păzite cu grijă Timp de secole” și expuse milioanelor de vizitatori din întreaga lume, potrivit Sfântului Scaun.

Sunt trei fragmente care au ajuns la Roma în secolul al XIX-lea pe trasee necunoscute și au fost reunite în colecțiile Muzeului Gregorian Profan, creat de Papa Grigore al XVI-lea; fragmentele au aparținut aparatului decorativ legendar al Partenonului, sculptat de Fidias între 447 și 432 î.Hr., la îndemnul lui Pericle: primul este un cap de cal care provenea de pe frontonul vestic al templului și făcea parte dintr-unul dintre cei patru cai ai carului condus de zeița Atena, aflată în dispută cu Poseidon pentru stăpânirea Atticii; al doilea fragment reprezintă capul unui copil care ținea în mână o tavă și făcea parte din friza care acoperea chilia naosului, cel mai sacru și secret loc al Partenonului; a treia lucrare este un cap de bărbat cu barbă, care a fost identificat într-una dintre metopele plasate pe latura de sud a aceluiași templu, unde era reprezentată lupta centaurilor împotriva lapiților.

 

Scuzele Papei Francisc

Într-un interviu acordat presei americane la sfârşitul lunii noiembrie 2022, Papa Francisc a declarat că unii dintre combatanţii „cei mai cruzi” în ofensiva Rusiei în Ucraina „nu sunt de tradiţie rusă”, ci, aparţin unor minorităţi etnice, precum „cecenii şi buriaţii”, o referire la popoarele autohtone ale acestor regiuni ale Rusiei. De asemenea, Rusia a fost acuzată în septembrie 2022 că a mobilizat în mod disproporţionat bărbaţi aparţinând minorităţilor etnice din Siberia şi Caucaz pentru a-şi susţine ofensiva în Ucraina.

Pe 15 decembrie 2022, Rusia a anunţat că a primit scuze din partea Vaticanului după comentariile de mai sus, considerate de Moscova „cu încărcătură rasistă” (Vaticanul îşi cere scuze Rusiei pentru afirmațiile Papei Francisc despre ceceni şi buriați – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri): purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Moscova consideră acum problema închisă şi speră într-un dialog constructiv între Rusia şi Vatican.

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *