◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Amintiri despre Toma Caragiu

4 martie 1977, ora 21:22, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe  scara Richter a zguduit puternic România. Printre cei care i-au căzut victimă a fost și renumitul actor român Toma Caragiu, al cărui nume este indisolubil legat de cel al orașului Ploiești și, în mod deosebit, al teatrului din această localitate. Cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la trecerea acestuia în neființă, pe data de 4 martie 2022, Teatrul de Stat ”Toma Caragiu” și Școala Gimnazială ”Toma Caragiu” din Ploiești au desfășurat o activitate comemorativă. Aceasta…

Citește mai mult

„Gazeta Munteniei”. Anul XX, nr. 377

„Unde nu este lege, acolo nu este libertate!”  MOTTO: „Prietenul ȋși dǎ seama cǎ ar pǎrea pǎrtinitor ajutȃndu-te și nu te ajutǎ”                                                                                                                                            N.IORGA A ieşit de sub tipar nr. 377 al publicaţiei regionale „Gazeta Munteniei”, periodic de informaţie social economică. Din cuprinsul acestei ediţii spicuim: Editorialul intitulat: Pandemia a tăiat pofta cititorului de presă scrisă! – semnat de directorul Florenţ Mocanu, precum şi articole referitoare la: Dâmboviţa: Centru Medical la standarde europene, în localitatea Comișani, Argeșeanca Andreea Panţuroiu, locul I la Campionatele Naționale, Prahova: Au început lucrările la Centrul…

Citește mai mult

Ultima poezie scrisă de Nicolae Labiș este o inspirație după Serghei Esenin

Poetul Nicolae Labiș, pentru români, a fost „buzduganul unei generații”, așa cum a scris criticului literar Eugen Simion. Tânărul Labiș, prin opera sa lirică, ce cuprinde elementele telurice ale naturii, poate fi asemuit cu poetul rus Serghei Esenin. Atât, Labiș cât și Esenin au fost „instrumente ale poeziei” lirice, adevărate voci „subterane” ale popoarelor din care au făcut parte. Esenin a fost considerat „poet al satului”, la fel ca și Labiș, de către critica literară. Cei doi poeți au trăsături biografice și estetice comune. Sunt „fiii satului” și, prin scrisul…

Citește mai mult

Organizația Reporteri fără frontiere, alături de jurnaliștii ruși independenți, persecutați de regim

Autorităţile ruse au blocat accesul la un post de televiziune şi la un post de radio independente şi de renume, încercând astfel să intensifice controlul asupra informaţiilor în plină invazie în Ucraina, relatează AFP. „Birou procurorului general a cerut blocarea accesului la postul de televiziune online Dojd şi la staţia de radio Ecoul Moscovei”, a anunţat Dojd, pe contul său de Twitter. Cele două organisme media sunt acuzate că au publicat informaţii „eronate cu bună ştiinţă în privinţa activităţilor personalului militar rus”. Ecoul Moscovei a încercat întotdeauna să îşi cultive…

Citește mai mult

Jurnaliștii sud-americani, spionați intens de autorități, cu programul Pegasus

Cu mai mult de un an înainte de a afla că iPhone-ul său a fost infectat cu programul spion invaziv Pegasus, Carlos Dada, fondatorul site-ului de știri salvadorian El Faro, a avut două întâlniri apropiate cu drone care au zburat în apartamentul său, printr-o fereastră. Același lucru s-a întâmplat și cu alți jurnaliști din El Salvador, inclusiv cu o parte din personalul său, a spus Dada într-un interviu recent, pentru publicația Palabra. După aproape 30 de ani ca jurnalist, Dada cunoaște amenințările și potențialul de spionaj veniți cu reportaje și…

Citește mai mult

Laureaţi ai Premiului Nobel, scrisoare comună în sprijinul Ucrainei

159 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare prin care cer încetarea războiului din Uraina. „Ne alegem cuvintele cu grijă, pentru că nu credem că poporul rus joacă un rol în această agresiune. Împreună condamnăm aceste ostilităţi. Există întotdeauna o modalitate paşnică de a rezolva disputele. Rusia a încălcat în mod flagrant Carta ONU, care spune că toţi membrii trebuie să se abţină de la ameninţarea sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat. Sancţiunile impuse vor limita libertatea de mişcare a ruşilor…

Citește mai mult

Miliardar elvețian: „Abramovici vrea să scape rapid de Chelsea”

Miliardarul elvețian Hansjorg Wyss a susținut că i s-a oferit șansa de a se alătura unui consorțiu cu alți „șase sau șapte” investitori, pentru a cumpăra clubul Chelsea, deținut de Roman Abramovici. Deși oligarhul rus și-a exprimat public dorința de a păstra proprietatea asupra clubului, acest lucru s-ar putea dovedi aproape imposibil dacă guvernul Regatului Unit i-ar impune sancțiuni. „Abramovici încearcă să-și vândă toate vilele din Anglia și, de asemenea, vrea să scape rapid de Chelsea. Eu și alte trei persoane am primit o ofertă de a cumpăra Chelsea de…

Citește mai mult

Trei jurnaliști din Republica Capului Verde riscă închisoarea pentru că investighează un ministru

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) solicită autorităților din Republica Capului Verde să renunțe la procedurile împotriva a trei jurnalişti care riscă până la doi ani de închisoare pentru că ar fi încălcat confidenţialitatea unei investigaţii privind posibilul rol al actualului ministru de Interne într-o crimă. Aceste proceduri obstrucționează acoperirea cazului și ar putea împiedica descoperirea adevărului, consideră RSF. Editorul revistei „Santiago”, Herminio Silves, a fost acuzat oficial de un procuror în legătură cu articolul pe care l-a publicat despre ancheta privind posibila implicare a ministrului de Interne, Paul Rocha, într-o…

Citește mai mult

România și Cehia abandonează parteneriatul cu bănci care au acționar statul rus

Guvernul ceh accelerează eforturile de a părăsi două bănci din epoca sovietică, iar apelul său către alte țări din estul UE de a face același lucru a determinat România să-și anunțe decizia de a pleca. Guvernul recent numit de la Praga lucra deja la părăsirea Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și a Băncii Internaționale de Cooperare Economică (IBEC), ambele având Rusia drept cel mai mare acționar. Dacă Praga și București vor ieși, cota Rusiei în IIB ar depăși 50%. Pe de altă parte, Ungaria găzduiește sediul IIB din 2019, scrie…

Citește mai mult