◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Jurnaliștii sud-americani, spionați intens de autorități, cu programul Pegasus

Cu mai mult de un an înainte de a afla că iPhone-ul său a fost infectat cu programul spion invaziv Pegasus, Carlos Dada, fondatorul site-ului de știri salvadorian El Faro, a avut două întâlniri apropiate cu drone care au zburat în apartamentul său, printr-o fereastră. Același lucru s-a întâmplat și cu alți jurnaliști din El Salvador, inclusiv cu o parte din personalul său, a spus Dada într-un interviu recent, pentru publicația Palabra. După aproape 30 de ani ca jurnalist, Dada cunoaște amenințările și potențialul de spionaj veniți cu reportaje și scrisuri despre guvernele autocratice care privesc presa cu neîncredere și dispreț.

Oricât de uluitoare erau dronele, ele doar prefigurau ceea ce Dada și alți jurnaliști salvadorieni aveau să învețe în curând: supravegherea pe care o bănuiau era mult mai amplă și mai sinistră decât și-au imaginat vreodată, scrie al.com.

În deceniul în care a existat programul spion Pegasus, au existat numeroase acuzații conform cărora guvernele l-au folosit pentru a viza disidenți și jurnaliști. Ceea ce s-a întâmplat în El Salvador este un exemplu deosebit de tulburător al amenințărilor crescânde la adresa libertății presei în America Latină și al condițiilor din ce în ce mai toxice și periculoase cu care se confruntă jurnaliștii din regiune.

Dada și alți jurnaliști au cerut de la două grupuri de securitate cibernetică o analiză mai amănunțită a telefoanelor lor. Ceea ce au descoperit a fost că, din iulie 2020 până în noiembrie 2021, programul spion Pegasus a infectat telefoanele a cel puțin 35 de persoane, dintre care 22 jurnalişti din redacția El Faro, potrivit unei investigaţii publicate recent de cercetătorii de la Citizen Lab, de la Universitatea din Toronto. Un editor de la El Faro a avut telefonul spart cu Pegasus de 42 de ori în mai puțin de 16 luni, a constatat ancheta, care a menționat în dreptul telefonului lui Dada a același fenomen.

Reporterii din alte cinci organizații media din El Salvador au fost, de asemenea, vizați de hack-uri Pegasus, împreună cu doi jurnaliști independenți și oameni care lucrau pentru grupuri pentru drepturile omului, a constatat ancheta.

Amenințarea la adresa confidențialității pe care o reprezintă Pegasus este atât de mare, încât unul dintre cei mai mari producători de telefoane din lume trimite grupul NSO în instanță, pentru a opri utilizarea acestuia. Apple a dat în judecată compania israeliană și a trimis angajaților El Faro o alertă.

„Când nimeni nu este arestat și pedepsit…”

Pe măsură ce știrea despre Pegasus din El Salvador s-a răspândit, reporterii din Mexic se confruntau și cu o altă traumă. Cel puțin șase jurnaliști mexicani au fost uciși în primele două luni ale anului, inclusiv patru în ianuarie, uimitor chiar și într-o țară în care reportajele au fost întotdeauna periculoase. Din 1992, 142 de jurnalişti au fost ucişi în Mexic, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor. „Ne-a afectat foarte mult”, spune Jorge Carrasco, redactorul revistei de investigații Proceso, despre recenta serie de omucideri, adăugând că jurnaliştii sunt supuşi unei presiuni mari.

Pe deasupra, o investigație a Citizen Lab a constatat că încă din 2018 că Mexicul a fost una dintre țările în care Pegasus a fost cel mai mult desfășurat – nu doar împotriva jurnaliștilor, ci și împotriva grupurilor de supraveghere a drepturilor omului și a ONG-urilor anticorupție. Ancheta a constatat că 24 de persoane „au fost vizate în mod abuziv de Pegaus în Mexic”, iar rapoartele ulterioare au arătat că numărul este mult mai mare.

Anul trecut, o investigație a The Guardian și a altor instituții internaționale de știri a constatat că 15.000 de mexicani au fost vizați de Pegasus, inclusiv jurnaliști, activiști, judecători și cel puțin 50 de persoane apropiate președintelui López Obrador.

Pe cât de periculos este Mexicul pentru jurnalişti, Honduras vrea neapărat să „vină tare din urmă”. Pentru Dunia Orellana, co-fondatoare și director al instituției de presă Reportar Sin Miedo, „Pegasus nu mai este o noutate, pentru că este în țară de ani de zile. Știm că suntem monitorizați. Deci, ce facem? Învățăm să vorbim codat. Jurnaliştii trebuie să înveţe să trăiască cu frică pentru a-şi face treaba”.

Pentru jurnalista Thirzia Karina Galeas Núñez, amenințările cu moartea au forțat-o în cele din urmă să se mute în SUA. „Nu există instituții în Honduras care să protejeze jurnaliștii sau pe apărătorii drepturilor omului”, a spus ea.

Natalie Southwick, coordonatorul programului pentru America Latină și Caraibe pentru Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, a declarat că „deși aceste state au fost considerate democrații, vedem lideri la nivel național și chiar la nivel local care fie nu înțeleg rolul presei, fie încearcă în mod activ să limiteze capacitatea presei de a-și face treaba”. Southwick observă că Pegasus nu este singurul program spyware disponibil guvernelor – este pur și simplu cel care a primit cea mai mare atenție. „Punctul de plecare este investigarea și urmărirea penală a celor responsabili de uciderea jurnaliștilor. Când nimeni nu este arestat și pedepsit, se transmite un mesaj oricărei persoane care dorește să facă rău unui jurnalist că poate scăpa”, punctează Southwick. (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *