◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Europenizare. Turismul

Cele mai ieftine 10 orașe din Europa

„Time Out” a enumerat 10 orașe europene care sunt atât accesibile, cât și pline de farmec. Să aruncăm o privire la această listă, despre care veți vedea că este dominată în mare măsură de destinațiile est-europene (ordinea este alfabetică) (Travel without breaking the bank! The 10 cheapest cities in Europe (msn.com):

Argos (Grecia) este unul dintre cele mai vechi orașe din lume încă locuit, cu un climat mediteranean blând și comori arheologice. Printre locurile esențiale ale orașului se află Acropola, un adevărat simbol al Greciei antice. În plus, există muzeul arheologic, teatrul antic, piața centrală a orașului, foarte animată seara și Castelul Larisa. Prețul mediu al unei nopți în Argos este de 43 euro (46,50 dolari).

Belgrad (Serbia) este un oraș cosmopolit foarte interesant de descoperit, cu diverse puncte de interes, precum cartierul boem Skadarlija, cetatea Parcului Kalemegdan și biserica Saint-Bava,  care este cel mai mare templu ortodox din Balcani. Dacă stați în Belgrad, bucurați-vă de atmosfera sa festivă seara. Cartierele pline de viață, cum ar fi Savamala, strada Cetinjska și strada Strahinjića Bana, sunt cele mai populare. Prețul mediu pentru o noapte este la 44 euro (47,50 dolari SUA).

București. Capitala României este un oraș dinamic în care nu este posibil să te plictisești. Plimbați-vă prin Mjuzeul Sarului sau la Muzeul Țăanului Român, prin cartierul istoric al Bucureștiului, descoperindu-i bisericile ortodoxe, clădirile istorice și restaurantele tipice. Prețul mediu al unei nopți într-un Airbnb în București este de 51 euro (55 dolari).

Český Krumlov (Cehia). Mai puțin turistic decât Praga, dar la fel de fermecător! Český Krumlov este un orășel pitoresc pe care îți va plăcea să-l explorezi. Dacă mergi acolo, nu ezita să te pierzi pe micile sale alei în stil baroc, care te vor duce la somptuosul său castel din secolul al XIII-lea, unul dintre cele mai mari din Europa Centrală. Rafting-ul sau canotajul pe râul Vltava este o modalitate excelentă de a experimenta orașul Český Krumlov. Vei avea un alt punct de vedere asupra clădirilor sale cu arhitectură gotică și, de asemenea, te poți bucura de frumusețea naturală a împrejurimilor. Prețul mediu al unei nopți într-un Airbnb în Český Krumlov este de 86 euro (93 dolari).

Cracovia (Polonia). Al doilea oraș ca mărime din Polonia, Cracovia este bogat în istorie și cultură. Este cunoscut în principal pentru siturile sale medievale. Piața din Cracovia, Rynek Glowny, este cea mai mare piață medievală din Europa și merită vizitată. Printre punctele de vizitat ale orașului, amintim și Castelul Wawel, un magnific complex istoric care are vedere la malul râului Vistula. Orașul este renumit și pentru viața de noapte: în cartierul Kazimierz, veți găsi multe baruri și restaurante la modă. Profitați de ocazie pentru a gusta din bucătăria tradițională poloneză! Prețul mediu pentru o noapte într-un Airbnb în Cracovia este de 66 euro (71 dolari), potrivit „Time Out”.

Kaunas este al doilea oraș ca mărime din Lituania. Mai puțin turistic și mai autentic decât Vilnius, capitala, Kaunas merită vizitat. Printre principalele atractii ale orasului se numara centrul sau istoric cu alei pitorești și cladiri gotice, cetatea medievală situată pe un deal la marginea orașului și piața centrală unde pot fi degustate produsele locale. În Kaunas, puteți vizita  un muzeu cu adevărat neobișnuit: Muzeul Diavolului, care găzduiește o colecție unică de statui și obiecte purtând imaginea unor creaturi înfricoșătoare. Prețul mediu pentru o noapte de cazare este de 65 euro (70 dolari).

Marsalforn (Malta), situat în nordul țării, pe insula Gozo – o mică stațiune de pe litoral, care vaatrage turiștii care doresc să se odihnească. Acest sat pitoresc de pescari este foarte popular pentru plajele sale, restaurantele cu fructe de mare, salinele și gama largă de sporturi acvatice (scuba diving, windsurfing, snorkeling, caiac etc.). Prețul mediu al unei nopți aici este de 65 euro (70 dolari).

Riga, Capitala Letoniei este orașul european cu cea mai mare concentrație de clădiri din arhitectura Art Nouveau. Are, de asemenea, multe galerii de artă. Vecrīga, centrul istoric al orașului Riga, debordează de farmec datorită străzilor sale mici pietruite, clădirilor sale medievale și muzeelor sale, inclusiv faimoasa Casă a punctelor negre (foto). Prețul mediu al unei nopți într-un Airbnb în Riga (conform Time Out) este de 55 euro (60 dolari SUA).

Sofia (Bulgaria) unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, un oraș bogat în istorie și cultură. Vizitați centrul orașului pentru a observa clădirile sale neoclasice cu structuri comuniste, statuile sale din epoca sovietică, bisericile cu cupolă și galeriile mari. În centrul său seaflă Catedrala Sf. Alexandru Nevski, unul dintre simbolurile orașului. Impresionant în interior și în exterior, acest imens monument ortodox poate găzdui până la 10.000 de închinători – este un loc de vizitat, absolut, indiferent de credința ta.

Zagreb, capitala Croației este un oraș care este ușor de explorat pe jos. Bogat în istorie și cultură, Zagrebul este plin de muzee și clădiri istorice, dar și de frumoase spații verzi precum Parcul Maksmir. Piața Ban-Jelačić este piața centrală a orașului, înconjurată de cafenele și restaurante unde puteți lua o pauză binemeritată. Prețul mediu pentru o noapte în Zagreb este de 57 euro (61,50 dolari).

 

Cele mai periculoase șapte destinații de călătorie

Când planificați o călătorie europeană, viziunile despre străzi fermecătoare, situri istorice și experiențe culturale sunt adesea în centrul atenției. Cu toate acestea, sub suprafața fațadei turistice prietenoase a Europei, există orașe care prezintă preocupări semnificative de siguranță pentru călători. Iată câteva dintre cele mai periculoase destinații de călătorie europene (The Most Dangerous European Travel Destinations (msn.com) The Most Dangerous European Travel Destinations (msn.com), postat pe 1 septembrie 2023):

 

1. Glasgow, Scoția

În timp ce Glasgow se mândrește cu bogății culturale, adăpostește și o scenă subterană de droguri care poate arunca o umbră asupra atractivității orașului. Turiștii sunt sfătuiți să fie precauți în anumite zone pentru a evita implicarea involuntară în aceste probleme.

 

2. Belfast, Irlanda de Nord

Deși Irlanda de Nord a făcut pași mari către pace, rămășițele trecutului său tulbure persistă. Perioadele marcate de conflictul dintre protestanți și catolici au lăsat cicatrici care încă afectează anumite părți din Belfast. Vizitatorii ar trebui să fie conștienți de potențialele tensiuni și zonele cu riscuri crescute.

 

3. Podgorica, Muntenegru

În timp ce Podgorica păstrează o privire asupra moștenirii sale iugoslave, nu este imună la provocările contemporane: este recunoscut un risc crescut de incidente legate de terorism, reamintind călătorilor să rămână vigilenți.

 

4. Malmö, Suedia

În ciuda atractivității sale, reputația de siguranță a acestui oraș este pătată de o rată a crimelor care o depășește pe cea din alte părți ale Suediei. Chiar și locuitorii din Malmö spun că se simt nesiguri în orașul lor…

 

5. Kiev, Ucraina

Capitala Ucrainei, cu istoria sa bogată, se confruntă cu tulburări continue din cauza conflictelor politice. Prezența constantă a pericolului care decurge din statutul țării sfâșiată de război necesită o abordare prudentă pentru călători.

 

6. Moscova, Rusia

În timp ce Rusia oferă minuni istorice și arhitecturale, spectrul violenței bandelor se profilează în anumite zone. Relațiile tensionate dintre Rusia și anumite țări, inclusiv Statele Unite, adaugă un strat suplimentar de complexitate pentru călătorii internaționali.

 

7. Londra, Anglia

Percepută ca un centru turistic global, Londra are rate extreme ale criminalității, care constituie o surpriză pentru mulți. Hoțiiîn general, hoții de buzunare și escrocii sunt cunoscuți pentru că vizează turiștii nepregătiți. A fi vigilent și a adopta măsuri de securitate devine esențial pentru călătorii din acest oraș vibrant.

 

În mijlocul diverselor peisaje și bogățiilor culturale ale Europei, este esențial ca toți călătorii să fie informați și pregătiți. După cum arată aceste orașe, siguranța nu este garantată doar de popularitatea unei destinații. Cercetarea, conștientizarea condițiilor locale și o mentalitate prudentă sunt instrumente indispensabile pentru călătorii care doresc să se bucure de frumusețea Europei în timp ce navighează în mijlocul sau în apropierea unor potențiale riscuri.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *