◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Inteligența artificială ca mijloc de stimulare a avansului Europei de Est

Inteligența artificială (AI) poate fi o forță a binelui în Europa de Est, care din punct de vedere istoric, a rămas în urma țărilor vestice, mai bogate, ale continentului.

Deși sunt încă foarte înainte, țările bogate nu mai dețin monopolul asupra acestei noi invenții, iar dezvoltările AI au loc pe tot globul. Europa de Est nu face excepție și, în ciuda faptului că regiunea rămâne cea mai săracă din Europa, cercetarea și dezvoltarea în domeniul inteligenței artificiale par să fi accelerat în diferite sectoare.

Valorificată cu înțelepciune, inteligența artificială ar putea oferi un impuls spre creștere pentru o regiune care se luptă cu decenii de penurie din era comunistă și inegalitatea economică.

 

Primul consilier guvernamental „neuman” din lume

Unele țări din Europa Centrală și de Est au făcut progrese semnificative în sectorul AI.

De câțiva ani încoace, Polonia este vârful de lance a luptei împotriva discursului instigator la ură pe internet. Poit Euronews, Samurai Labs a dezvoltat un software bazat pe inteligență artificială care detectează discursurile instigatoare la ură, violența și știrile false pe platformele media online. Instrumentul s-a dovedit deosebit de util în anii de după Brexit. Pe lângă știrile false și discursurile instigatoare la ură, acest instrument bazat pe inteligență artificială a fost folosit și pentru a combate pedofilia online și alte infracțiuni.

În România, start-up-ul Humans.ai a oferit primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială, ION, pentru a-l ajuta pe premierul român să înțeleagă nevoile alegătorilor.

Republica Moldova, folosește, de asemenea, inteligența artificială, instruindu-o pentru a implementa managementul buruienilor pentru culturile locale. Programul este dezvoltat de compania locală DRON Assistance și finanțat de Națiunile Unite.

În Ucraina, inteligența artificială este deja în fruntea strategiei de apărare a țării împotriva agresiunii ruse. Inteligența artificială ajută la identificarea soldaților ruși, la urmărirea mișcărilor trupelor, la stabilirea de noi ținte și la interceptarea comunicațiilor inamice, împreună cu ajutând la apărarea dezinformării rusești.

 

Șapte trilioane de dolari în plus la PIB-ul global

Potrivit cercetărilor efectuate de Goldman Sachs, inteligența artificială ar putea aduce o creștere de aproape șapte trilioane de dolari (6,47 miliarde de euro) a PIB-ului global anual, pe o perioadă de zece ani. Potențialul de creștere economică este nelimitat, iar Europa de Est poate profita de asta.Dronele alimentate cu inteligență artificială prezintă o opțiune mult mai ecologică fermierilor care nu au nevoie de tractoare și evită arderea combustibililor fosili, care poluează. Dronele agricole pilotate de software AI presară în medie cu până la 40% mai puțină substanță activă, permițând pulverizare mai precisă și culturi mai sigure.

Inteligența artificială ar putea ajuta, de asemenea, regiunea să dezvolte un management mai bun al deșeurilor, cu coșuri de reciclare inteligente și facilități care ajută la sortarea și colectarea gunoiului mai eficient.

Sănătatea este o altă problemă spinoasă, regiunea fiind renumită pentru lipsa de medici.

AI poate ajuta la completarea unui număr de medici, astfel încât mai mulți oameni să poată accesa supravegherea medical – studiile arată că tehnologia este capabilă să îndeplinească sarcini la fel de bine sau mai bine decât oamenii. (redacția UZPR)

Foto: Colin Behrens/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *