◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Talentul de a fi bou

(Acest text se dedică celor care se cred ceea ce nu sunt.) Cel puţin o dată în viaţă l-ai întâlnit şi tu. În troleibuz, pe stradă, în tot felul de instituţii sau printre prieteni. Aparent e un om bun, zâmbitor, educat şi amabil. Cum te vede, prinde a se lăuda cu toate şcolile, universităţile şi toate meritele pe care le-a obţinut vreodată. Dar când îţi deschide uşa, se uită la tine ca boul, ca şi cum, în comparaţie cu el, eşti doar un perete nezugrăvit sau un câine plouat. Îşi…

Citește mai mult

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor le cere talibanilor să-i elibereze pe jurnaliștii reținuți

Talibanii „trebuie să-i elibereze imediat” pe jurnaliştii reținuți şi să nu mai reţină membri ai presei, solicită Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).„Talibanii trebuie să-i elibereze imediat și necondiționat pe jurnaliștii de la Ariana News Waris Hasrat și Aslam Hijab și să oprească arestările arbitrare ale personalului media. Hărțuirea și arestarea continuă a jurnaliştilor distrug ceea ce fusese un atu imens de valoros pentru poporul afgan: o cultură media înfloritoare”, a declarat Steven Butler, coordonatorul programului CPJ pentru Asia. „Hărțuirea și arestarea continuă a jurnaliştilor distrug ceea ce fusese un atu…

Citește mai mult

Antrenorul Alberto Salazar, exclus pe viaţă din atletism

Antrenorul american Alberto Salazar a fost suspendat în 2019 patru ani pentru incitare la dopaj, iar în decembrie 2021 a fost exclus pe viaţă din atletism de către SafeSport, organizaţie americană care soluţionează problemele de abuz sexual în sport. Tentativele sale de a contesta decizia nu au avut succes, notează presa din SUA. Iniţial se credea că antrenorul a fost exclus din cauza unor comentarii cu caracter sexual, însă New York Times a scris că în cazul său există şi două situaţii neraportate anterior de agresiune sexuală asurpa unei persoane….

Citește mai mult

Muzeu dedicat NFT-urilor, la Seattle

Un muzeu în întregime consacrat NFT-urilor (non-fungible token), opere digitale certificate care au succes pe piaţa de artă, şi-a deschis porţile la Seattle, în SUA. Muzeul prezintă opere originale însoţite de explicaţii despre tehnologiile care le fac posibile. Are drept scop să ajute vizitatorii să se orienteze în această lume nouă a „jetoanelor ne-fungibile” (NFT), obiecte digitale a căror proprietate poate fi urmărită. „Puteţi intra şi, nu contează ce ştiţi sau nu în legătură cu arta digitală, despre NFT-uri, veţi putea vedea opere prezentate în format mare, care vă amintesc…

Citește mai mult

Bilanțul negru al oprimării presei de către noua putere militară din Myanmar

La un an după ce forțele armate au preluat puterea în Myanmar, Reporteri fără frontiere (RSF) oferă o imagine de ansamblu teribilă asupra amplorii încălcărilor libertății presei de către junta militară. Pentru a ascunde masacrele de civili și pentru a-și întări controlul asupra țării, junta a arestat, întemnițat, torturat și chiar eliminat sumar jurnaliştii care i-ar putea submina controlul asupra știrilor și informațiilor. În ultimul an, cel puțin 115 jurnaliști au fost arestați în timp ce relatau despre proteste sau după ce au fost urmăriți de serviciile de informații. Unii…

Citește mai mult

Suntem ceea ce mâncăm, când mâncăm și cum mâncăm

„Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti”. (Jean Anthelme Brillat-Savarin) „Eşti ceea ce mănânci”. (O veche filosofie indiană, Ayurveda) Rezumat: Orice om rațional este preocupat de ceea ce poate face pentru a se bucura de o sănătate cât mai bună. Articolul de față prezintă o sinteză a celor mai importante principii de alimentație care conduc la realizarea acestui scop. Cuvinte și expresii cheie: mâncare; îmbuibare; longevitate; boală; corpul; mintea. În țările bogate s-a ajuns deja în situația ca numărul celor care mor din cauza excesului de mâncare,al îmbuibării, să…

Citește mai mult

Expoziție-eveniment „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere”

Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, vernisează joi, 3 februarie 2022, expoziția „Ion Luca Caragiale – 170 de ani de la naștere”, în semn de omagiu adus marelui dramaturg român. Evenimentul va avea loc în Sala „Theodor Pallady”, din Calea Victoriei 125, începând cu ora 11:00. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie, criticul de artă Pavel Șușară, prof.univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Gazda evenimentului: prof.ing. Nicolae Noica, director general…

Citește mai mult

O carte despre purtătorii „seminției fără greș”: „Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita”

Sunt cărți care te fac să nu capitulezi (v. Confucius) în fața ignoranței, a răului, a necredinței.  Asemenea cărți, „sfaturi la îndoiri”, ne leagă cu vecia, vorba cronicarului, fiind aidoma pietrelor de temelie. întărindu-ne în cunoașterea de sine. Pot fi și aceste cuvinte adăugate la cele lămuritoare privind ediția  a II-a, revăzută și adăugită, a impresionantei panorame de istorie, cultură și civilizație a cercetătorilor Ioan Lăcătușu și Erich-Mihail Broanăr, Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita, apărute cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, episcop al Covasnei și Harghitei. O carte despre…

Citește mai mult

Eveniment în brâncușologie: „L-au întâlnit pe Brâncuși. Interviuri și mărturii prezentate de Doïna Lemny / Ils ont rencontré Brâncuși. Interviews et témoignages présentés par Doïna Lemny”

Critic de artă de largă recunoaștere internațională, dna DOÏNA LEMNY a fost, mai întâi, documentaristă la biblioteca Muzeului Național de Artă Modernă din Paris, unde s-a ocupat cu înregistrarea și analiza fondului de documente „Brâncuși”. Înfruntând mucegaiul și praful din filele cercetate, mărturisește: „am înaintat cu credința că aveam pe mână comori neprețuite, care-mi permiteau să mă apropii de un artist de care nici nu mi-aș fi putut închipui să mă pot ocupa vreodată.” Între timp, s-a înscris la doctorat, la Sorbona (Paris, I, dec. 1997), cu o temă despre…

Citește mai mult