◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Bilanțul negru al oprimării presei de către noua putere militară din Myanmar

La un an după ce forțele armate au preluat puterea în Myanmar, Reporteri fără frontiere (RSF) oferă o imagine de ansamblu teribilă asupra amplorii încălcărilor libertății presei de către junta militară. Pentru a ascunde masacrele de civili și pentru a-și întări controlul asupra țării, junta a arestat, întemnițat, torturat și chiar eliminat sumar jurnaliştii care i-ar putea submina controlul asupra știrilor și informațiilor.

În ultimul an, cel puțin 115 jurnaliști au fost arestați în timp ce relatau despre proteste sau după ce au fost urmăriți de serviciile de informații. Unii au fost arestați la casele lor și a fost adesea folosită violența.

57 de jurnalişti – dintre care nouă femei – sunt în prezent reţinuţi în mod arbitrar, conform barometrului RSF al libertăţii presei. Foarte puține informații apar din închisorile din Myanmar, unde se spune că condițiile sunt extrem de dure. În cele mai multe cazuri, familiile deținuților nu primesc vești despre cei dragi. Myanmar este acum al doilea cel mai mare stat care a întemnițat jurnalişti din lume, după China.

Dintre toți jurnaliștii aflați în prezent în închisoare, doar 14 au fost judecați, în temeiul articolului 505a din Codul penal, care sancționează informațiile de natură să pună în pericol interesele forțelor armate.

Cel puţin trei jurnalişti au fost ucişi de la lovitura militară. Fotograful Soe Naing a fost declarat mort pe 14 decembrie 2021, după patru zile de audieri violente în custodia Poliției. Editorul Federal News Journal, Sai Win Aung, a fost ucis în timpul unui atac al forțelor armate, pe 25 decembrie 2021, în estul țării. Pu Tuidim, fondatorul și editorul Khonumthung Media Group, a fost răpit în nord-vestul țării, lângă granița cu India, pe 7 ianuarie, de soldați care l-au folosit ca scut uman și apoi i-au tăiat gâtul după ce l-au mutilat.

Pe lângă Soe Naing și Pu Tuidim, care nu au supraviețuit, cel puțin alți doi jurnaliști au fost torturați în timp ce erau deținuți.

Pe lângă aceste cazuri de tortură, alți trei jurnaliști au fost supuși unor violențe considerabile în momentul arestării sau în timpul detenției. Doi jurnaliști Myanmar Pressphoto Agency au fost răniți de un vehicul al armatei, care a intrat în mod deliberat într-o mulțime de protestatari din Yangon, iar unul dintre ei, reporterul video Hmu Yadanar Khet Moh Moh Tun, a fost internat în spital, cu răni grave. Sai Lwin, un fotograf cunoscut și sub numele de Moe San, a fost rănit de  focuri trase cu gloanțe de cauciuc, în timp ce relata despre un protest.

Jurnaliştii sunt reţinuţi în toată ţara în cel puţin 10 centre de interogatoriu şi detenţie. După interogatoriu, unii sunt transferați într-o închisoare, dar alții continuă să fie reținuți la centrul în care au fost audiați, în apropierea locului de arest.

În primele câteva luni ale loviturii de stat, junta a interzis oficial principalele instituții de presă independente. Unii au fost urmăriți penal în temeiul secțiunii 505a din Codul penal, în timp ce altora li s-a retras permisul fără a fi dat niciun motiv oficial. Acesta a fost cazul Democratic Voice of Burma, un radiodifuzor independent de radio și TV care continuă să opereze din baze din străinătate.

Având în vedere că internetul este acum singurul mod de a obține știri și informații care nu sunt controlate de juntă, autoritățile militare intenționează să impună taxe mari asupra serviciilor de internet, iar o nouă lege a securității cibernetice, care va intra în vigoare în săptămânile următoare, va permite autorităților să controleze comunicațiile electronice și să încalce confidențialitatea datelor.

15 multinaționale solicitate de RSF

Din cele 15 corporații multinaționale care au primit scrisori de la RSF prin care le cere să pună capăt activităților care susțin direct sau indirect crimele juntei, un total de cinci – Chevron, TotalEnergies, Voltalia, Telenor și Ericsson – au anunțat până acum planuri de retragere. din Myanmar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *