◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Veronica Micle / Poezii

CUVÂNT ÎNAINTE Grupajul de poezii care urmează este, de fapt, o selecţie din creaţia lirică a Veronicăi Micle, respectiv cea care face trimitere directă la dragostea ei pentru Eminescu. În realitate, poate mai subtil în unele cazuri, dar nu puţine!, aproape în întreaga ei operă lirică, Veronica rămâne consecventă şi tributară puternicelor sale sentimente faţă de poet. Apoi, este interesantă şi cam ignorată  procesarea în actul general al creaţiei, asezonarea cu idei-sentimente care contribuie substanţial la construcţia unui întreg al iubirii sale faţă de Eminescu, ceea ce poate induce adevărul că poeziile sale…

Citește mai mult

Modificări în Legea educației. Profesorii care bat elevii vor fi sancționați mai ușor

Sunt noi schimbări în Legea educației, care au intrat în vigoare de joi, 2 ianuarie. Profesorii din mediul preuniversitar vor răspunde mult mai strict pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu. Până acum, aceștia erau cercetați dacă se constata că fapta a fost comisă cu intenție sau din culpă, însă din 2020 este suficientă încălcarea în sine pentru a atrage răspunderea cadrelor didactice. Modificarea, cunoscută și sub numele de „răspundere obiectivă”, este conținută într-o lege apărută în Monitorul Oficial încă din 30 decembrie, dar care se aplică începând cu 2 ianuarie 2020. Practic,…

Citește mai mult

Bilanțul activității Centrului Media BucPress din Cernăuți pe anul 2019

2019 nu a fost un an simplu atât pentru presa de limba română din Ucraina, cât și pentru întreaga comunitate românească. În plan global, libertatea presei este în declin în contextul în care unele guverne democratice se alătură eforturilor guvernelor autoritare cu scopul de a împiedica jurnalismul independent, potrivit unui raport „Freedom House”. Organizația „Reporteri fără frontiere” arată că Ucraina în 2019 s-a numărat printre statele cu problemele la capitolul „libertatea presei”, fiind vorba de o serie de inițiative legislative care au afectat independența mass-media. Reforma audiovizualului public a lăsat…

Citește mai mult

VERONICA MICLE – 170

Volum Veronica Micle, „Poezii”, Antologie de Dumitru Hurubă   Ce a rămas din Veronica Micle la 170 de ani de la nașterea sa? Doar o poveste banală agățată de portretul lui Eminescu, cel pentru care a nutrit o dragoste mărturisită în fel și chip, împărtășită în limita unor constrângeri sociale, a unor imperative morale? A vorbi despre Veronica Micle detașat, fără încrâncenare, ranchiună, ori adversități preluate din arhivele istoriei ori din „dezvăluirile senzaționale”, găzduite fără niciun fel de opreliști de un spațiu în care orice impostor se crede academician, e…

Citește mai mult

Frica de treisprezece

Toată lumea cunoaşte ce sunt superstiţiile. Acestea s-au transmis din generaţie în generaţie ca nişte sfaturi pe care le ascultăm de multe ori cu stricteţe. Aşa că atunci când îţi ţiuie urechea, obligatoriu vei avea musafiri. Când te înţeapă palma – vei primi cu siguranţă bani sau dacă-ţi taie calea vreo pisică, e semn că nu-ţi va merge bine. Dacă sugiţi, te vorbeşte cineva de rău, iar dacă verşi sarea, în mod sigur te vei certa cu cineva. De parcă o singură solniţă ar putea hotărî relaţia dintre oameni. Însă…

Citește mai mult

   ÎNTREBĂRI ÎN LABIRINT

Jurnalist de prestigiu, romancier de succes, Victor Nafiru se înfățișează acum cu cea de-a treia carte. Un act de curaj, aș spune, un act aproape sinucigaș, pentru că a vorbi despre lumea din imediata ta apropiere, de date ale memoriei recente, care ne bântuie pe toți, din diferite unghiuri de vedere și cu păreri contrare, este, în definitiv, o mare încercare. Acum când literatura și filmul sunt bântuite de cele mai imunde aspecte ale vieții așa-zis cotidiene românești, când „muie” a devenit semn de apelare de aleasă noblețe, când violul,…

Citește mai mult

Așchii de cer (XXXV)

1.Pe bunicul meu dinspre tată îl chema Nicolae. –Dar cum îl chema pe bunicul tău?, l-am întrebat odată, pe când eram copil. –Nicolae. –Dar pe bunicul lui? –Nicolae. –Dar pe bunicul bunicului lui? –Tot Nicolae. De la el am aflat că neamul nostru se duce de la un Nicolae la alt Nicolae departe în timp. –Până unde?, mă interesam. –Hăt până la vremurile când Sfântul Nicolae umbla pe pământ şi se plimba printre oameni ca noi; când se ducea la târg ca să-i cumpere pe robi de la stăpânii lor…

Citește mai mult