◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Bilanțul activității Centrului Media BucPress din Cernăuți pe anul 2019

2019 nu a fost un an simplu atât pentru presa de limba română din Ucraina, cât și pentru întreaga comunitate românească. În plan global, libertatea presei este în declin în contextul în care unele guverne democratice se alătură eforturilor guvernelor autoritare cu scopul de a împiedica jurnalismul independent, potrivit unui raport „Freedom House”. Organizația „Reporteri fără frontiere” arată că Ucraina în 2019 s-a numărat printre statele cu problemele la capitolul „libertatea presei”, fiind vorba de o serie de inițiative legislative care au afectat independența mass-media.

Reforma audiovizualului public a lăsat Ucraina fără televiziune analogică în anul 2019. În pofida progresului tehnologic, mii de familii din regiunile Cernăuți și Transcarpatia au rămas fără emisiuni în limba maternă (acestea apar prin satelit și online), accesul la televiziunea digitală fiind mai problematică în zonele rurale.

Dezetatizarea presei scrise a lăsat ziarele raionale fără finanțare, acestea, urmând calea ziarelor regionale, încearcă să supraviețuiască modernizându-și managementul. În acest context, presa scrisă continuă să se confrunte cu probleme financiare, costurile tipografice și poștale devenind tot mai mari de la un an la altul.

În altă ordine de idei, cotele introduse în audiovizual în 2017 rămân în continuare valabile, fiind reglementat în Ucraina volumul de emisiuni în limba ucraineană în audiovizualul național și regional (radio și TV) prin aplicarea unor cote lingvistice obligatorii. Posturile regionale de radio sau TV sunt nevoite să emită în proporție de 60-75 la sută în limba ucraineană, ceea ce blochează posibilitatea apariției unor posturi de tv/radio doar în limba română sau în altă limbă în afară de ucraineana, cu excepția spațiului online.

Așadar, unicul spațiu al libertății rămâne presa online, dar și aceasta, a rămas „nevătămată” în 2019 doar în urma faptului că legislatorul a introdus pe ultima sută de metri, în urma unor scandaluri, o excepție pentru presa care apare într-o limbă a UE în cadrul Legii „Privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat”, criticată de comunitatea românească din Ucraina, dar și de experții Comisiei de la Veneția.

Realitățile politice se suprapun peste slaba capacitate a presei de limba română din Ucraina de a comercializa activitatea media, de a obține noi surse de finanțare, iar criza managementului profesionist este o problemă nerezolvată (deseori neglijată și ignorată) pentru mai multe instituții de presă.

În acest context, Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuți și o filială în regiunea Transcarpatia, din 2014 realizează atât proiecte de presă, cât și activități științifice, culturale, de instruire, de expertiză și cercetare. La 27 iulie 2014 Agenția de știri BucPress, cel mai cunoscut organ de presă al ONG Centrul Media BucPress, publică prima știre pe website-ul www.bucpesss.eu, iar începând cu 1 decembrie 2016 zilnic, 24 de ore din 24, sunt difuzate emisiuni în limba română la Radio Cernăuți. Au apărut, rând pe rând, televiziunea online BucPress TV și revista de gândire românească „BucPress” din Cernăuți. Pas cu pas, proiectele de presă au început să fie completate cu activități științifice și culturale, o parte dintre acestea – realizate în anul 2019 – le vom prezenta în continuare.

ORGANE DE PRESĂ ADMINISTRATE DE CENTRUL MEDIA BUCPRESS

Agenţia BucPress din Cernăuţi – o agenţie de presă a românilor din Ucraina, care face parte din trustul BucPress, fiind destinată românilor din Ucraina şi de peste hotare și are ca scop satisfacerea unei necesităţi informaţionale şi culturale moderne a românilor din Ucraina în funcţionarea cu acces liber şi transparent a unei agenții independente de ştiri, care, pe de o parte, reflectă viaţa culturală, politică şi economică a comunităţii româneşti din Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, Nordul Basarabiei (regiunea Cernăuți), dar și din regiunile Transcarpatia și Odesa, şi, pe de altă parte reprezintă un mecanism de transmitere a fluxurilor de ştiri, analize, studii, editoriale, difuzate de agenţiile româneşti şi ucrainene de presă către comunităţile româneşti de pretutindeni. Este cel mai cunoscut organ de presă al ONG Centrul Media BucPress. În anul 2019, echipa BucPress a transmis știri zilnice cititorilor, iar filiala din Transcarpatia, fondată în 2018, a informat despre situația românilor din Maramureșul din dreapta Tisei. În 2019 a crescut echipa de jurnaliști a Agenției BucPress, iar pe lângă știri au fost publicate tot mai multe analize, investigații jurnalistice, eseuri și editoriale. 

Continuarea pe bucpress.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *