◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.07.2024
ONU. Poziția față de micile
state insulare

„Lumea nu trebuie să permită pierderea unei singure țări sau culturi din cauza încălzirii globale sau a persistenței unei lumi financiare cu două viteze, în care bogații se îmbogățesc și cei săraci devin mai săraci”, a declarat șeful ONU la deschiderea celei de-a patra Conferințe Internaționale privind statele insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS4), care a avut loc în Antigua și Barbuda din Caraibe, o națiune care înțelege bine puterea distructivă a schimbărilor climatice în urma uraganelor Irma și Maria, care au devastat insulele în 2017 (https://news.un.org/fr/story/2024/05/1145911): Secretarul general,…

Citește mai mult

Cele mai bune universități
ale lumii

Cele mai bune universități din lume au fost dezvăluite în cea de-a 21-a ediție a QS World University Rankings. Lista are din nou în frunte Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care conduce clasamentul de 13 ani consecutiv. Următoarele două universități de pe podium sunt situate în Marea Britanie – Imperial College London, care a urcat de pe poziția a șasea, și Universitatea din Oxford. Universitatea Harvard, din SUA,  s-a clasat și în acest an pe locul patru, cu un scor de 96,8, urmată îndeaproape de Universitatea din Cambridge, care…

Citește mai mult

Incendiile masive
din Arctica au eliberat megatone de carbon

Vremea caldă și uscată a creat condiții favorabile pentru aprinderea incendiilor în Arctica, iar acesteaau eliberat megatone de carbon în atmosferă, potrivit oamenilor de știință din UE. Datele Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS), citate de Euronews, arată că majoritatea incendiilor ard în Republica Sakha, în nordul îndepărtat al Rusiei. Aceste incendii sezoniere se deplasează spre nord, deoarece schimbările climatice determină creșterea temperaturilor în Arctica, eliberând gaze cu efect de seră din solul bogat în carbon.  „Emisiile de incendii din Arctica au fost la niveluri destul de tipice în…

Citește mai mult

UZPR, partener media al primului
Centru de Cercetări Științifice (privat)
din România, „Alexandru Surdu”

Săptămâna aceasta se deschide (5-8 iulie a.c.), la Augustin, județul Brașov, primul Centru  (privat) de Cercetări Științifice, de nivel academic, din România, ce va purta numele marelui patriot și filosof, fiu al Brașovului, academician Alexandru Surdu (n. 24 februarie 1939, Brașov – d. 11 decembrie 2020, București). Inițiativa aparține Asociației de Filosofie a Dreptului, Despărțământului ASTRA, Brașov,  și Fundației „Alexandru Surdu”, conduse de avocatul drd. Sorin Ardelean, fost jurnalist, în prezent membru marcant al Baroului brașovean și doctorand al Institutului de Filosofie „Constantin Rădulescu-Motru”, al Academiei Române. Apropiat și intim al profesorului Alexandru Surdu, av. Sorin Ardelean a reînviat astfel inițiativele Profesorului de a înființa Centre de Cercetare filosofico-teologice în câteva localități cu potențial cultural ridicat, în cazul său, în orașele Dragomirești, Vișeul de Sus și Giulești, din județul Maramureș, unde astfel de Centre funcționeză cu succes. Înțelegând și rolul important al presei în promovarea și susținerea unei astfel de inițiative temerare – pe fond, cercetarea științifică din România, deși se bucură de înaltul patronaj al Guvernului și al Academiei Române se află într-un mare impas, deopotrivă economic, dar și socio-cultural, fiind pe cale,  la ora actuală, „să piardă pariul” cu viitorul – av. Sorin Ardelean a avut inițiativa…

Citește mai mult

Portret (aproape) sentimental.
Hans Fackelmann – 45 de ani de (pe)trecerea din viață

Context În peisajul arhitectural al țării, în general, și al Timișoarei, în special, arhitectul Hans Fackelmann leagă un lanț în arcul timpului. Îl vom recunoaște în perioada anilor 1945-1990 într-un funcționalism perfect, bine gândit funcțional, ca aparținând unei embleme moderniste a momentului. Deși îi vom cunoaște opera ca aparținând unei perioade cu multe restricții din punct de vedere istoric și cultural, ne vom da seama că arhitectul a depășit deșertăciunea vremii și și-a impus un patrimoniu foarte bine definit. Nu avem dreptul de a afirma că perioada numită mai sus…

Citește mai mult

N-am, n-am avut și nici nu dau

Copilăria mea a fost, cumva, atipică. Colegii plecau, în vacanțe, la bunici, prin alte localități. Și veneau cu istorisiri fantastice (aproape SF, uneori), despre atâtea peripeții, posibile dar adesea improbabile, despre universul acela care se dezvăluie privirilor și simțurilor la țară sau oriunde în altă parte, dar nu acasă. Bunicii mei, însă, locuiau lângă noi. În același bloc, la același etaj (patru, din patru posibile), vizavi de apartamentul părinților mei. Să ai bunicii aproape, ușă în ușă, părea atunci un dezavantaj: nu mă puteam lăuda cu aventuri sau priveliști nemaivăzute….

Citește mai mult

Consumul de știri, în etapa… videoclipurilor

În multe țări, în special în afara Europei și SUA, a existat o scădere semnificativă a utilizării Facebook pentru știri și o dependență tot mai mare de o serie de alternative, inclusiv aplicații private de mesagerie și rețele video.
Statisticile din Raportul de știri digitale 2024 al Reuters, care se bazează pe date de pe șase continente și 47 de piețe, arată o fragmentare a consumului de știri pe platformele online – o treime (31%) dintre consumatori utilizează YouTube pentru știri, o cincime (21%) WhatsApp, aproximativ 13% TikTok, care a depășit X (10%) pentru prima dată.
Ca atare, există o schimbare puternică către rețele bazate pe video, cum ar fi YouTube, TikTok și Instagram, și spre dependența de rețelele sociale pentru știri, potrivit marketing-interactive.com.

„Sunt mai greu de falsificat”
Dintre țări, două treimi (66%) spun că accesează un videoclip scurt de știri cel puțin o dată pe săptămână. În Asia Pacific, aproape nouă din zece (87%) din populația care folosește mediul online din Thailanda accesează săptămânal videoclipuri scurte; India ocupă locul al doilea, cu 81%, urmată de Hong Kong (80%) și Filipine (80%), Indonezia (78%) și Taiwan (78%) și Coreea de Sud cu 76%. Pe ultimele cinci poziții se află Malaezia (74%), Singapore…

Citește mai mult

Nedeia Sânzienelor
în Ținutul Momârlanilor

În ziua de 24 iunie a fiecărui an în stațiunea Straja din municipiul Lupeni are loc Nedeia Sânzienelor, una dintre cele mai vechi tradiții din România atestată documentar de mai bine de jumătate de mileniu și reluată în Straja de aproximativ 20 de ani de către unul dintre cei mai acerbi promotori ai turismului din Valea Jiului, un pasionat păstrător al tradițiilor din Ținutul Momârlanilor, omul de afaceri Emil Părău, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni. Ca de fiecare dată și în acest an Sărbătoarea Sânzienelor…

Citește mai mult

Acordurile de antrenare
a inteligenței artificiale generative cu conținut jurnalistic, între avantajele imediate și necunoscutele pe termen lung

În ultimele luni, creatorul ChatGPT, OpenAI, a semnat cu cele mai mari companii de presă din lume acorduri de parteneriat profitabile. Suma exactă pe care compania a cheltuit-o este necunoscută, dar poate fi enormă, scrie jurnalistul și scriitorul canadian Jonah Prousky. News Corp., de exemplu, care deține Wall Street Journal, New York Post și Sunday Times, a încheiat o înțelegere cu OpenAI, care se estimează că are o valoare de 250 milioane de dolari (233,3 milioane de euro). Financial Times, The Atlantic, Associated Press, Dotdash Meredith – care deține People…

Citește mai mult

Dublu click pe România.
Livada CireșEscu

Roșii, mari, zemoase și sănătoase sunt cuvintele care descriu cum sunt cireșele din Livada CireșEscu din Tulcea. Treci de Babadag și la doar câțiva kilometri, pe partea dreapta se întinde pe o suprafață destul de generoasă, o livadă de cireși. Este afacere de familie, ideea prinzând contur din dragostea pentru natură și din spiritul antreprenorial al familiei, idee ce a mers mai departe spre dorința de concretizare, prin accesarea de fonduri europene, în anul 2018, atunci când începe, de fapt, și activitatea propriu zisă din livadă. Au fost plantați sute…

Citește mai mult

Mihaela Nica Crăciun,
o artistă desăvârșită

Mihaela Nica Crăciun a fost și va rămâne în memoria iubitorilor de artă ca una dintre marile artiste complexe și profunde, cu un stil pictural personal, din care se poate evidenția dincolo de zona figurativă, o notă aparte ce transfigurează subiectul conferindu-i un tip de poezie a imaginii cuceritoare și originală. A fost și va rămâne în conștiința iubitorilor de artă  o creatoare preocupată de-a lungul carierei sale de problemele sufletului uman și de sursele care ar putea să hrănească spiritul pentru a-i oferi acel echilibru de care are nevoie….

Citește mai mult

„Viața este dreptul tuturor”

Sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, B-dul. Revoluției nr. 17, din Timișoara, a  gazduit în prezența unei asistențe numeroase și avizate, a VII-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Melanom România, sub genericul, ,,Împreună putem salva vieți”, un eveniment de sensibilitate dedicat pacienților cu melanom și, desigur, susținătorilor acestora. Doamna dr. biolog Violeta Astratinei, președinte Asociația Melanom România, a vorbit participanților despre ,,Accesul pacienților la tratamente salvatoare de vieți și despre perspectiva asociației”, menționând în același timp faptul că „prin aceste serii de conferințe naționale despre melanom, dorim să protejăm…

Citește mai mult