◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.10.2024

Crime, procese, exil. Jurnalism sub teroare în America de Sud

Jurnalismul și libertatea presei sunt atacate în America de Sud, unde reporterii sunt uciși sau se confruntă cu persecuții judiciare, instituțiile de presă sunt închise sau confiscate, iar autoritățile împiedică accesul la informațiile publice.

Sute de jurnalişti au fost forţaţi să plece peste hotare sau sunt victime ale atacurilor cibernetice şi ale stigmatizării, o situaţie care reprezintă o ameninţare gravă la adresa democraţiei, potrivit Asociaţiei Interamericane de Presă (IAPA) din Miami şi altor grupuri regionale de advocacy media.

În Honduras, patru jurnalişti au fost ucişi de la începutul anului 2022, a declarat pentru Efe directorul Comitetului pentru Liberă Expresie (C-Libre), Saul Bueso. Între 2001 și prezent, această cifră crește la 98. „Există o impunitate enormă, deoarece procentul de persoane condamnate și condamnate în aceste cazuri este minim” a spus Bueso. Pe lângă aceste omucideri, există „amenințări voalate și directe la adresa libertății de exprimare, prin legi care limitează și vizează jurnaliștii și proprietarii de media”, susține directorul C-Libre, potrivit laprensalatina.com. Comisia Națională pentru Drepturile Omului din Honduras (Conadeh), la rândul său, a declarat că mass-media din țară este victima „violenței extreme”.

În Nicaragua, aproape 200 de reporteri au plecat în exil în ultimii ani, iar 23 au fost deposedați de cetățenia și bunurile lor și declarați „trădători” de către autorități, potrivit organizației Jurnaliştii şi Comunicatorii Independenţi din Nicaragua. Administrația președintelui Daniel Ortega a preluat birourile cotidianului La Prensa, canalului 100 % Noticias, revistelor digitale Confidencial și Niu și emisiunilor de televiziune „Esta Semana” și „Esta Noche”. „Dictatura a subminat într-adevăr munca jurnalistică și a forțat mulți colegi să abandoneze profesia”, a spus Lucia Pineda Ubau, care a fost eliberată din închisoare, dar trăiește în prezent în exil.

În Guatemala, unul dintre cele mai importante ziare ale țării, El Periodico, și-a încetat publicarea în întregime, după ce fondatorul său, Jose Ruben Zamora, a fost închis pentru presupusă spălare de bani și alte acuzații, despre care jurnalistul spune că au fost fabricate pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa președintelui. Alejandro Giammattei. Cel puțin 12 jurnaliști au plecat în exil de când Giammattei a preluat mandatul, în ianuarie 2020, din cauza faptului că au fost urmăriți legal din cauza unor acuzații care variază de la obstrucționarea justiției până la spălare de bani și crimă organizată. Claudia Mendez Arriaza, jurnalist și director al programului de analiză și dezbateri radio Con Criterio, a declarat pentru Efe că, în timpul administrației lui Giammattei, urmărirea penală a devenit cea mai mare și mai gravă amenințare cu care se confruntă jurnaliștii din Guatemala.

Între timp, Asociația Jurnaliștilor din El Salvador (APES) spune că au avut loc un total de 611 cazuri de agresiune împotriva membrilor presei de când președintele Nayib Bukele a preluat mandatul, în 2019. Organizația a deplâns, de asemenea, „reformele legale care împiedică exercitarea jurnalismului, ieșirea forțată din țară a 11 jurnaliști și utilizarea software-ului Pegasus pentru a spiona 30 de reporter”. La mijlocul lunii aprilie, mass-media digitală El Faro a anunțat că își transferă birourile administrative în Costa Rica, în timp ce trei posturi de radio comunitare au fost închise de autorități între 2021 și 2022, din presupuse motive tehnice, susține Lilian Vega, directorul proiectului comunitar Radio Balsamo RTV din departamentul central La Libertad.

În Panama, confiscările de bunuri și procesele civile și penale împotriva cotidianului La Prensa și a site-ului de media digitală Foco, precum și împotriva jurnaliștilor de la alte puncte de vânzare, arată utilizarea sistemului juridic pentru a reduce la tăcere criticii, spun asociațiile de jurnaliști. „Principala amenințare este ceea ce am ajuns să numim terorism judiciar… ceea ce provoacă autocenzura în rândul jurnaliștilor este teama de a fi dați în judecată, pentru că cifrele se adună și, înainte de a ne da seama, avem 10 milioane de dolari în procese”, explică directorul La Prensa, Rita Vasquez.

Au fost introduse în legislatura Panama proiecte de lege pentru a dezincrimina calomnia, care au servit drept justificare pentru procese, precum și pentru a schimba o lege privind protecția datelor cu caracter personal, în temeiul căreia La Prensa a fost amendată pentru publicarea unei fotografii a parlamentarului partidului de guvernământ Benicio Robinson fără permisiunea acestuia. (redacția UZPR)

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *