◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Alexandru P. Rusu – între Macbeth-ul shakespearian și frumusețea inedită a vieții sale artistice

Atunci când îl întâlnești pe actorul-regizor Alexandru P. Rusu, îți dai seama și mai mult de frumusețea artei teatrale, în primul rând, pentru că personalitatea lui te duce cu gândul la cuvintele pline de duh ale unuia dintre cei mai mari dramaturgi universali, Anton Pavlovici Cehov: „În om totul trebuie să fie frumos: și fața, și gândurile, și sufletul, și hainele”. Spun acest lucru, pentru că există o armonie așa de frumoasă între datele umane ale acestui artist și talentul lui incomensurabil ca artist! În CV ul său artistic, ca o prezentare de sine și ca o dovadă a iubirii pentru artă, sunt scrise aceste cuvinte: „Nu am spus niciodată NU unei oportunități noi. Colaboreaz cu diverși artiști și antreprenori, atât pe teritoriul României , cât și al Republicii Moldova”. Licențiat în Artele Spectacolului, Actorie (Academia de Teatru , Muzică și Arte Plastice Chișinău) și cu o licență în Regie Teatru (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București), laureat Omul Anului 2022- Vip Magazin la Categoria: Actorul Anului, Chișinău 2023, fondator al companiei producție teatru-film și organizare de evenimente artistice „Anima Allegra Art”, Alexandru P. Rusu a reușit încă de la începutul carierei lui profesionale să realizeze proiecte artistice de mare succes. În prezent, în tandem, în primul rând, ca actor, îl întruchipează cu strălucire pe Macbeth, personaj emblemă din opera shakespeariană (Teatrul Fără Nume – Chișinău) și regizează piese de teatru independent ce sunt găzduite de Teatrul Național București și care se joacă mereu sold out (Stația 13, Călugărița Feministă și Misoginul Modernist, Jubileul unei bănci private).

Dragi cititori, vă invit cu drag la un scurt popas de suflet, în care veți afla câteva lucruri inedite despre acest extraordinar artist, Alexandru P. Rusu, și care vă oferă o deschidere și mai mare spre a urmări creația sa artistică.

 

– Ce reprezintă TEATRUL pentru dumneavoastră?

 – Fac teatru de când eram copil. De atunci am simțit că asta este ceea ce mă reprezintă cu adevărat – este esența mea. Chiar și acum, la vârsta de 36 de ani, după facultatea de actorie și regie, după rolurile jucate și spectacolele regizate, pot zice că ceea ce am simțit în copilărie în raport cu teatrul – a fost adevărat și puternic. Așa cum a spus Stanislavski, „iubește arta în tine, nu pe tine în artă”, la fel pot spune că iubesc teatrul din mine și mă reprezintă.  Mi-am găsit locul sub soare.

 – Ați studiat prima dată Actoria, apoi Regia. Unde vă regăsiți mai mult? Ca actor sau ca regizor?

– Mă bucur foarte mult că am făcut aceste două facultăți. În ambele meserii mă regăsesc și îmi place mult să le fac în paralel. Nu știu cât timp va fi posibil acest lucru, dar sper cât mai mult. Am învățat foarte multe lucruri despre regie fiind actor și vice-versa. Sunt foarte recunoscător sorții că am putut să învăț teatrul din perspectiva acestor doi piloni foarte importanți. Să vedem cine va câștiga.

– Ce semnificație are personajul MACBETH în cariera dumneavoastră profesională? Cea mai iubită replică din piesă?

– Macbeth, atât. Nu visam la acest rol. A venit ca un dar al vieții. El definește în totalitate eforturile depuse până acum în această meserie și toate sacrificiile pe care le-am făcut. Sunt foarte bucuros că mi s-a oferit această șansă. „Nimic nu înseamnă viață.”

 

– Ce alte proiecte mai aveți în prezent?

– Pe data de 11 iunie, pentru prima dată în cariera mea de regizor, voi avea o premieră dedicată copiilor: „Scufița Roșie și aventurile ei”, după Frații Grimm. Alte trei spectacole regizate recent, se joacă în spațiul independent din București. Mai am și un film, mediu-metraj, ce se află în perioada de post-producție. Iar în prima jumătate a lunii iulie voi scoate o nouă premieră, dar nu divulg încă „secretul”. Fiți aproape.

– Un mesaj pentru cititori, spectatori și UZPR…

– Dragi prieteni, colegi, iubitori de teatru și frumos, Arta este cea care ne face mai fericiți și mai împliniți! Fiți creatori, consumați artă! Pace! Mulțumesc!

Interviu de Claudia Motea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *