◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Federaţia Internaţională de Volei mută, din Rusia, Campionatul Mondial masculin

Federaţia Internaţională de Volei (FIVB) a decis să mute Campionatului Mondial masculin din Rusia, competiție programată pentru perioada 26 august – 11 septembrie 2022. „Consiliul de administraţie al FIVB a ajuns la concluzia că ar fi imposibil să se pregătească şi să se organizeze campionatul mondial în Rusia din cauza războiului din Ucraina. Noua sau noile ţări gazdă vor fi anunţate ulterior”, a anunţat forul internaţional de volei. FIVB a cedat presiunii internaţionale, după ce campioana mondială Polonia şi apoi campioana olimpică Franţa au avertizat că nu vor călători în…

Citește mai mult

Ziua Protecției Civile în România, celebrată de ISU „Banat”

În România, Protecția civilă a luat ființă prin Decretul regal din 28 februarie 1933, sub denumirea de ,,apărare pasivă”, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației sau resurselor, prin protecția directă sau micșorarea eficacității atacurilor aeriene. Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la apărarea locală antiaeriană în 1952. Schimbările produse în societatea româneascăau condus și la schimbări în domeniul protecției civile 1996-2004, prin elaborarea Legii 481/2004, care este în concordanță cu principiile prevăzute în Strategia Internațională pentru prevenirea catastrofelor și altor evenimente negative. Protecția…

Citește mai mult

Elina Svitolina își va dona banii, din turnee, armatei ucrainene și cauzelor umanitare

Jucătoarea de tenis Elina Svitolina a anunțat că își va dona banii din turneele WTA armatei ucrainene și că va ajuta la eforturile umanitare după invazia Rusiei în țara sa. Numărul 15 mondial a declarat pentru Eurosport că familia și prietenii ei din Ucraina apără țara și că vrea să ajute, notează Reuters. „Într-adevăr, până în ultimul moment nu am crezut că acest război va începe cu adevărat și apoi totul s-a întâmplat noaptea… Toată lumea este îngrozită, toată lumea are inima frântă. Familia mea este acolo. Mulți dintre prietenii…

Citește mai mult

Agenţia rusească de presă TASS, suspendată din Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă

Agenţia rusească de presă TASS a fost suspendată din Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA), în aşteptarea unei decizii cu privire la excluderea acesteia, informează site-ul EANA. „În circumstanţele noii reglementări privind mass-media aplicate de guvernul rus (Roskomnadzor), care restrânge puternic libertatea presei, Consiliul de administraţie al EANA consideră că TASS încalcă scopul EANA, aşa cum este prevăzut acesta în Statutul Alianţei, nefiind în măsură să furnizeze ştiri imparţiale, ceea ce află în centrul declaraţiei de misiune a EANA. Ţinând cont de acest fapt, precum şi de cererea unor…

Citește mai mult

Demisii ale jurnaliștilor „șocați” de invadarea Ucrainei, la Russia Today Londra

Mai mulți jurnaliști Russia Today din Marea Britanie au demisionat în urma deciziei lui Vladimir Putin de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei. Cinci angajați de la biroul RT din Londra și-au înmânat renunțarea la slujbele lor, inclusiv jurnaliști de emisiuni și producători de știri. Shadia Edwards-Dashti, corespondent TV, a părăsit și compania după ce s-a alăturat, în 2015, ca jurnalist de emisiuni. Edwards-Dashti a fost contactată pentru a intra în direct pentru a acoperi știrile despre invazia rusă, dar a refuzat și a renunțat, cu „efectivitate…

Citește mai mult

Gigantul Netflix, sub incidența unor obligații de a transmite posturi de propagandă rusă

Gigantul american de streaming Netflix se confruntă cu perspectiva de a fi forțat să difuzeze propagandă de la Kremlin, ca parte a noilor obligații din Rusia. Începând cu 1 martie, Netflix intră „sub incidența” unei  serii de noi obligații în Rusia, după ce a fost adăugat la un registru de „servicii audiovizuale” supravegheat de autoritatea de reglementare a comunicațiilor din țară, Roskomnadzor, anul trecut. Registrul se aplică serviciilor de streaming disponibile pe piața rusă cu cel puțin 100.000 de utilizatori zilnici și vine cu cerințe de difuzare a fluxurilor a…

Citește mai mult

Sistemul „uși rotative” pentru oficialități politice de top. De la politică la corporații și înapoi…

Invadarea Ucrainei de către Federația Rusă a readus în prim-plan prezența pe statele de plată ale unor giganți ai economiei rusești a unor foști oficiali de rang înalt din Europa. Gerhard Schroeder (foto), fostul cancelar al Germaniei, continuă să fie unul dintre cei mai reprezentativi oameni de stat europeni care este în prezent angajat la companii strategice ruseşti, el fiind de altfel recent nominalizat şi pentru un loc în consiliul de administraţie al Gazprom, cel mai important furnizor de gaz extern al Europei. Alături de fostul cancelar sunt însă foşti…

Citește mai mult

Florian Copcea. Eugen Simion sau mitul existențial al scriiturii

Încă din 1975, când îmi susțineam licența în filologie la Universitatea din București, avându-l coordonator științific al lucrării pe conf. univ. dr. Eugen Simion, recent întors după lectoratul de la Sorbona – Paris IV (1970-1973) urmat de o bursă de studii în RFG (1974), aveam față de acesta o prețuire aparte. Îi citeam cu interes deosebit articolele publicate prin revistele Uniunii Scriitorilor, îi consultam cărțile (figurând în bibliografia pentru examene) și aveam să-l cunosc mai bine odată cu alegerea temei pentru licență de pe lista depusă la Catedra Facultății de…

Citește mai mult

George Sbârcea (alias Claude Romano) în taina Păsării Phoenix

Adevărul despre un autor – credea Emil Cioran – e de căutat mai degrabă în pagini însoțitoare ale operei, spre exemplu corespondența, decât în opera propriu-zisă. Adaptăm reflecția filozofului la memorialistica lui George Sbârcea, fascinantă prin firescul și cordialitatea relatării, prin expresivitatea vocilor și nervul stilistic, descoperind un autor al unor exerciții antologice de dialog și admirație. Sunt argumentum întâlnirile cu Liviu Rebreanu, Ion Chinezu, Ion Vlasiu, L. Pirandello, Emil Isac, Horia Stanca, Romul Ladea, Lucian Blaga, Tudor Vianu, alături de imagini fotografice în care publicistul apare alături de Vasile…

Citește mai mult

UNICEF. Marketingul agresiv la formulele de lapte încalcă standardele de hrănire a sugarilor

Peste jumătate dintre părinții și femeile însărcinate (51%) intervievate pentru un nou raport al OMS/UNICEF declară că au fost ținta campaniilor de marketing realizate de companiile producătoare de formule de lapte, majoritatea lor reprezentând o încălcare a standardelor internaționale privind practicile de hrănire a sugarilor. Raportul „How marketing of formula milk influences our decisions on infant feeding” („Cum ne influențează promovarea formulelor de lapte deciziile privind modul de hrănire a sugarilor”) are la bază o serie de interviuri cu părinți, femei însărcinate și cadre medicale din opt țări. Acesta dezvăluie…

Citește mai mult

Reîntoarcerea la jurnalismul „față în față”, o necesitate

Şefii de presă regionali din Marea Britanie au fost îndemnaţi să facă din întâlnirile fizice dintre jurnalişti o „prioritate”, în special după o serie de închideri de redacții și după constrângerile generate de pandemie, care au lovit în plin o profesie al cărei epicentru este tocmai relatarea din teren și contactul direct cu oamenii. Specialistul în jurnalism Paul Wiltshire, care predă la Universitatea din Gloucestershire, a cerut liderilor de redacții să găsească noi modalități de a-și determina personalul „să respire din nou același aer”. Blocajele cauzate de Covid-19 au accelerat…

Citește mai mult

Expoziție despre viața dacilor la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

O expoziţie ce prezintă aspecte din viaţa dacilor din Munţii Orăştiei a fost vernisată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, publicul având posibilitatea să vadă obiecte şi să-şi formeze o idee despre cât erau de pricepuţi meşterii care locuiau, acum aproape două mii de ani, în zona capitalei Sarmizegetusa Regia. „Regiunea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează atât prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat comunităţilor de atunci, cât şi prin…

Citește mai mult