Războiul informațional al Rusiei cu națiunile occidentale pare să se orienteze către noi fronturi – de la vaccinuri la… geopolitică. În timp ce rețelele de socializare au confirmat o susținere puternică pentru Ucraina, campaniile de dezinformare încearcă să schimbe narațiunea invaziei și felul în care opinia publică reacționează, arată o analiză The Guardian..
Cauzele pentru schimbarea atenției online sunt multe. Rusia a început să limiteze accesul la rețelele de socializare, a blocat mass-media independente, păzește fluxurile de știri, iar pe de altă parte, giganții rețelelor de socializare sunt mult mai atenți la conturile care răspândesc dezinformare.
Teoriile conspirației din așa-numita „Nouă Ordine Mondială” – teorii vag conturate despre elitele internaționale întunecate care conduc lumea – converg îndeaproape cu situația din Ucraina, arată cercetări din ultima perioadă, citate de publicația britanică. „Există o dublare a teoriilor conspirației despre Noua Ordine Mondială de la invazia Rusiei în Ucraina. În timp ce înainte subiectele erau foarte diverse – erau și Canada, și coronavirusul, și economia globală – acum, întreaga conversație este despre Ucraina. Observam o schimbare seismică în sfera dezinformarii către Ucraina în întregime”, a declarat Joel Finkelstein, co-fondator al Institutului Contagion, din SU, care cartografiază campaniile online în jurul sănătății publice, punctelor financiare și geopoliticii.
O astfel e sursă rusească a produs 7.000 de conturi pentru a publica știri false despre Ucraina pe rețelele de socializare, potrivit serviciului de siguranță al Ucrainei. În paralel, mulți dintre influencerii care nu cu mult timp în urmă se manifestau împotriva vaccinului anti-COVID-19 își îndreaptă de fapt sprijinul către Rusia. Problemele promovate de fermele de troli și mass-media de stat ruse sunt uneori dictate de oficiali ruși, susține Mitchell Orenstein, profesor de cercetare rusă și est-europeană la Universitatea din Pennsylvania și membru al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă.
Aceste site-uri web seamănă în mod regulat divizarea pe chestiuni controversate și, prin urmare, fac mai dificilă identificarea dezinformării online. „O înțelegere mondială cu privire la modul de gestionare a dezinformării poate fi esențială”, arată Kathleen Carley, profesor la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh.