◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.10.2024

Târgul de Carte de la Frankfurt

Anul acesta, la „Frankfurter Buchmesse” au fost prezenți 230.000 de vizitatori, 4.3000 de expozanți și au fost organizate aproximativ 3.300 de evenimente. Invitată de onoare a fost Italia, pentru a doua oară, după ediția din 1988, țară despre care și din care au apărut în limba germană în jur de 220 de noi publicații din toamna anului 2023 și până la momentul târgului. În 2025 invitat de onoare va fi Republica Filipine.

Dincolo de statisticile care demonstrează o creștere față de 2023, rămâne bucuria tuturor celor care au trecut pragul acestui târg de a vedea că lumea cărților este vie și tinerii sunt interesați de carte. „Industria cărții poate privi în urmă la cinci zile de succes. Frankfurter Buchmesse s-a dovedit încă o dată a fi principala platformă pentru schimburi, rețele și desfășurarea unor afaceri temeinice. În același timp, a fost un festival de idei, dezbateri și noi perspective asupra problemelor de astăzi”, a declarat Karin Schmidt-Friderichs, președinta Asociației Editorilor și Vânzătorilor de Librări din Germania.

Cel mai mare târg din industria editorială internațională și cea mai importantă piață internațională de conținut, de la romane și cărți pentru copii până la baze de date academice și povești pentru filme, jocuri și experiențe de realitate virtuală, a fost denumit în acest an „Frankfurt Calling”. Între cele 80 de discuții, lecturi, discuții și spectacole organizate în perioada 16 – 20 octombrie, publicul i-a urmărit pe Roberto Saviano, Anne Applebaum, Yuval Noah Harari, Mai Thi Nguyen-Kim și Kohei Saito. Subiectele discutate au fost pe cât de urgente, pe atât de diverse: tendința globală către autocrație, războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, „feminismul negru” și libertatea de exprimare.

În ceea ce privește scriitorii români, pe lângă standul țării noastre, unde au fost expuse cărți ale unor scriitori apreciați în ultima perioada, precum Cristian Fulaș sau Dan Suciu, a fost o bucurie să văd, în zona editurilor de limbă germană, cea mai vizitată și căutată de publicul larg, romanul „Theodoros”, ultimul volum al lui Mircea Cărtărescu.  Evident, la standul editurii vieneze Paul Zsolnay, o editură consacrată care serbează anul acesta 100 de ani de existență, unde i-au fost traduse și alte cărți titratului scriitor român.

În ceea ce privește măsurile de securitate, acestea au fost severe la cea de-a 76-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Frankfurt. Încă de la intrare, filtrele de siguranță au făcut nu doar control strict al fiecărui vizitator, ci și recunoașterea facială pe baza camerelor video. S-a adăugat și prezența deasă și densă a echipajelor de poliție în rândul publicului. Evident, o prevenție care și-a îndeplinit obiectivul, dată fiind siguranța în care s-au derulat cele cinci zile ale târgului și numărul impresionant de 230.000 de vizitatori.

Mulțimea tinerilor preocupați și interesați de noile apariții editoriale, dar și de întâlnirile cu scriitorii și jurnaliștii europeni arată că piața cărții și, de ce nu a presei, rămâne una vie, cu toată expansiunea digitalizării și a comunicării online.

 

Constantin Gherasim

UZPR, Filiala Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *