◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.11.2024

Prezentare de carte: „Tematici de istorie și cultură” – Aurel Dragoș

Acest titlu de carte a adunat, recent, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, un public avid de a călători și cunoaște geografii culturale neexplorate.

Autorul, istoricul Aurel Dragoș (Ineu) mărturisește în Nota autorului: „Sunt file de istorie cunoscute și mai puțin cunoscute sau deloc, pe care le public în premieră.”

Lucrarea, ca adevărat adjuvant în cercetările care vor veni/urma, le urmează celor opt, care completează portofoliul admirabilului împătimit de istorie. Unele dintre volume au văzut lumina tiparului la Gutenberg (Arealul Ineu. Repere istorice, de exemplu), acesta, de acum, apare sub cupola Mirador, tehnoredactare: Teodor Aurelian Dragoș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, prin Biblioteca Judeţeană.

Conținutul volumului (peste optzeci de pagini) este structurat pe cinci capitole, la care se adaugă: Nota autorului și o generoasă Bibliografie (cât și documentate ilustrații de interior, sublimate de patina timpurilor).

Titlurile capitolelor de volum: Ineul, la râvna a două Imperii: Habsburgic și Otoman, Mihai Viteazu și arealul Ineu, U.M 01214-sub ape, Fortificarea graniței de vest, arc peste timp, Coregraful Petre Bodeuț. In memoriam (desigur, cu subcapitole și note  aferente) incită și îmbie la o lectură asiduă, pe principiul cunoașterii.

Volumul a fost prezentat cu acribie de prof. univ. dr. Marius Grec și conf. dr. Sorin Bulboacă, moderator, prof. drd. Ioana Nistor.

Prof. univ. dr. Marius Grec a evidențiat ineditul volumului, afirmând că „Aurel Dragoș și-a făcut un obicei din a aduce în fața cititorilor arădeni, istorici sau doar pasionați de istorie, informații inedite, volumul fiind cu atât mai valoros cu cât este fundamentat pe cercetare”.

Conf. dr. Sorin Bulboacă este de părere că acest volum „este un pas înainte în cunoașterea istoriei locale, mai ales a arealului Ineului. De remarcat este și prezența documentelor inedite, fie că fac referire la Mihai Viteazu, fie că fac referire la luptele de pe valea Crișului Alb, în special la Lupta de la Prunișor.”

Au existat și nume din sală care au apreciat volumul semnat de Aurel Dragoș: Celus Ciobanu, Eugen Pădureanu, care a lansat invitația unei colaborări viitoare cu autorul Tematicilor, Valeriu Ilica, provocându-i pe cei prezenți să observe aspectele comune ale literaturii și istoriei, aducând în atenția publicului pe Ioan Slavici și a sa Moară cu noroc, pretext ca Aurel Dragoș să prezinte detalii importante despre Canalul Morilor, iar conf. dr. Sorin Bulboacă să prezinte informații referitoare la Lică Sămădăul. Ioan Marcu a încheiat această incursiune în timpul istoric (și literar), recitând o poezie despre obârșii.

De precizat că Salonul Gutenberg a spus prezent și de această dată, participând la acest „botez” al cărții în număr covârșitor, drept pentru care Florica R. Cândea, sufletul Salonului, a apreciat: „Salonul Gutenberg a participat la un eveniment de mare calibru și eleganță. Domnul Aurel Dragoș poate să fie un fericit, noi suntem, cu siguranță, privilegiații. Prezentarea de carte de un așa nivel ne-a adunat și ne-a onorat. Asta și pentru că vorbitorii, cadre didactice universitare, precum și moderatorul (ne-)au ținut mintea trează, ca într-un creuzet. Cum de altfel și intervențiile de final au dat caracter de interactivitate și eleganță, alături de momentul liric. Cu alte cuvinte, stil, cunoaștere și mare eleganță în cuvinte.”

 

Carina A. Baba

redactor șef-adjunct Gutenberg-Universul cărții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *