◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.10.2024

Basarabia – scumpă icoană
în inimi purtată

Drumul românilor basarabeni  spre recunoașterea calității de cetățean european, început în anii ’90, a fost unul lung și nespus de anevoios.

Pentru atingerea acestui obiectiv firesc au căzut mulți dintre cei mai destoinici fii și fiice ai acestui meleag, despre care poetul martir Dumitru Matcovschi scria: „Trecută  prin foc și prin sabie, furată, trădată mereu, ești floare de dor, Basarabie, ești lacrima neamului meu”.

Amintesc că de fiecare dată când ne apropiam de acest deziderat, forțe subversive, prin diverse metode, ne aruncau înapoi în incertitudine și haos.

Sunt de felicitat compatrioții mei, cetățenii Republicii  Moldova,  pentru alegerea opțiunii europene în referendumul din  20 octombrie, pentru determinarea cu care au  spus „Da” pentru viitorul nostru european și mai ales pentru viitorul european al copiilor noștri.

Victoria definitivă însă, poate fi obținută întărind votul „Da!” de la referendum prin votul pentru candidatul  pro-european în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Știu că există și motive de nemulțumire față de actuala guvernare, dar este știut că guvernarea oriunde se rodează, știu că mulți dintre reprezentanții partidului de guvernământ, PAS, nu au îndreptățit toate așteptările, dar e cazul să recunoaștem că s-au făcut și multe lucruri bune, urmează altele, să-i tratăm cu înțelegere, sunt copiii noștri sau unii dintre noi, care încă  nu au experiența de a guverna în condiții extreme,  sunt  parte a materialului uman existent, care a rămas în Republică, după ce o mare parte din cetățenii ei au fost nevoiți să plece peste hotare pentru a asigura supraviețuirea familiilor rămase acasă.

În condiții vitrege, în  baza atribuțiilor președintelui, consfințite în Constituția Republicii, a fost asigurată o politică externă favorabilă susținerii la nivel internațional a Republicii Moldova și a aspirațiilor europene a majorității cetățenilor ei.

Odată cu înaintarea spre Uniunea Europeană urmează îndeplinirea așteptărilor populației legate de bunăstare, cât și îmbunătățirea actului de guvernare, bazat pe competență și responsabilitate pentru actul guvernării.

Pentru a reuși pe plan intern este nevoie de consolidarea tuturor forțelor sănătoase, ce denotă profesionalism și potențial edificator, dragoste pentru pământul nostru sfânt și respect față de cetățeni!

Să depășim incertitudinile, să ne constituim într-o forță unită, creatoare întru biruință definitivă! Să alegem în cel de-al doilea tur de scrutin candidatul care asigură integrarea noastră reală în Uniunea Europeană! Dumincă, 3 noiembrie,  avem  de ales să  consolidăm votul pro-Uniunea Europeană sau să ne rostogolim din nou, ca în mitul lui Sisif.

E important să ținem cont că Uniunea Europeană  este o construcție perfectibilă, la perfecționarea căreia suntem invitați să contribuim, după aderare, prin reprezentanții noștri în instituțiile europene, Parlamentul Uniunii Europene, Consiliul European,  Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, care vor avea posibilitate cu drepturi depline și egale cu cele ale reprezentanților altor țări membre să-și  expună poziția, să pledeze pentru interesul nostru, să contribuie  la cel mai înalt nivel la îmbunătățirea stării de lucruri în Europa Unită.

Aceasta este marea diferență între sistemul totalitar sovietic/ rus, din care ne-am desprins cu mari jertfe la începutul anilor 1990, după ani de prizonierat, și leagănul civilizației europene.

Spun acest lucru cu mare compasiune pentru poporul rus, menținut până în prezent în frică și sărăcie, constrâns și redus la tăcere de un regim totalitar, de politicienii corupți și  ipocriți, preocupați doar de propria înavuțire și  bunăstare, care își  trimit copiii la studii și la trai luxos  în Occident, își  ascund banii murdari în conturi din bănci străine, își cumpără imobile, mașini și iahturi de lux în  străinătate, își petrec, până de curând, vacanțe de lux  în Occident.

Această politică ipocrită ne este binecunoscută, în acea lume de tristă pomină au trăit părinții și înaintașii noștri supuși deportărilor în Siberii de gheață și foametei organizate, aruncați de vii în gropile cu var  sau mutilați în ghearele KGB-ului. Din păcate,  regimul actual de la Kremlin perpetuează aceleași  metode, exterminând violent opozanții, unii din cei mai destoinici fii ai Rusiei, enumăr doar câteva dintre cele mai cunoscute cazuri: Boris Nemțov, opozant al regimului putinist și Vladislav Listiev, ziarist, director ORT, ambii  împușcați, Ana Politcovskaia, scriitoare, ziaristă, asasinată în scara blocului, Alexei Navalinâi, otrăvit și apoi  lăsat să moară în condiții inumane în închisoare și… miile de ruși, majoritatea tineri, forțați să meargă într-un război fratricid în Ucraina. Toate acestea motive i-au determinat pe o mare parte dintre intelectualii  ruși, artiști, oameni de creație, să-și lase casele și să părăsească  teritoriul Federației Ruse.

Din aceste considerente, îndemn la rațiune, la capacitatea de a discerne, de a depăși circumstanțele și de a prevedea urmările votului din 3 noiembrie, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

La hotarul nostru de Est se duce un război crunt, în care mor mii de oameni, mulți foarte tineri și  nevinovați! Noi, cei din Republica Moldova, avem oportunitatea de a ne salva pe noi și copii noștri prin intrarea sub umbrela Uniunii Europene, care asigură  respectarea demnității umane, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, securitatea, democrația și statul de drept, cât și un nivel de trai mai bun.

Dumnezeu să binecuvânteze alegerea noastră!

Cu sufletul pentru dumneavoastră,

 

Ambasador Iuliana Gorea Costin

 primul Reprezentant al Republicii Moldova în Consiliul Europei

membru UZPR, Filiala Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *