Digiteca Arcanum este principalul furnizor de conținut din Ungaria. Cu o experiență de 30 de ani în digitalizare și peste 35 milioane de pagini digitalizate, Arcanum este cea mai mare bază de date în Europa Centrală. Se poate căuta cu ușurință fiecare cuvânt dintr-un document, chiar și numele unor persoane sau locuri. Baza de date în continuă expansiune a Arcanum Newspapers include reviste științifice și profesionale, ziare săptămânale și zilnice, enciclopedii și colecții de cărți tematice. Se poate găsi o persoană printre milioanele de fotografii de presă și ilustrații de cărți cu ajutorul inteligenței artificiale, pur și simplu încărcând o fotografie. Kincso Biszak, de la Arcanum, punctează accentele unei activități cu remarcabilă relevanță socio-culturală.
– Suntem la Bookfest și, în mod normal, ar trebui să descoperim apariții noi sau mai vechi, să cumpărăm sau să participăm la lansări de carte, dar mă bucur să văd că Arcanum, cei care au decis să digitalizeze toate ziarele din România și Ungaria, sunt aici. Care este povestea din spatele acestui proiect inedit?
– Arcanum a fost fondat în 1989, când am început să digitalizăm cărți pentru prima dată, cărți maghiare, precum Biblia, poezii și așa mai departe, apoi le vindeam pe CD-ROM-uri. Dar timpul zboară, iar CD-ROM-urile nu mai sunt folosite, așa că ne-am dat seama că trebuie să urcăm totul pe internet. Așa că am început să digitalizăm ziarele. Avem acum digitalizate 60 de milioane de pagini de ziare vechi din ultimii 300 de ani. Am început în Ungaria, pentru că suntem din Ungaria. Să zicem că am digitalizat toate ziarele din Ungaria, așa că extindem proiectul nostru în diferite țări, mai întâi în România. Avem colaborări cu instituții din România, dar suntem încă deschiși să găsim noi colaborări. De asemenea, avem o legătură cu Universitatea Central Europeană din Ungaria, din Budapesta, unde există și arhiva Radio Europa Liberă, așa că putem digitaliza și de acolo. Am început să digitalizăm și materiale cehoslovace și poloneze și încercăm să obținem cât mai multe materiale din alte țări.
– Deci, aceasta este o bibliotecă imensă de ziare digitalizate pentru început, și cu cărți în viitor. Cum o putem accesa?
– Trebuie să ai un abonament pentru a citi paginile. Gratis poți vedea rezultatele căutării tale, dar dacă vrei să citești ziarul întreg, sau să-l descarci, trebuie să ai un abonament. Se poate plăti lunar, anual sau la fiecare șase luni.
– Pentru România mai aveți ziare de digitalizat?
– Desigur. Digitalizăm 500.000 de pagini în limba română și le încărcăm pe site-ul nostru în fiecare lună. Așadar, pe site-ul nostru web ne actualizăm cu un milion de pagini în fiecare lună.
– Nimeni nu poate spune astăzi că nu poate citi un ziar, că nu găsește un ziar…
– Categoric nu. Pot fi citite gratuit – până la un punct – și sigur se găsește ceva pe toate gusturile.
interviu de Mădălina Corina Diaconu
(Revista UZP, nr. 34/2024)