◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
100 – EDIŢIE SPECIALĂ Ce a mai coincis cu facerea lumii?

Einstein spunea: „Coincidenţa este modul lui Dumnezeu de a rămâne anonim”. Descriu aici o coincidenţă care, chiar dacă ar părea forţată, nu ar însemna că am exercita presiuni asupra lui Dumnezeu. În urmă cu 100 de ani, mai „exact” în perioada dintre 1916 şi 1919, Einstein punea bazele şi apoi finisa teoria relativităţii generale. Teoria sa a fost publicată în 1916, dar i sa dat atenţie abia în 1917 şi a fost confirmată experimental în 1919, prin observarea deviaţiei luminii provenite de la planeta Mercur, prin efectul gravitaţional al masei…

Citește mai mult

Puștoaico, de 100 de ani

Puștoaico, de 100 de ani Tu, patria mea sfântă, milenară Te dai puștoaică, pielea ta e fină Ți-ai șters din neam bunicul Decebal Sau e-o cochetărie feminină De-a-ți afișa doar suta, în lumină? O sută? E secunda ce-o respiri O dată și inspiri la loc milenii Pământul tău, cu numeroși martiri, Nu-ncape, jur, în câteva decenii, Ci-n veșnicii de caznă și-amăgiri. Suta? Da, suta asta e cu tâlc Înseamnă viu, întregul renăscut Noi n-am plătit istoricii cu ziua Să ne procure ieftin un trecut Căci de la începuturi l-am avut….

Citește mai mult

Paradă Militară Naţională la Bucureşti şi ceremonie militară la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României – 1 Decembrie

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecție și Pază și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice și circa 50 de aeronave, între care și aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, vor participa sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Detașamentele de militari străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia,…

Citește mai mult

Elevii bucureșteni sunt provocați la un concurs de eseuri, pe teme jurnalistice

Regulament de concurs Scop În perspectiva celebrării celor două evenimente majore din viața României – aniversarea unui secol de la înfăptuirea României Mari și a 100 de ani de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România- conducerea Uniunii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București organizează prima ediție a Concursului de eseuri cu tema 100 de ani de jurnalism profesionist în România. Datorie, evoluție, perspective. Participanți Concursul este rezervat elevilor din ciclul gimnazial și liceal interesați de fenomenul jurnalistic, de la noi și din lume, de istoria UZPR, și…

Citește mai mult

Andrei

Într-una din zilele verii în care am început să cred că a face cărți este ca o permanentă primăvară în viața omului, în viața mea a apărut un purtător de mustață impunătoare, în umbra căreia se răsfăța mai mereu o țigară. Negrul ochilor desfășura către interlocutor o rază de lumină încurajatoare, o lumină menită parcă să sublinieze rotunjimea rostirii cuvintelor, cuvinte ce se rostuiau într-o dicție actoricească și într-o dulceață specifică graiului moldovenesc. Parcă-i actor îmi zisesem, și aveam să aflu că chiar actor era, și nu oriunde, ci la…

Citește mai mult

Program supermarketuri și bănci 30 noiembrie – 1 decembrie 2018 / București

Program supermarketuri 30 noiembrie – 1 decembrie 2018. Cu ocazia zilei de Sfântul Andrei și Zilei Naționale a României, cele mai importante supermarketuri, hypermarketuri și mall-uri vor fi deschise. Pe 30 noiembrie și 1 decembrie, unitățile comerciale Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Lidl, Mega Image, Profi, Penny Market, Selgros, Metro etc. vor funcționa după programul normal. Pe de altă parte, Poșta Română nu va avea program cu publicul în zilele Sf. Andrei și Ziua Națională a României. Compania Naţională Poşta Română informează că în zilele de vineri, 30 noiembrie 2018, şi…

Citește mai mult

DE CE A INTRAT ROMÂNIA ÎN RĂZBOI

Un eveniment de o mare încărcătură emoțional-patriotică a avut loc vineri la Cercul Militar Arad: lansarea ediției în limba română a cărții „Pourquoi la Roumanie a fait la guerre” (De ce a intrat România în război) scrisă în limba franceză de academicianul Ioan Ursu și apărută la Paris în anul 1918. O echipă de cercetători militari și civili, coordonată de președintele Filialei Județene „Ziridava” Arad a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere general-maior (r) Vasile-Ionel Heredea, s-a aplecat cu dragoste și interes asupra originalului procurat de…

Citește mai mult

Andrei – un nume tot mai îndrăgit de români

În ultimii ani, tot mai mulţi părinţi aleg să pună numele Andrei copiilor lor. Aşa se face că sunt aproximativ 720 000 de români care se cheamă Andrei, Andreea, sau alte derivate ale numelui. Într-un clasament al numelor, Andrei vine foarte tare din urmă după Maria, Ion, Gheorghe, Elena şi Nicolae. De ce e preferat numele lui Andrei? Cred ca sunt cel puţin două motive. Primul: faptul că în 1994 Sfântul Andrei a fost trecut cu roşu în calendar, iar în 1997, el a fost declarat ca ocrotitor spiritual al…

Citește mai mult

Sfântul Andrei – Apostolul românilor

Vineri, 23 noiembrie 2018, a fost adusa in România mâna Sfântului Apostol Andrei, de o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene. Ea a fost adusă cu prilejul sfințirii Catedralei Naționale. Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. S-a născut in Betsaida Galileia, localitate situata pe ţărmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm ca era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Având in vedere ca Andrei era evreu, nu ştim cu certitudine daca numele Andrei era numele sau real…

Citește mai mult