◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

100 de zile. 100 de povești. 100 de țări: HEKTOMERON – 100 de regizori din 100 de țări lucrează online pentru un proiect inedit al Teatrului Național din Craiova

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se desfășoară, în această perioadă, un proiect internațional unic în lume: HEKTOMERONUL.

HEKTOMERON a pornit de la celebrul Decameron scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani,  însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florența acelor ani fusese lovită de ciumă și toată lumea trebuia să se izoleze și să fugă din calea morții. Izolarea, teama și moartea erau prezente atunci, în Florența anilor în care Decameronul a fost scris, așa cum sunt prezente și în lumea de acum.

Decameronul cuprinde 100 de povești iar fiecare poveste este transformată, în cadrul HEKTOMERON-ului, într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, câte unul pe zi, în regim de live streaming din Sala „I. D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând „tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se „fixează” mișcarea etc.  Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

HEKTOMERON a debutat pe 15 ianuarie 2021 și se va desfășura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în 1Ziua Hektomeronului”.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pâna acum au fost difuzate 13 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru. Urmează ca regizori din Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova, Danemarca, Finlanda, Nigeria, Indonezia, Grecia, Canada, India, Austria, Africa de Sud etc să își prezinte spectacolele.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât în website-ul evenimentului cât și în website-ul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova: www.tncms.ro. Important de reținut este că toate episoadele vor rămâne online în platformă, în pagina construită pentru fiecare țară participantă și se vor putea urmări gratuit.

Proiect: HEKTOMERON. Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021. Difuzare: www.hektomeron.com. Producător: Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Preț: gratuit. 

Programul următoarelor episoade

Joi, 28 ianuarie 2021, ora 19.00

Regizor: Alexandra Petrova, Bulgaria

Actor: Iulia Lazăr

Episodul: Ziua 5 . Povestea  8

Vineri, 29 ianuarie 2021, ora 18.30

Regizor: Wirsiy Bernard Bongkisheri, Camerun

Actor: Ștefan Cepoi

Episodul: Ziua 8. Povestea 9

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, ora 22.30

Regizor: Servando Anacarsis Ramos, Mexic

Actor:  Cătălin Mihai Miculeasa

Episodul: Ziua 9 . Povestea  9

Duminică, 31 ianuarie 2021, ora 21.00

Regizor: Petru Hadârcă, Republica Moldova

Actor: Nicolae Poghirc

Episodul: Ziua 3. Povestea 8

Luni, 1 februarie 2021, ora 21.00

Regizor: Anastasia Nørlund, Danemarca

Actor: Geni Macsim

Episodul: Ziua 2. Povestea 4

Marți, 2 februarie 2021, ora 21.00

Regizor: Anu Saari, Finlanda

Actor: Alina Mangra

Episodul: Ziua 6. Povestea 7

Miercuri, 3 februarie 2021, ora 21.00

Regizor: Adebajo Oluwafemi Israel, Nigeria

Actor: Anca Dinu

Episodul: Ziua 10. Povestea 7

Joi, 4 februarie 2021, ora 17.00

Regizor: Riyadhus Shalihin, Indonezia

Actor: Petronela Zurba

Episodul: Ziua 1. Povestea 6

Vineri, 5 februarie 2021

Regizor: Artiom Rybakov, Lituania

Actor: Vlad Udrescu

Episodul: Ziua 3. Povestea 7

Sambătă, 6 februarie 2021

Regizor: Yiannis Paraskevopoulos, Grecia

Actor: Cerasela Iosifescu

Episodul: Ziua 7. Povestea 8

Duminică, 7 februarie 2021

Regizor: Luiza Cocora, Canada

Actor: Iulia Colan

Episodul: Ziua 4. Povestea 5 

leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *