Vorbind la televiziunea cehă, Mikulas Bek, ministrul pentru Afaceri europene al țării a spus că, atunci când Praga va prelua Președinția de șase luni a Consiliului, în iulie, țara va plasa libertatea presei printre prioritățile sale principale, alături de statul de drept.
Se va acorda o atenție deosebită Poloniei și Ungariei, unde preocupările cu privire la starea libertății și pluralismului presei au crescut în ultimii ani. „Polonia și Ungaria au o dezbatere relativ complicată cu alte țări pe marginea acestor problem. După părerea mea, acest lucru nu ar trebui să descurajeze guvernul ceh să ridice astfel de problem. Acest lucru nu înseamnă că vom predica colegilor noștri polonezi și maghiari”, a spus Bek.
Libertatea și pluralismul mass-media au făcut obiectul mai multor inițiative recente ale UE, cu alte inițiative așteptate să vină în 2022. În cursul acestui an, Comisia va adopta Actul european pentru libertatea presei promis, asupra căruia a fost deschisă o consultare publică.
Pe baza Directivei privind serviciile media audiovizuale, cadrul juridic la nivel UE care ghidează legislația națională în domeniul mass-media, proiectul de lege privind libertatea presei este stabilit pentru a stabili un mecanism conceput pentru a monitoriza independența și pluralismul mass-media în UE.
Prin eliminarea barierelor interne din piața media a UE, argumentează Comisia, legislația va aborda problemele legate de normele media naționale diferite și de lipsa de transparență în ceea ce privește proprietatea mass-media.
Pe de altă parte, Parlamentul European a aprobat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție de a proteja jurnaliștii și vocile critice de procesele abuzive. „Dacă Comisia Europeană propune Legea privind libertatea presei așa cum a fost planificat, președinția cehă a UE poate juca într-adevăr un rol cheie în furnizarea unei legislații rapide, ambițioase și puternice în protejarea pluralismului și a independenței mass-media”, consider Pavol Szalai, șeful biroului UE și Balcani al organizației Reporteri fără frontiere.