Jurnaliştii maghiari vizaţi de software-ul spion Pegasus intenţionează să acţioneze în justiţie statul ungar şi compania israeliană NSO, care produce instrumentul.
Un consorțiu de instituții de știri, inclusiv The Guardian, a dezvăluit în 2021 că analizele criminalistice ale dispozitivelor mobile au arătat că un număr de jurnaliști din țară au fost vizați de Pegasus. Programul spion invaziv permite operatorului său să preia controlul asupra dispozitivului mobil al unei ținte, să acceseze toate datele, chiar și din aplicațiile de mesagerie criptate și să activeze înregistrarea audio sau video. Este conceput doar pentru a fi folosit împotriva teroriștilor și a criminalilor serioși, dar Proiectul Pegasus a dezvăluit că Ungaria părea să fie una dintre multele țări în care instrumentul a fost abuzat.
La acea vreme, guvernul maghiar a evitat să confirme dacă a achiziționat programul spion. Ulterior, un înalt oficial guvernamental a recunoscut că Ungaria a achiziționat Pegasus.
Acum, Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile (HCLU) a anunțat că va lansa acțiuni în justiție în numele a șase clienți: Brigitta Csikász, Dávid Dercsényi, Dániel Németh și Szabolcs Panyi, toți jurnaliști; Adrien Beauduin, doctorand și activist belgiano-canadian; și o a șasea persoană, care a cerut să rămână anonimă. „Este inacceptabil ca operațiunile serviciilor de securitate națională, care se desfășoară neapărat în secret, să devină mai degrabă un instrument de oprimare decât un mijloc de protejare a cetățenilor”, consideră Ádám Remport, de la HCLU.
Uniunea va urma diverse căi legale, inclusiv plângeri la miniștrii care supraveghează serviciile secrete din Ungaria, solicitări către serviciile de securitate de a divulga informații și acțiuni în justiție în instanță.„Ceea ce ne-am dori este ca clienții noștri să aibă dovezi directe că au fost supravegheați și dezvăluirea datelor adunate despre ei. Dacă putem obține hotărâri bune, ar însemna că s-ar deschide o nouă cale de despăgubire pentru oricine a fost supravegheat în secret”, a spus Remport.
Pe de altă parte, jurisprudența arată că instanțele au fost de obicei de partea serviciilor de securitate și că dosarele de acest tip ar putea dura luni, dacă nu ani, pentru a trece prin instanțe. Cu toate acestea, acțiunea în justiție din Ungaria ar putea deveni un model pentru victimele supravegherii ilegale din alte țări.
HCLU și Eitay Mack, un avocat israelian, vor depune, de asemenea, o cerere procurorului general israelian, pentru a cere deschiderea unui dosar penal împotriva NSO în Israel și a oficialilor israelieni care au aprobat vânzarea Pegasus către guvernul lui Viktor Orbán.
„Comunitatea internațională ar trebui să aibă o politică de toleranță zero față de astfel de acte, prin urmare este nevoie de o reglementare globală. NSO a dovedit în trecut că are toleranță zero pentru aceste tipuri de abuz prin rezilierea contractelor multiple”, a spus compania.