◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Strada de C’Arte și UZPR. Lansarea antologiei „Mihai Eminescu – Basarabia și Bucovina”

Evenimente de înaltă ținută culturală, diverse și cu acces liber – aceasta este emblema Festivalului Strada de C’Arte, care și-a câștigat un segment de public fidelizat, pretențios, avizat, căruia i se adaugă în fiecare an noi participanți de renume.

La cea de-a 13-a ediție, un partener de prim-plan al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, alături de Muzeul Național al Literaturii Române, este Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Joi, 26 septembrie, la Biblioteca Central Universitară „Carol I” a avut loc unul dintre cele mai relevante evenimente ale ediției 2024 a Străzii de  C’Arte: lansarea antologiei „Mihai Eminescu – Basarabia și Bucovina”, ediție realizată de Cassian Maria Spiridon și Ioan Cristescu. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

În deschiderea manifestării, conf. univ. dr. Mireille-Carmen Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a urat bun venit personalităților prezente și a salutat prezența președintelui UZPR, Sorin Stanciu, alături de secretarul general al UZPR, Mădălina Corina Diaconu, menționând că acest parteneriat este menit să continue.

În cuvântul său, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, unul dintre autorii volumului lansat în deschiderea manifestărilor Strada de C’Arte, a declarat: „Pe Eminescu trebuie să-l privim din dublă ipostază, de mare poet și de mare publicist”.

Jurnalistul Mihai Tatulici a menționat faptul că, din punct de vedere al evaluării capacității statului român de a-și administra propriile teritorii, „Eminescu era un vizionar. Povestea Basarabiei și Bucovinei în istoria României este o dramă; pe care o trăim și astăzi”.

Scriitorul Ștefan Mitroi, fost președinte al UZPR, s-a referit la dragostea pentru clasici a celor doi autori, „a căror carte ne-a adunat pe toți aici. Aceasta este o carte de așezat în dreptul inimii – cred că Eminescu rămâne cel mai mare ziarist al țării”.

La evenimentul organizat cu sprijinul UZPR au participat personalități publice, oameni de cultură, profesori, reprezentanți ai autorităților și ai mediului academic.

  

Roxana Istudor

Foto: Marius Simion, Narcis Cosmin Luca

Citește mai mult

Exclusiv. Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române: „Trebuie să avem informația depozitată în propriul creier și acolo să comparăm lucrurile când suntem bombardați cu știri”

„În vremea tinereții mele se spunea că informația este stăpâna lumii și cine stăpânește informația este privilegiat și poate participa la conducerea lumii. Astăzi, aș spune că cine stăpânește informația, cine o răspândește are un mare avantaj: dacă este cinstit și vrea ca informația să ajungă bine, totul este corect; iar dacă este necinstit și manipulează informația în scopuri malefice, n-ajunge să avem informație – trebuie s-o avem depozitată în cel mai important computer, care este creierul omenesc. Acolo trebuie să comparăm lucrurile atunci când suntem bombardați cu știri, ca…

Citește mai mult

O nouă ediție a Salonului
Literar ASTRALIS

În data de 2 octombrie 2024, ora 17.30, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, București, va avea loc o nouă ediție a SALONULUI LITERAR ASTRALIS. În cadrul evenimentului se va prezenta Revista trimestrială de cultură Astralis nr. 3 (23)/ iulie – septembrie 2024, publicație apărută sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, director fondator – redactor-șef Camelia Pantazi Tudor, editor-coordonator Marian Nencescu. Programul cuprinde: 1. Prezentarea Revistei trimestriale de cultură Astralis nr. 3(23)/iulie – septembrie 2024, publicație apărută sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Camelia Pantazi Tudor; 2. O…

Citește mai mult

Editura UZP, la Salonul Anual de Carte de la Slobozia

Lumea cărților își va deschide porțile la Slobozia cu cea mai importantă manifestare culturală, tradițională, de referință pentru comunitatea județeană și națională – Salonul Anual de Carte, ajuns la a XXXIII-a ediție. Organizatorii, respectiv Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița și Consiliul Județean Ialomița, pun la dispoziția iubitorilor de lectură o lună întreagă dedicată cărților, luna octombrie, aducând în fața publicului, prin numeroasele acțiuni culturale, personalități din diverse domenii ale culturii.
Compus din evenimente distincte, Salonul Anual de Carte s-a bucurat de-a lungul timpului de prezența a numeroși vizitatori și participanți, dovedindu-se mereu interesant și atractiv, un loc unde iubitorii paginilor tipărite s-au întâlnit, au discutat dezbătând teme importante din domeniul publicisticii și nu numai.
Deschiderea oficială va avea loc pe data de 1 octombrie, la Galeriile Arcadia, din incinta Centrului Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, începând cu ora 13.00.
Editura UZP va fi prezentă la acest eveniment de tradiție cu unele dintre cele mai relevante volume ale jurnaliștilor profesioniști.

Citește mai mult

Europenizare. Noi evoluții

Criza de profesori Majoritatea statelor membre UE se confruntă cu o criză de profesori, o problemă evidentă și la începutul anului școlar 2024-2025: astfel, în 24 din cele 27 țări UE, o mare parte din posturile de predare sunt neocupate la începutul fiecărui an școlar, adesea din cauza salariilor mici, volumului mare de muncă și îmbătrânirii personalului din categoria profesională a profesorilor. Suedia este una dintre cele mai afectate țări, având nevoie de 153.000 de profesori calificați până în 2035. În România, aproape 44.600 de profesori suplinitori au predat în…

Citește mai mult

Omul care „a salvat lumea”

La data de 26 septembrie 1983, întrega lume a fost în pericol de moarte, ca urmare a unei erori tehnice a unui aparat al centrului de monitorizare nucleară de la Oko, URSS. La acel moment, relațiile dintre URSS și SUA erau tensionate. Sistemul comunist sovietic se aștepta la un atac și era pregătit de un contraatac rapid. Era deja alertă în Uniunea Sovietică și liderii fiind nervoși erau predispuși la greșeli și incidente. Stanislav Evgrafovici Petrov era ofițer responsabil al centrului de monitorizare nucleară de la Oko și era de…

Citește mai mult

Prima emisiune a Spaniei Literare, la TvLira

Casa Română de Cultură Getafe anunță că, după doi ani de activități culturale în scopul promovării valorilor literare din Diaspora, dar și din România, a lansat la TvLira, prima televiziune a diasporei românești din Spania, prima emisiune a Casei Române de Cultură, care poartă numele Revistei Spania Literară, având moderator pe scriitoarea și traducătoarea Laura Dragomir, purtătoare de cuvânt a Casei Române de Cultură, și invitați pe Nadia Farcaș, de la Editura Ecou Transilvan, Victor Marutoiu si Laszlo Alexandru. În curând, pe lângă Revista și biblioteca virtuală, vom putea oferi…

Citește mai mult

Blumenfest, Brașov, 2024

În zilele de 13-15 septembrie 2024, în Piața „Sfântul Ioan” din Brașov, Primăria orașului Brașov a organizat o nouă ediție a Festivalului Florilor (Blumenfest). Floarea, simbolul frumuseții, al purității, al delicateții, al frăgezimii,  a fost sărbătorită de către iubitorii de frumos, prin hărnicia muncii meșteșugarilor și a artiștilor plastici, cât și prin muzică și dans. Vizitatorii s-au putut bucura de frumusețea, prospețimea și diversitatea florilor în stare naturală aduse la târg de către florării sau incluse în aranjamente florale de către artiști. Flori naturale, cât și artificiale au încântat privirile…

Citește mai mult

Muzeul Răzeșilor Găzari,
la zi aniversară

La sediul Muzeului Răzeșilor Găzari, de pe Valea Tazlăului Sărat, sat Prăjești, comuna Măgirești – Bacău, va avea loc, duminică, 29 septembrie, cu începere de la ora 12.00, cea de-a IX-a aniversare a muzeului, în organizarea Primăriei Măgirești și Fundației Culturale „Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, coordonator: ing. Câdă Ionică, primarul comunei Măgirești. Din programul evenimentului: Prezentarea machetei unei sonde realizată de studenții Facultății de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din Iași, coordonați de dr. arh. Gabriel-Călin Corduban, unul dintre autorii proiectului acestui muzeu, alături de prof. univ….

Citește mai mult

Alegeri
la Academia Română

Adunarea Generală a Academiei Române, întrunită în sesiunea din 25 septembrie 2024,       a decis, prin vot secret, alegerea unui număr de 8 membri, după cum urmează:  Membri titulari: – Constantin Zălinescu, Secția de științe matematice – Irinel Popescu, Secția de științe medicale Membru corespondent: – Eugen Munteanu, Secția de filologie şi literatură Membri de onoare: – Gheorghe Postică (Republica Moldova), Secția de științe istorice şi arheologie – Nicolae Bârsan (Germania), Secția de științe fizice – Ruxandra Mihaela Botez (Canada), Secția de științe tehnice – Martin H.H. Gerzabek (Austria), Secția de…

Citește mai mult

Congresul Internațional
de Istorie a Presei, ediția
a XVII-a, Iași

Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Asociația Română de Istorie a Presei (ARIP) organizează, în zilele de 27 și 28 septembrie 2024, ediția a XVII-a a Congresului Internațional de Istorie a Presei. Tema evenimentului științific și cultural organizat la Iași este una generoasă și provocatoare: „Personalități ale presei românești”. 86 de profesori universitari, jurnaliști, cercetători și doctoranzi din 30 de universități și institute de cercetare ale Academiei Române, instituții de presă…

Citește mai mult

Festivalul Urban Playfield,
în Parcul Tineretului

Zona Trifoiaș din Parcul Tineretului din București va găzdui festivalul de sport și joacă Urban Playfield, pe 28 și 29 septembrie, în compania invitatului special, înotătorul David Popovici, transmite un comunicat de presă citat de radioromania.ro. Evenimentul aduce o varietate de activităţi sportive şi divertisment, de la volei, tenis, baschet, badminton până la tenis de masă, fotbal şi jocuri precum cornhole, X şi 0 sau fussball, relatează Agerpres. Atracţia principală pentru cei mici va fi, desigur, un mare turn de escaladă cu multiple feţe de căţărare, precizează organizatorii. Accesul la…

Citește mai mult