Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS)
Având în vedere că România este stat membru al UE, calitatea Dv de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate din România este recunoscută pe teritoriul orcărui stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene/Regatului Unit al Marii Britani și Irlandei de Nord, în baza documentelor de deschidere de drepturi emise în aplicarea legislației comunitare (EHIC | Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) (cardeuropean.ro)).
În calitate de persoană asigurată pe teritoriul României puteți solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care vă dă dreptul la asistența medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre ale UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni. Prin urmare înainte de a plănui să călătoriți fie în vacanță, cu afaceri sau la studii asigurați-vă că veți primi CEASS de la casa de asigurări de sănătate de care aparțineți cu domiciliul.
Cardul European de Vaccinare
Proiectul European Vaccination Beyond COVID-19 (EUVABECO) (Vaccinarea în Europa dincolo de COVID-19) va introduce un instrument-cheie: cardul european de vaccinare (EVC). Acesta a fost lansat în septembrie 2024 și inițial pilotat în cinci țări: Letonia, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia, relatează site-ul UE de propagandă vaccinistă vaccinestoday.eu: „bolile zoonotice – cele transmise de la animale la oameni – continuă să reprezinte o amenințare semnificativă pentru sănătatea globală. În fața crizei fără precedent COVID-19, lipsa noastră de pregătire la nivel global pentru astfel de focare a devenit evidentă…
Pe măsură ce Europa trece de la măsurile de urgență la gestionarea pe termen lung a COVID-19, avem o oportunitate critică de a consolida reziliența și de a crește pregătirea pentru viitoarele amenințări pentru sănătate. Proiectul European Vaccination Beyond COVID-19 (EUVABECO) urmărește să valorifice acest impuls prin inițierea de proiecte pilot pentru dezvoltarea si testarea de planuri de implementare a unor instrumente care să sprijine atât practicile de vaccinare de rutină, cât și cele de criză”.
Cei mai mari băutori de alcool
Adulții europeni consumă în medie 9,2 litri de alcool pur pe an, acest fapt făcându-i cei mai mari băutori din lume, a declarat pe 25 iulie 2024, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a îndemnat țările europene să implementeze politici eficiente de reducere a consumului de alcool (https://news.un.org/fr/story/2024/07/1147356): în Europa, alcoolul este una dintre principalele cauze de deces, cu aproape 800.000 de decese pe an; în fiecare zi, aproximativ 2.200 de oameni mor din cauze legate de alcool, ceea ce reprezintă aproape 9% din toate decesele din regiune, cea mai mare contribuție a alcoolului la mortalitatea din orice cauză la nivel global.
Potrivit filialei europene a OMS, scăderea consumului de alcool în Europa a înregistrat progrese mici sau de loc în ultimii ani. Conform celor mai recente date disponibile din 2019, Regiunea Europeană a OMS, care acoperă 53 de state membre din Europa și Asia Centrală, are nefericita distincție de a consuma cea mai mare cantitate de alcool pe cap de locuitor din lume! De asemenea, Regiunea Europeană a OMS are și cel mai mic număr de abstinenți de alcool din lume.
Economiile europenilor
Europenii nu își asumă riscuri în comparație cu americanii de exemplu, Dacă ar face-o, cele 10.000 de miliarde euro care stau în conturi din UE, adică economiile lor – cca o treime din dimensiunea anuală a PIB-ului SUA – ar putea fi investite la bursă. Aceasta ar permite companiilor să cheltuiască pentru proiecte publice majore, stimulând astfel economia stagnantă a Europei.
Așadar, economiile de 10 trilioane de euro ale europenilor par foarte atractive. Și, deși pot fi doar o parte a ideii de unire a piețelor europene de capital, este o mare parte și de aceea s-ar putea să fie creat rebrandul ”Uniunea economiilor și investițiilor”.
Evitarea utilizării programelor intruzive de supraveghere
Guvernele care decid să utilizeze programe de supraveghere intruzive – cum ar fi Pegasus, produs de NSO Group – „nu pot face asta într-un mod care subminează eficacitatea legislației UE” privind protecția datelor și confidențialitatea. Această indicație este conținută într-un proiect de comunicare al Comisiei Europene, scris ca răspuns la un raport al Comisiei Parlamentului European privind programele spyware.
S-a constatat în mai multe situații că securitatea națională a fost pretextul unor guverne ale UE care au folosit programe spion pentru a colecta informații de pe telefoane și alte dispozitive aparținând avocaților, jurnaliștilor și chiar politicienilor din opoziție. Acest fapt s-a petrecut în condițiile în care UE proclamă libertatea de expresie și dreptul la opinie în toate țările membre.
Comisia Europeană a spus că utilizarea programelor spion pentru aplicarea legii ar trebui să se limiteze doar la infracțiuni grave, cum ar fi abuzul sexual asupra copiilor, crima, spălarea banilor, traficul de droguri și corupția. Guvernele nu pot denatura conceptul de infracțiune gravă pentru a se abate de la legislația UE. „Sfera de aplicare a cerințelor referitoare la menținerea securității naționale nu poate fi determinată unilateral de fiecare stat membru, fără nici un control din partea instituțiilor UE”, se mai arată în documentul Comisiei Europene.
Fondurile europene
În „Orientările politice ale perioadei 2024-2029”, prezentate Parlamentului European pe 18 iulie 2024 de către Comisia Europesană, se afirmă că fondurile europene din PNRR, alocate statelor membre, sunt condiționate de reforme.
Garanțiile privind respectarea statului de drept vizează în principal statele din estul Europei, beneficiare nete de fonduri de la bugetul UE, dar au și un caracter preventive, din perspectiva posibilei aderări la UE a Ucrainei, Moldovei sau statelor din Balcanii de Vest.
Prețul energiei electrice
Creșterea capacităților de producție a energiei electrice în centrale fotovoltaice sau eoliene a dus la înmulțirea situaților în care pe piață se vinde energie la prețuri negative, un paradox care pune într-un con de umbră energiile regenerabile.
La finele lunii iunie 2024, Franţa a înregistrat 235 de ore de comercializare a energiei electrice la preţuri negative, adică 5% din totalul orelor de producţie, depăşind deja recordul din 2023 (147 de ore), potrivit administratorului reţelei de înaltă tensiune din Franţa. La baza acestui fenomen stă o producţie abundentă de energie regenerabilă, care duce la prăbuşirea preţurilor când cererea este scăzută. Rezultatul pe piaţa spot, unde 20% din electricitate se tranzacţionează de pe o zi pe alta, a fost că preţurile au scăzut până la minus 87 de euro/MWh în anumite zile de vară a anului 2024. În Elveţia, preţurile s-au prăbuşit până la minus 400 de euro/MWh pe 14 iulie 2024. Aceste preţuri se înregistrează în general vara, la amiază, când producţia de energie fotovoltaică atinge nivelul maxim…
Raliul prețurilor angro la energia electrică, înregistrează din 22 iulie 2024 o nouă creştere de aproape 73%, ajungând ca media zilei menționate să se situeze la 219,28 euro pe megawattoră, după o scădere temporară a prețului în cursul weekendului, ceea ce confirmă evoluţia explozivă de pe parcursul întregii luni iulie 2024. Pe 22 iulie 2024, Albania a plătit megawattul oră pe piața spot, cu 236,58 euro, iar Bulgaria și România cu câte 229,24 euro!
Emilian M. Dobrescu, UZPR
Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Foto: pixabay.com