◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.11.2024
„Școala de la Târgoviște” – un eveniment cultural cu rezonanță națională

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Simpozionul național „Școala de la Târgoviște. Tradiție și continuitate” a reușit, și de astă dată, să reunească în sala „auditorium” a Bibliotecii Județene „Ion Heliade-Rădulescu” din cetatea voievodală a primei cărți tipărite din spațiul românesc numeroși scriitori, istorici literari, și oameni de presă. În dezbatere a fost pusă opera a patru dintre continuatorii moștenirii clasicilor „Școlii de la Târgoviște”, și a fost vorba de Ana Dobre, Carmen Georgeta Popescu, Ecaterina Petrescu-Botoncea și Dan Gîju, de altminteri și remarcabili publiciști.
Cu acest prilej, unul din mesajele de salut a fost și cel al președintelui Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, domnul Sorin Stanciu, un adevărat cuvânt de suflet și de încurajare a unei manifestări de valorizare a unor creatori/ contributori la adăugarea de noi vectori patrimoniului actual al literaturii române, mesaj transmis prin intermediul prof. dr. George Coandă, președintele Filialei „Ion Heliade-Rădulescu” Dâmbovița. Este exact ceea ce au relevat cu persuasivitate, în comunicările lor, apropo de opera celor patru scriitori și publiciști puși în discuție, printre alții, scriitorul Mihai Stan, președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni și vicepreședinte al Filialei „Ion Heliade-Rădulescu” Dâmbovița a UZPR, prof. univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea, director de departament în cadrul aceleiași filiale,…

Citește mai mult

Flancurile NATO în competiție.
Est contra Sud (II)

La Washington – ca și la reuniunile precedente începând cu 2022 – au fost prezenți și invitați din regiunea Pacificului: Australia, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelendă, actori importanți – cunoscuți sub numele de IP4 –  în strategia de securitate a Alianței față de provocările tandemului Moscova-Beijing susținut de Coreea de Nord și Iran. Jack Sullivan, consilierul pentru politică externă al președintelui Joe Biden, aprecia – la ,,NATO Public Forum’’ – că ,,securitatea sau lipsa ei într-o zonă – este vorba de Indo-Pacific și Euro-Atlantic – are repercusiuni directe…

Citește mai mult

Instruire digitală împotriva dezinformării pentru studenții de la Universitatea din Arkansas, SUA

The School of Journalism and Strategic Media, a Universității din Arkansas, SUA, îl va avea ca invitat pe Daniel Petty, directorul Strategiei de audiență al ProPublica, pentru sesiuni de instruire privind utilizarea instrumentelor digitale pentru a detecta dezinformarea. Sesiunile din 29 august fac parte din seria de instruire a Asociației de Știri Digitale Radio Television, concepută pentru a dota jurnaliștii și profesioniștii media cu abilități de ultimă oră pentru a asigura integritatea reflectării alegerilor. „Suntem încântați să lansăm această serie de formare într-un moment în care rolul jurnaliştilor în furnizarea…

Citește mai mult

Despre ficatul de gâscă îndopată, ziua de salariu și alte peripeții în lumea
lui Hipocrate

Este o greșeală de neiertat să așezi toți medicii în același catastif plin de păcură al celor care au jurat să facă doar bine, dar mai într-o doară (că sunt doar cuvinte chestiile alea născocite de maestrul Hipocrate). După cum este o eroare catastrofală să îi înghesui pe toți în același calendar al sfinților. Sunt oameni, ca oricare dintre noi, supuși greșelii și înclinați să urmeze când chemările spiritului, nobile, minunate, când pe cele ale inimii, ceva mai mult atașate nevoilor trupului, așadar perfectibile. Mă doare generalizarea pripită ivită după…

Citește mai mult

Când ,,nu” devine
,,nu cred”

Când ,,nu” devine ,,nu cred”, cel mai probabil acel lucru negat cu vehemență că s-ar pute întâmpla, chiar se va întâmpla. De fapt, ,,nu cred”, după ce ai spus ,,nu” de nenumărate ori, înseamnă ,,da”. Guvernul, reprezentanții celor 3 partide aflate la guvernare (includ aici și UDMR-ul pentru că, cu excepția celor 3 miniștri și a viceprim-ministrului, a rămas pe toate pozițiile avute, atât la nivel central, cât și local), au spus de nenumărate ori că nu vor crește taxele și impozitele din 2025, deși deficitul bugetar nu dă semne…

Citește mai mult

„Pacientul – motiv pentru care merită să mă trezesc în fiecare dimineață”. Dialog cu Manda Nicolae-Marius – medic specialist chirurgie vasculară – Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara

– Vorbiți-ne despre cele mai semnificative date biografice. – Sunt născut în Municipiul Drăgășani, Jud. Vâlcea. Copilăria mi-am petrecut-o în comuna Scundu până la terminarea școlii generale. Studiile liceale le-am facut la Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” în Râmnicu Vâlcea, profilul fiind de științe ale naturii. Am ales să îmi completez studiile în frumosul oraș Timișoara urmând Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”. În 2013 am început o nouă etapă a dezvoltării mele profesionale ca medic rezident chirurg vascular sub îndrumarea domnului profesor dr. Mihai Ionac, unde am avut marea…

Citește mai mult

Povestea continuă, la malul mării, la 2 Mai. ȘI festival(ul). Împreună

De când e lumea și pământul, poveștile au ținut sufletul lumii adunat laolaltă. Când oameni frumoși, creatori de povești, pleacă, atunci familia, prietenii, apropiații se strâng unii în alții și își spun povești, unele care să împiedice uitarea, altele care să le redea speranța. La fel s-a întâmplat cu Magda Catone și Carol Ionescu, care păstrează vie memoria marelui actor Șerban Ionescu (ȘI), țesând cu fir aurit o altă poveste, cu „documente” vii: tineri creatori, cărora le oferă șansa de a se întâlni, de a se re-prezenta. Și tu, și…

Citește mai mult

O conferință despre cultură, istorie și eroism – de Zilele Aradului

Conferinţa Științifică Naţională „Viața cotidiană a Aradului de-a lungul timpului” s-a desfășurat sub egida „Zilelor Aradului 2024”, fiind organizată de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Arad, Arhiepiscopia Aradului, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Asociația „ASTRA arădeană – 1863”, Asociația „Ștefan Cicio-Pop” Arad, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană Arad și Societatea de Științe Istorice din România – filiala…

Citește mai mult

Spectacole de teatru în premieră,
la Festivalul de Umor
,,Marin Cimponeriu”

Pe scena Foișorului de Muzică din Parcul Central al stațiunii Slănic-Moldova, a avut loc, duminică, 18 august, cea de-a patra ediție a Festivalului de Umor ,,Marin Cimponeriu”, dedicat omagierii celui care a fost reputatul regizor, actor și scenarist slănicean, Marin Cimponeriu (1937-1998).   În cadrul acestei noi ediții, actori ai Teatrului ,,Ararat” din Baia-Mare au susținut, în premieră, două reprezentații, cu piesele ,,Soacra cu trei nurori”, adaptare după povestea lui Ion Creangă și ,,Piatra din casă”, după nuvela lui Vasile Alecsandri.   A fost un adevărat maraton și răsfăț teatral,…

Citește mai mult

Europenizare. Paradoxuri puțin cunoscute

Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) Având în vedere că România este stat membru al UE, calitatea Dv de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate din România este recunoscută pe teritoriul orcărui stat membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene/Regatului Unit al Marii Britani și Irlandei de Nord, în baza documentelor de deschidere de drepturi emise în aplicarea legislației comunitare (EHIC | Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) (cardeuropean.ro)). În calitate de persoană asigurată pe teritoriul României puteți solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care vă…

Citește mai mult

Omagiu pentru Theodor Geantă, personalitate remarcabilă a societății vâlcene

Duminică, 25 august, la Mănăstirea „Sf. Ana” în satul Giurgiuveni, din Golești, comună a județului Vâlcea, din inițiativa întemeietorului așezământului religios, ing. George Știrbei, care are dublă cetățenie, română și americană și care a fost secondat de fostul cadru activ al armatei Ion Aldescu, dar și cu sprijinul maicii starețe Nectarie, a fost omagiat Theodor Geantă. Au participat localnicii, dar și personalități ale culturii vâlcene. Theodor Geantă a fost o personalitate remarcabilă a societății vâlcene din perioada interbelică și postbelică, ce s-a născut în 1890. El a fost un învățător…

Citește mai mult

Generalul gorjean Ioan Culcer, reprezentant de seamă al elitei militare românești

Generalul Ioan Culcer (1853 – 1928), a fost o mare personalitate militară și politică care s-a afirmat în timpul Războiului de Independență și Primului Război Mondial. Generalul Ioan D. Culcer s-a născut la Târgu Jiu în ziua de 20 august 1853, fiind al patrulea băiat al familiei renumitului medic Dimitrie Culcer, venit din Ardeal (n. în 1807 la Stărcini, jud. Sălaj) și al gorjencei Anica Oteteleșeanu. A urmat câteva clase elementare la Târgu Jiu, iar tatăl său, doctorul Dimitrie Culcer, care a înființat primul spital de stat din Târgu Jiu…

Citește mai mult