◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024
ONU. Accelerarea ratei de extincție

Diversitatea animalelor, plantelor și microorganismelor de pe planeta noastră este amenințată de factori precum: schimbarea utilizării terenurilor, urbanizarea, supraexploatarea, poluarea și schimbările climatice, a declarat ONU pe 22 mai 2024, solicitând măsuri imediate pentru a proteja un milion de specii aflate pe cale de dispariție pe Terra (https://news.un.org fr/story/2024/05/ 1145786): apelul, lansat de Ziua Internațională a Diversității Biologice, îndeamnă guvernele să pună în aplicare pe deplin acordullș istoric

Citește mai mult

Sărbătoarea Sânzienelor, o zi cu iz de poveste la Castelul ,,Ghika”
din Dofteana

În arealul atât de pitoresc al Castelului ,,Ghika”, din comuna Dofteana – Bacău, a avut loc, duminică, 23 iunie, cea de-a patra ediție a evenimentului ,,Dansul Ielelor”, singurul din România care se desfășoară pe domeniul unui castel și care precede Sărbătoarea Sânzienelor, din ziua de 24 iunie. Evenimentul a fost organizat de Asociația ,,Simfonia Florilor” din Bacău, al cărei președinte-fondator este Lucia Pădurariu, organizator de evenimente culturale, unul dintre cei mai reprezentativi exponenți ai culturii și tradițiilor românești. Răcoarea castelului și a pădurii care îl înconjoară, a transformat o zi…

Citește mai mult

Armata ,,electrică’’ a Chinei cucerește Europa (II)

Extracția și rafinarea materiilor prime care conțin CRM – în general oxizi – sunt concentrate în câteva state care, cu excepția Australiei, aparțin așa-numitului Sud Global, mai puțin dependent de membrii G-7, dar aflat în orbita Chinei în diverse forme. Acestea sunt: Chile, R.D. Congo, Africa de Sud și Indonezia. Zăcăminte există și în regiuni din Uniunea Europeană sau accesibile acesteia – Scandinavia și Groenlanda – dar, în condițiile tehnologiei de astăzi, costurile exploatării sunt prohibitive. China însă, protejându-și imensele rezerve, a devenit primul importator de minerale neprocesate și posesorul…

Citește mai mult

Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024,
la Sala Radio

Un eveniment unic în lume, dedicat muzicii interbelice a anilor ’20 – ’40, va avea loc la Sala Radio din București, Studioul de Concerte „Mihail Jora”, în perioada 5 – 7 iulie 2024. Evenimentul este organizat sub deviza „A music to remember” de Asociația ProCultArt, inițiatori și organizatori fiind actrița Miruna Ionescu și violonistul Valentin Albeșteanu. „Bucureștiul a fost și este în continuare o capitală culturală, artistică. A fost capitala boemă a unei Românii interbelice în plin avânt economic, dar și o capitală a unei Românii europene, în care spectacolele,…

Citește mai mult

„Operation Overload”. Sute de organizații
de știri din Europa, atacate concertat
pentru împiedicarea verificării faptelor

Un nou raport, realizat de de compania finlandeză de software Check First, a descoperit că sute de organizații de știri și jurnaliști din Europa sunt atacate concertat, pentru împiedicarea verificării faptelor. Numită „Operation Overload”, derulată de pro-ruși, operațiunea urmărește, pe de o parte, să „inunde” presa cu știri false, pe care jurnalișltii trebuyie să le verifice, iar pe de altă parte, să amplifice anumite narațiuni false și astfel să submineze resursele de verificare și implicit să amplifice raza de dezinformare.
Potrivit Euronews, schema se bazează pe principiul simplu că „orice publicitate este o bună publicitate”. Solicitările de verificare vizează de obicei Ucraina, Franța și Germania și iau forma de e-mailuri și mențiuni pe rețelele sociale. 

Mii de tweet-uri, sute de e-mailuri
„Operation Overload” a vizat până acum peste 800 de organizații de știri din Europa și nu numai, asaltându-le cu aproximativ 2.400 de tweet-uri și peste 200 de e-mailuri.
Check First a constatat că în ultimele luni au fost publicate peste 250 de verificări ale faptelor care menționează narațiunile false create pentru „Operation Overload”.
De exemplu, expeditorul unui e-mail citat în raport se prezintă drept un cetățean îngrijorat care se presupune că a văzut afirmații suspecte în mass-media rusă și le cere jurnaliștilor „să…

Citește mai mult

Ziua Mondială a Rețelelor Sociale și statisticile sale uimitoare

Mai întâi a fost telefonul, apoi faxul și apoi rețelele sociale – un mod revoluționar de a comunica. De la crearea acestora, oamenii au reușit să se conecteze unii cu alții ca niciodată, iar astăzi le folosesc în medie 144 de minute în fiecare zi. Datorită impactului lor asupra societății, rețelele sociale au căpătat o zi a lor, 30 iunie, iar statisticile momentului sunt uimitoare, demonstrând câtă extindere și influență au aceste mijloace de comunicare. 

Scurtă istorie…
Ziua Mondială a Rețelelor Sociale a luat naștere ca o modalitate de a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale. Prima platformă de socializare care a fost lansată vreodată a fost Sixdegrees, în 1997. Fondat de Andrew Weinreich, site-ul web le-a permis utilizatorilor să enumere prietenii și membrii familiei și avea funcții precum profiluri, panouri și afilieri școlare. La apogeu, Sixdegrees a avut peste un milion de utilizatori, dar a fost închis în 2001.
Prima platformă modernă de socializare a fost Friendster, în 2002. Site-ul a permis oamenilor să-și facă prieteni noi în siguranță și are peste o sută de milioane de utilizatori, dintre care majoritatea sunt în Asia. LinkedIn, prima platformă de social media axată pe afaceri, a fost lansată în 2003. MySpace a…

Citește mai mult

Studiu. Taxarea superbogaților, fezabilă din punct de vedere tehnic

Un raport comandat de Brazilia pentru G20 arată că schema internațională de impozitare a averii miliardarilor este fezabilă din punct de vedere tehnic. Măsura ar putea genera venituri suplimentare de până la 250 miliarde de dolari pe an. Studiul realizat de economistul francez Gabriel Zucman a concluzionat că progresul în găsirea unor modalități de impozitare a corporațiilor multinaționale a însemnat că este posibilă perceperea unui impozit global asupra persoanelor fizice – chiar dacă nu toate țările au fost de acord să participe. Zucman a pregătit raportul după ce a fost…

Citește mai mult

„Străzi deshise, București – Promenada urbană”,
pe Calea Victoriei

Calea Victoriei se va transforma, în weekendul 29 – 30 iunie, într-o scenă pentru spectacole itinerante în cadrul proiectului „Străzi deshise, București – Promenada urbană”. ARCUB va pune în scenă reprezentații spectaculoase susținute de artiști internaționali independenți ce vor performa în intervalul orar 10:00- 21:00. Personajele fantastice de mari dimensiuni din celebra colecție Harry Potter din Spania, giganticele broaște luminoase Electro Frogs din Franța, grupul de stegari Flag Wavers și trupa Puglia Street Band din Italia se întâlnesc cu publicul bucureștean pentru a anima Calea Victoriei, pe segmentul traseului pietonal…

Citește mai mult

A treia ediţie a festivalului
„Film în Sat”, la Răşinari

Inițiat de actorul Toma Cuzin, festivalul de artă „Film în Sat” revine cu a treia ediție. Proiecțiile vor acea loc în satul sibian Răşinari, între 28 şi 30 iunie. Publicul va putea urmări „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, și „Visul” de Cătălin Saizescu. Programul mai include întâlniri cu cineaști, concerte, spectacole de teatru şi ateliere de creaţie, potrivit Radio România. Accesul va fi gratuit la toate evenimentele din festival. După Răşinari, „Film în Sat” va ajunge și în alte localități.

Citește mai mult

Raport UNESCO.
Lipsa educației costă economia globală 10.000 de miliarde de dolari pe an

Copiii fără școală și decalajele educaționale costă economia globală 10.000 de miliarde de dolari pe an – 250 de milioane de fete și băieți sunt în prezent excluși de la accesul la educație pe tot globul, arată un raport UNESCO, care analizează pentru prima dată costul economic și societal al deficiențelor educaționale. Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, face apel la statele membre ale Organizației să rupă cât mai repede „cercul vicios” al abandonului școlar. Potrivit unbesco.org, costul global al abandonului școlar și al lipsei de educație este uluitor: 10.000…

Citește mai mult

Câte ceva despre măsurarea, analiza impactului,
precum și despre calitatea activităților de
cercetare științifică

În lumea revistelor care aduc în atenția specialiștilor preocupările cercetătorilor științiifici întâlnim instrumente de măsurare, analiză a impactului și calității activităților de cercetare științifică. Comensurarea se face utilizând o serie de indicatori, cunoscuți sub numele de indicatorii scientometrici. Acești indicatori sunt utilizați pentru a evalua performanța academică a cercetătorilor, instituțiilor de cercetare și a țărilor; indicatorii sunt utilizați inclusiv pentru evaluarea cercetătorilor în cadrul concursurilor de finanțare, promovării academice, colaborărilor internaționale și clasificărilor universităților. Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți indicatori scientometrici: Factorul de impact (Impact Factor, IF): Este un…

Citește mai mult

Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”

Aproximativ 2.000 de copii de la formaţii şi ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi să participe la Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Palatului Copiilor Slatina, Iliuţă Brăileanu. Evenimentul ajuns la a XXIV-a ediţie va avea loc în municipiul Slatina în perioada 3-7 iulie, iar la acesta vor participa ansambluri folclorice de copii din judeţele Olt, Călăraşi, Timiş, Suceava, Botoşani, Constanţa, Tulcea, Maramureş, Hunedoara, Dâmboviţa şi Argeş, dar şi ansambluri din străinătate, respectiv din Cehia şi din Italia. Din Cehia va participa…

Citește mai mult