Jean Moscopol s-a născut la Brăila, la 26 februarie 1903. Părinții lui erau greci: mama, Terpsihore, era din Constanța, în timp ce tatăl său, Lascăr, era de prin Mesembria (azi Nesebar
Casa His Master’s Voice l-a angajat definitiv în 1931. A zburat la Berlin, unde a înregistrat noi discuri și a cântat în celebrul bar Ciro. De-a lungul anilor, a înregistrat pe discuri cu peste 300 de cântece diverse, românești sau străine.
În anii celui de-al doilea război mondial a devenit membru al Societății Compozitorilor din România. A luat parte și în distribuția filmului-document „O noapte furtunoasă”, dupa piesa de teatru a lui Ion Luca Caragiale, unde Jean Moscopol a interpretat rolul șansonetistului care cânta la Grădina de vară „Union”. Românii îi ascultau cântecele înregistrate pe discurile; Columbia, His Master’s Voice, Homocorde și Parlophon. Au scris special pentru el compozitori precum Ion Vasilescu, Elly Roman. După 1945, Moscopol s-a împotrivit sistemului politic instaurat la București. Pe vremea în care românii învățaseră să tacă pentru a nu ajunge la închisoare sau la canal, Jean Moscopol s-a așezat ca un ghimpe împotriva mai marilor vremii. A compus balade și cuplete anticomuniste în care îi îndemna pe români să nu-și piardă speranța. Nu ierta pe nimeni. A scăpat ca prin minune nearestat.
Jean Moscopol a fost considerat cel mai demn continuator al marelui Constantin Tănase, care a avut multe compoziții critice împotriva societății în care a trăit. Artistul este militant, implicat în social și în politic, dacă nu ar fi „părăsit“ țara în 1947, ajutat de actrița Elvira Popescu, ar fi sfârșit în inchisorile comuniste, dovadă sunt cântecele de mai jos. Din Franța a trecut în Germania unde a colaborat cu postul American de la München, Europa Liberă. Imprimările cântecelor militante au fost posibile abia în Statele Unite, deși multe fuseseră cântate și la București până la data plecării artistului în occident.
În anii ’70, jurnalistul Aristide Buhoiu l-a găsit pe Jean Moscopol la Diaspora Română din New York, la Biserica Sfântul Dumitru, și s-a ocupat de înregistrarea acestor piese. În 1993, ele s-au lansat și la București. Dar cred că era destul de târziu, pentru că regimul comunist din România încercase să-l șteargă din conștiința națională. Ar trebui studiat de tineret, poate că așa sentimentul patriotic nu ar pieri. El era un mare patriot. Dumnezeu l-a salvat! A avut zile. Pe vremea aceea, rușii te ucideau. Nu uitați de Constantin Tănase și piesa; „davai ceas, davai palton, de la Nistru pân-la Don“. Închisoarea era închisoare. N-a fugit din țară. A plecat cu acte în regulă. L-a ajutat marea actriță și patrioată Elvira Popescu.”
FARSA ALEGERILOR – JEAN MOSCOPOL – ANTICOMUNIST
https://www.youtube.com/watch?
Moscopol – Într-o țară comunistă
https://www.facebook.com/
Jean Moscopol – Foaie verde de cartelă
https://www.youtube.com/watch?
Jean Moscopol – Gheorghiu Dej si Hrusciov
Constantin Gumann / UZPR