◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Jean Moscopol un anticomunist sagace

Jean Moscopol s-a născut la Brăila, la 26 februarie 1903. Părinții lui erau greci: mama, Terpsihore, era din Constanța, în timp ce tatăl său, Lascăr, era de prin Mesembria (azi Nesebar în Bulgaria), dar stabilit la Brăila. Numele său real era Ioan Moscu. Talentul l-ar fi moștenit de la mama sa, ce avea voce de soprană. Încă din primii ani de viață, micul Moscu a fost atras de muzică, ajungâng să studieze chitară cu institutorul Calinicos. După absolvirea liceului, s-a înscris la Universitatea Politehnică București, paralel cânta la restaurantul Zissu și lucra la întreprinderea Optica Lares, de unde a fost trimis la Berlin pentru specializare. Studentul Moscu a folosit ocazia pentru a frecventa și Universitatea Artelor, secția de muzică, demonstrând că diamantul talentat are nevoie de șlefuire. Reîntors la Brăila s-a înscris la Conservatorul Lyra, secția de canto. Cânta la banjo și povestea cu mare talent. Participa și la concursurile organizate de Institutul Electronic și Radiofonic, clasându-se de fiecare dată pe primele locuri. Șeful orchestrei, Alfred Pagony, a fost bucuros să îl angajeze sub numele de Jean Moscopol la barul Zissu  de pe calea Șerban Vodă din București. Prima înregistrare la casa „Pathe“ a fost melodia „Balada fumului de țigară„ A devenit un adorat al publicului încât mulți fani veneau la barul „Zissu“, numai ca să îl asculte pe Jean Moscopol. Urmează înregistrări la Parlophon, apoi în 1929  un reprezentant al His Master`s Voice îl invită la Viena unde pleacă cu avionul și face înregistrări ce iau deschis cariera muzicală internațională.  La revenirea în țară a cântat cu orchestra Alexandru Leoar, alături de care a debutat la postul de radio București.

Casa His Master’s Voice l-a angajat definitiv în 1931. A zburat la Berlin, unde a înregistrat noi discuri și a cântat în celebrul bar Ciro. De-a lungul anilor, a înregistrat pe discuri cu peste 300 de cântece diverse, românești sau străine.

În anii celui de-al doilea război mondial a devenit membru al Societății Compozitorilor din România. A luat parte și în distribuția filmului-document „O noapte furtunoasă”, dupa piesa de teatru a lui Ion Luca Caragiale, unde Jean Moscopol a interpretat rolul șansonetistului care cânta la Grădina de vară „Union”. Românii îi ascultau cântecele înregistrate pe discurile; Columbia, His Master’s Voice, Homocorde și Parlophon. Au scris special pentru el compozitori precum Ion VasilescuElly Roman. După 1945, Moscopol s-a împotrivit sistemului politic instaurat la București. Pe vremea în care românii învățaseră să tacă pentru a nu ajunge la închisoare sau la canal, Jean Moscopol s-a așezat ca un ghimpe împotriva mai marilor vremii. A compus balade și cuplete anticomuniste în care îi îndemna pe români să nu-și piardă speranța. Nu ierta pe nimeni. A scăpat ca prin minune nearestat.

Jean Moscopol a fost  considerat cel mai demn continuator al marelui Constantin Tănase, care a avut multe compoziții critice împotriva societății în care a trăit. Artistul este militant, implicat în social și în politic, dacă nu ar fi „părăsit“ țara în 1947, ajutat de actrița Elvira Popescu, ar fi sfârșit în inchisorile comuniste, dovadă sunt cântecele de mai jos. Din Franța a trecut în Germania unde a colaborat cu postul American de la München, Europa Liberă.  Imprimările cântecelor militante au fost posibile abia în Statele Unite, deși multe fuseseră cântate și la București până la data plecării artistului în occident.

 În anii ’70, jurnalistul Aristide Buhoiu l-a găsit pe Jean Moscopol la Diaspora Română din New York, la Biserica Sfântul Dumitru, și s-a ocupat de înregistrarea acestor piese. În 1993, ele s-au lansat și la București. Dar cred că era destul de târziu, pentru că regimul comunist din România încercase să-l șteargă din conștiința națională. Ar trebui studiat de tineret, poate că așa sentimentul patriotic nu ar pieri. El era un mare patriot. Dumnezeu l-a salvat! A avut zile. Pe vremea aceea, rușii te ucideau. Nu uitați de Constantin Tănase și piesa; „davai ceas, davai palton, de la Nistru pân-la Don“. Închisoarea era închisoare. N-a fugit din țară. A plecat cu acte în regulă. L-a ajutat marea actriță și patrioată Elvira Popescu.”

FARSA ALEGERILOR – JEAN MOSCOPOL – ANTICOMUNIST

https://www.youtube.com/watch?v=mHq3CJTSn7E

Moscopol – Într-o țară comunistă

https://www.facebook.com/106731916025781/videos/2628667890587784/

Jean Moscopol – Foaie verde de cartelă

https://www.youtube.com/watch?v=KwdmpDg8Y98

Jean Moscopol – Gheorghiu Dej si Hrusciov

 
Dacă veți intra pe youtube, sub numele Jean Moscopol, veți găsi multe căntece foarte bine interpretate de acest minunat artist patriot

 

Constantin Gumann / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *