Ministerul Culturii reaminteşte, vineri, de Ziua Drapelului Naţional, Povestea tricolorului de la Lupşa, care, în prezent, se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, fiind clasat în categoria Tezaur.
„Tricolorul de la Lupşa, care în anul 1918 a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională din Alba Iulia, este printre puţinele obiecte de patrimoniu care se mai păstrează în prezent. Steagul are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastrul în partea superioară, galbenul la mijloc şi roşul în partea inferioară. Fiecare dintre culorile care compun pânza se termină în vârf cu câte un ciucure în culoarea respectivă. Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet de busuioc. Tot de hampă este legată o eşarfă tricoloră îngustă. Pânza steagului a fost confecţionată din lână de către femeile din Lupşa într-o zi şi o noapte”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.
După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa, steagul a fost păstrat în casa

Potrivit sursei citate, Steagul comunităţii din Lupşa este şi subiectul cărţii „Povestea unui steag tricolor” – scrisă şi publicată iniţial în 1987 de către regretatul scriitor, realizator de emisiuni radio şi publicist Ioan

AGERPRES