◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Concerte Vladimir Cosma la Grand Rex (26 – 27 ianuarie 2019, Paris)

Sala pariziană de spectacole Le Grand Rex (1 boulevard Poissonnière, 75002 Paris), îl are ca invitat special, sâmbătă, 26 ianuarie, ora 20.00 și duminică, 27 ianuarie 2019, la orele 11.00 și 16.00, pe ”compozitorul a 500 de benzi sonore de film”, Vladimir Cosma, în cadrul a două concerte excepționale. Evenimentele au loc cu sprijinul Institutului Cultural de la Paris și vor puncta astfel debutul Președenției României la Consiliul Uniunii Europene. Vladimir Cosma va dirija o orchestră simfonică, un cor, soliști deosebiți dar și invitați surpriză. Din program: muzică semnată Vladimir…

Citește mai mult

198 de ani de la Proclamația de la Padeș

În urmă cu 198 de ani (1821) începea revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu. Acesta a adresat o proclamaţie locuitorilor Ţării Româneşti prin care îi chema la luptă. ”Proclamația de la Padeș” (Gorj, aproape de Tismana) din 23 ianuarie 1821 este un document programatic al revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, adresat către tot ”norodul omenesc” din București (în fapt al Ţării Româneşti) care cuprindea o serie de revendicări în conformitate cu dorința generală de modernizare a societății românești. Deşi înfrântă, mişcarea a inaugurat revoluţiile româneşti moderne şi a determinat înlăturarea regimului fanariot şi restabilirea domniilor pământene. ”Fraților…

Citește mai mult

Avertismentul a 30 de intelectuali de vârf cu privire la Europa

 Avetismentul a 30 de intelectuali de vârf: Europa, părăsită din exterior și pradă manevrelor din ce în ce mai puțin disimulate ale stăpânului de la Kremlin, se destramă sub ochii noștri 30 de intelectuali de vârf din Europa, printre care Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa, Herta Müller sau Orhan Pamuk, au publicat un manifest în care avertizează că valorile liberale din Europa se confruntă cu o provocare “nemaiîntâlnită din 1930”, scrie The Guardian. Cei 30 de scriitori, istorici și laureați ai premiul Nobel afirmă că Europe este o…

Citește mai mult

Filip Jianu a reușit cea mai bună performanță a unui român la Australian Open 2019

Filip Jianu a pierdut la mare luptă în semifinalele probei de simplu juniori de la Australian Open, fiind învins cu 6-3, 2-6, 5-7 de Emilio Nava, după o partidă în care a ratat o minge de meci! Românul (nr. 8 ITF juniori) a început în forță disputa cu tenismenul american, în vârstă de 17 ani, și s-a impus în primul set cu 6-3, după două break-uri. În al doilea, Nava și-a ridicat nivelul de joc și a câștigat cu 6-2. Runda decisivă a fost cea mai disputată, iar la scorul…

Citește mai mult

Soarta societății în care trăiești, este condamnată

La  02 februarie 1905 în Rusia, la St. Petersburg, s-a născut filozoafa şi scriitoarea americană Zinovievna Alisa Rosenbaum, cunoscută în lumea  literară sub pseudonimul Ayn Rand, care a decedat în luna martie 1982 la New York. Cuvintele acestei scriitoare nicicând nu s-au potrivit mai bine, ca în aceste vremuri: ,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obții aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa  cum  banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înțelege că o mulțime de oameni…

Citește mai mult

74 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta URSS

Duminică, în 27 ianuarie 2019, reprezentanți ai comunităților germane din județele Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin își vor aduce aminte, prin intermediul unor manifestări comemorative pe plan interjudețean care se vor desfășura la Reșița, de începuturile deportării germanilor în fosta URSS. Programul manifestărilor de la Reșița va fi următorul: 27 ianuarie 2019, ora 10.00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” Reșița: Sfântă Liturghie în limba germană, cu rugăciuni pentru victimele deportării.   27 ianuarie 2019, ora 11.15, Monumentul Deportaților (Parcul „Cărăşana”), Reșița: Comemorarea victimelor deportării: rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori….

Citește mai mult

Serviciile secrete şi «mineriada» lui Cuza

Două evenimente istorice care au avut loc la o distanţă de 125 de ani suscită controverse aprinse între istorici din pricina numeroaselor similitudini dintre ele. Poate fi comparată revolta din timpul lui Cuza, din Bucureşti, 3/15 august 1865, cu evenimentele care au avut loc în acelaşi oraş la 13-15 iunie 1990? Istoricul Tiberiu Tănase face o scurtă analiză a rolului pe care l-au jucat serviciile secrete din Principatele Unite în revoltă de la Bucureşti. Ce putem reconstitui astăzi în legătură cu derularea evenimentului din 3/15 august 1865 ne conduce spre…

Citește mai mult

Tudor Teodorescu-Braniște – gazetarul interbelic „de stânga”, cenzurat de comuniști

Despre Tudor Teodorescu-Braniște nu pot să vorbesc decât cuprinsă de o mare emoție, izvorâtă dintr-un profund respect pentru una dintre cele mai democratice, morale și rectilinii figuri ale gazetăriei românești, nu doar interbelice, ci din toate timpurile. Nu sunt vorbe mari, așa cum se spun despre cei care au fost. Sunt atributele care descriu, pe scurt, o personalitate care s-a născut pe plaiuri argeșene, în vechiul târg al Piteștilor, pe strada Crinului, la nr. 15, într-o casă care mai există și astăzi, și pe care se găsește o plăcuță memorială…

Citește mai mult

Câţi ziarişti sunt în România. Doru Dinu Glăvan: Vin în valuri cei care sunt, acum, în vogă

Doru Dinu Glăvan a făcut, în cadrul unui interviu acordat DC News, o radiografiei a presei româneşti, a lumii fascinante a presei scrise şi audio-tv din România, răspunzând şi la o clasică întrebare: „câţi mai suntem”. Iată ce a declarat președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru cititorii DC News. „La nivelul anului 2009, erau circa 1.800 de membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Acum suntem circa 2.800, chiar 3.000 de membri şi vreau să spun că vin în valuri nu bătrânii, nu foştii jurnalişti, ci chiar cei care sunt,…

Citește mai mult

Seminarul Teologic Ortodox Craiova / Momente emoționante sub semnul marii sărbători a culturii naționale

Între manifestările care s-au desfășurat la Craiova, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și aniversării nașterii marelui poet Mihai Eminescu s-a aflat și cea de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigore Teologul”, organizată de această prestigioasă școală, împreună cu Mitropolia Olteniei, Universitatea din Craiova, Inspectoratul școlar județean Dolj, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România liniuță și Filiala Craiova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Cu acest prilej a fost evocată personalitatea poetică, jurnalistică și civică a lui Mihai Eminescu, prin prelegeri care au adus auditoriului un plus de informație, dimensiunile…

Citește mai mult

CSM București – debut de foc în Liga Campionilor, contra lui Gyor

CSM București va juca cu Gyor sâmbătă, 26 ianuarie 2019, ora 20:30, în deplasare, în primul meci din grupa principală a Ligii Campionilor la handbal feminin. Echipa din România țintește calificarea în Final Four și la această ediție. Partida va fi una dificilă pentru CSM București, mai ales în contextul pierderii a două piese de bază ale formației: Cristian Neagu și Amanda Kurtovic, ambele accidentate la turneul final al Campionatului European, desfășurat în Franța, în luna decembrie a anului trecut. Antrenorul echipei noastre, Dragan Djukic este îngrijorat înaintea startului din…

Citește mai mult

Ziua Internaţională a Cafelei

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua Internaţională a Cafelei. Istoria acestui „viciu” începe cu peste 1000 de ani în urmă, prima menţiune documentară a acesteia datând din în secolul al IX-lea. În ţările occidentale, istoria cafelei începe însă abia acum trei secole. Fiind originară din Africa de Est (Etiopia) – regiunea Kaffa, de unde se pare că a preluat şi numele – cafeaua a fost răspândită mai întâi de arabi, urmaţi de turci şi apoi de europeni. Europenii au extins zonele lor de cultură (în Asia, America…

Citește mai mult