◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.10.2024

ONU. „Căștile albastre”

Pe măsură ce conflictele dintre țările lumii devin din ce în ce mai complexe și grupurile armate folosesc din ce în ce mai mult tehnologii ieftine, cum ar fi dispozitivele explozive improvizate și dronele, operațiunile de pace ale ONU au nevoie de sprijin politic sporit și de resurse pentru a-și îndeplini sarcinile în siguranță, a declarat pe 9 septembrie 2024, Jean-Pierre Lacroix, subsecretarul general al ONU pentru operațiuni de pace, în fața membrilor Consiliului de securitate al ONU (https://news.un.org/fr/story/2024/09/1148561): „Pe măsură ce tensiunile geopolitice se intensifică, inclusiv aici în Consiliu, și pe fundalul unei dinamici globale și regionale în evoluție, operațiunile de menținere a păcii sunt din ce în ce mai incapabile să se bazeze pe statele membre să acționeze în mod responsabil și unificat pentru a sprijini eforturile de menținere a păcii pe care le sunt însărcinate să le susțină. Astăzi, forțele de menținere a păcii se confruntă cu provocări, de la crima organizată transnațională la exploatarea ilegală a resurselor, impactul schimbărilor climatice, proliferarea tehnologiei ieftine cu arme și campanii de dezinformare țintite. În ciuda tuturor acestor provocări, peste 70.000 de persoane din forțele ONU de menținere a păcii își continuă astăzi cu curaj munca lor vitală. În fiecare zi, ele fac diferența prin protejarea civililor, curățarea minelor și dezgroparea rămășițelor explozive de război, monitorizarea încetării incendiilor fragile și prevenirea escaladării ostilităților”.

 

„Faceți diferența”

Jean-Pierre Lacroix a vorbit și despre impactul tangibil al eforturilor de menținere a păcii în diferite regiuni ale planetei: în provincia Ituri din Republica Democratică Congo, forțele de menținere a păcii ONU „sunt singure în protejarea” a peste 10.000 de civili strămuți în tabăra Drodro; în sudul Libanului, personalul Forței Interimare a Națiunilor Unite (UNIFIL) se confruntă zilnic cu amenințări de violență transfrontalieră, dar servește drept canal de comunicare esențial pentru a preveni escaladarea ulterioară.

Misiunea Națiunilor Unite în Sudanul de Sud (UNMISS) lucrează pentru a promova soluții politice prin implicarea părților interesate locale și naționale, creând astfel încrederea pentru pacea pe termen lung; în regiunea Abyei, din Sudanul de Sud, Forța Interimară de Securitate a Națiunilor Unite (UNISFA) mediază acordurile de pace între păstorii și fermierii, care concurează pentru resursele naturale limitate, prevenind conflictele în timpul sezonului de migrație a animalelor prin colaborarea cu parteneri locali și internaționali.

 

Limitele menținerii păcii

Deși forțele de menținere a păcii ale ONU joacă un rol vital în menținerea stabilității locale și regionale, eforturile lor nu sunt suficiente fără un sprijin politic mai larg: „Menținerea păcii nu poate singular și trebui văzută ca determinare colectivă a Consiliului de Securitate al ONU de a rezolva în mod eficient conflictele, cu mandate clare, adaptabile și bine dotate cu resurse. Este nevoie de parteneriate mai puternice la nivel local, regional și global, subliniind importanța „multilateralismului în rețea” pentru a aborda provocările interconectate de astăzi. Consiliul de Securitate și statele membre trebuie să ofere sprijin unitar misiunilor de pace ale ONU și să încurajeze soluțiile politice la conflicte”.

În ciuda îmbunătățirilor recente aduse securității forțelor de menținere a păcii, există o  amenințarea tot mai mare a actelor ostile, inclusiv a atacurilor cu drone, de aceea este necesar ca Forțele de pace ale ONU să fie dotate cu sisteme mai bune pentru combaterea vehiculelor aeriene fără pilot ale indurgenților. De asemenea, trebuie cunoscut de către toți cei implicați că persoanele de menținere a păcii pot acționa cu forță pentru a proteja civilii, dar nu poartă război.

 

Un moment crucial

Privind în perspectivă, Jean-Pierre Lacroix a subliniat Summitul Viitorului a reprezentat o oportunitate crucială pentru liderii mondiali de a consolida multilateralismul: desfășurat în perioada 22-28 septembrie 2024, Summitul a permis statelor membre să reevalueze și să reafirme principiile fundamentale care au stat la baza menținerii păcii de către ONU timp de aproape opt decenii, cât au trecut de la crearea sa. „Ambițiosul Pact pentru Viitor, adoptat de cei prezenți la summit, oferă un mandat clar pentru a ne asigura că menținerea păcii rămâne adaptabilă și eficientă pentru a face față provocărilor complexe de astăzi – menținerea păcii este un instrument cheie al acestui Consiliu și trebuie să continue să se adapteze pentru a face față provocărilor viitoare. În fiecare zi, forțele de menținere a păcii ale ONU salvează nenumărate vieți aflate în pericol,  iar, misiunile lor au nevoie de atenția, sprijinul politic și resursele pe care le merită. Există puține instrumente mai eficiente pentru asigurarea păcii în vremuri fragile”, a mai spus șeful operațiunilor de pace ale ONU, Jean-Pierre Lacroix.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *