◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.05.2025

Anchetă în Grecia după devastatoarea furtună Daniel – Directiva UE privind apa, ignorată

Autoritățile din Grecia sunt supuse controlului pentru lipsa de pregătire și eșecul de a implementa directivele UE privind gestionarea inundațiilor, după cea mai mortală furtună tropicală care a lovit Grecia și alte părți ale Mediteranei, lăsând 17 morți în urmă și provocând daune masive infrastructurii și producției agricole. Potrivit euractiv.com,

a fost declanșată o anchetă pentru a se stabili măsurile de prevenire luate de autoritățile locale.

Această investigație vine pe fondul acuzațiilor de intervenție la un dig al râului Kalentzis – autoritățile regionale și locale ar fi cerut ca acesta să fie spart, pentru a-i devia apele și a minimiza inundațiile în orașele mai mari. Organismele guvernamentale regionale și locale și-au pasat vina reciproc pentru luarea deciziei. Ancheta va stabili cine este responsabil, iar situația evidențiază din nou lipsa de pregătire a Greciei.

La începutul acestei luni, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a anunțat un set de măsuri pentru ameliorarea și restabilirea regiunii Thessalia după inundații. Dar Grecia a rămas în urmă în punerea în aplicare a legislației UE pentru gestionarea eficientă a râurilor și abordarea riscurilor de inundații. Conform Directivei-cadru privind apa a UE, adoptată în 2000, fiecare țară din UE trebuie să adopte un plan de management al bazinului hidrografic și să raporteze Comisiei Europene la fiecare șase ani. Același lucru este valabil și pentru Directiva privind inundațiile, adoptată în 2007, al cărei scop este de a contribui la reducerea și gestionarea riscurilor de inundații în întreaga Europă.

Comisia Europeană urmărește îndeaproape punerea în aplicare a Directivei privind inundațiile, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, iar potrivit unui purtător de cuvânt al Executivului comunitar, Grecia nu a reușit să revizuiască documentele necesare la timp, ceea ce a dus la deschiderea unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar încă din februarie. Pe de o parte, Directiva-cadru privind apa a prevenit în mod eficient degradarea, dar este prost implementată. (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *