◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
DE LA HORA UNIRII LA SPIRITUL UNIRII

Încă se vehiculează, în siajul Centenarului, un neadevăr bazat pe ignoranța sau reaua-voință ale celor care-l debitează: „Suntem o națiune tânără, ne-am născut acum 100 de ani.” România Modernă s-a constituit cu o jumătate de secol mai înainte de Marea Unire, în conjuncția și succesiunea unor evenimente fondatoare, într-o epocă de remodelare a Europei. Mijlocul secolului al XIX-lea a fost, de altfel, perioada nașterii națiunilor europene moderne. Primul moment din această serie îl reprezintă Unirea de la 24 ianuarie 1859 și crearea unei noi entități geopolitice pe harta Europei: „Principatele…

Citește mai mult

Potențialul fără seamăn al inteligenței românești!

Sub semnul Unirii de la 24 ianuarie 1859, adevărații bărbați patrioți ai României, incoruptibili, inteligenți și dezinteresați trebuie să ia atitudine împotriva tuturor scenariilor întreprinse de expansioniștii profitori, care vor cu orice preț să pună mâna pe potențialul bogățiilor României. Se pare că cea mai bună metodă este calea politicului… Avem nevoie, în primul rând, de alegeri electorale cu adevărat libere, fără imixtiuni bănești externe! Există jurnaliști români profesioniști, care au afirmat că forțe externe necunoscute, vorba vine, dacă nu există dovezi, au impus sub diferite forme, au influențat rezultatul…

Citește mai mult

 ”Nu poți să spui că e jurnalist!” Pericol major: Niciun control asupra acestor persoane

Una dintre controversele jurnalismului a fost lămurită de Doru Dinu Glăvan, directorul Uniunii Ziariștilor Profesionști din România, într-un interviu pentru DCNews. Explozia libertății de exprimare mulțumită extinderii internetului a dus la apariția a tot felul de meserii, cum a fi cea de blogger, multe dintre ele fiind asociate cu meseria de jurnalist. Este sau nu bloggerul jurnalist, în ziua de azi? ”Nu, nu este jurnalist” susține președintele UZPR. El a explicat și de ce crede acest lucru: ”Dar, va trebui să reglementăm pentru cei care sunt pe internet. Poate nu…

Citește mai mult

Start de pe un pisc

Am o rugăminte de la început. Nu căutați metafore în acest text, este doar o știre, o relatare în care aș vrea să cuprind, dacă nu totul, măcar câteva date esențiale despre un moment de excepție din viața Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Înscriindu-se în șirul evenimentelor care consolidează statutul breslei jurnaliștilor ca entitate creatoare de utilitate publică (seratele lunare EMINESCU, lansările de carte ale editurii UZP, întâlnirile periodice cu membrii filialelor din țară, etc), ieri s-a dat startul, la Pitești, proiectului cultural marca UZPR ,,Convorbiri jurnalistice”. În prezența unei…

Citește mai mult

Paradoxul bancar al lăcomiei

„Oamenii lacomi ademenesc pe cei săraci cu vorbe linguşitoare şi-i păgubesc de bunurile trebuincioase.”. (Esop). Denumirea populară a „taxei pe lăcomie”, denumită în lege „taxă pe activele financiare”, sau, mai pe scurt, „taxa pe active”, este reglementată prin „Capitolul IV. Instituirea taxei pe activele financiare”, care conţine articolele 86 – 88, și parţial 89, din „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene”, publicată în…

Citește mai mult

Taxa pe lăcomie Sau Cum lăcomia băncilor a determinat introducerea taxei pe lăcomie

Cuprins. 1. Reglementarea „taxei pe lăcomie”. 2. Ce este ROBOR 3. Cum lăcomia băncilor a determinat introducerea taxei pe lăcomie 4. Exemple concrete de modul în care băncile, prin lăcomia lor grosolană, s-au înfruptat copios din veniturile cetăţenilor 5. Diversiune, manipulare și dezinformare în prezentarea realităţii 6. Paradoxul bancar al lăcomiei 7. Revolte populare contra lăcomiei băncilor 1. Reglementarea „taxei pe lăcomie” „Dacă o societate liberă nu-i poate ajuta pe cei mulţi şi săraci, Ea nu-i poate salva pe cei puţini şi bogaţi.”. (J.F. Kennedy). Denumirea populară a „taxei pe…

Citește mai mult

Lansare de prestigiu Libris Editorial  la Bucureşti – UNIREA FACE PUTEREA  

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Unite, ce are loc pe 24 ianuarie, Libris Editorial a lansat antologia „UNIREA FACE PUTEREA” coordonată de către Elena Armenescu. Evenimentul face parte din Mişcarea Mondială pentru Poezie, ce a avut loc la Bucureşti, în data de 22.01.2019, la Centrul Cultural Mihai Eminescu.  Editura Libris a fost reprezentată de către actriţa româno- canadiană, Claudia Motea, care a fost gazda acestui eveniment. Aceasta a mărturisit că se simte onorată de a fi din nou gazda unei lansări de prestigiu Libris Editorial în București. Dacă la începutul anului, la Palatul Parlamentului a avut…

Citește mai mult

Proiect în PARLAMENT pentru gazetari

Mai mulţi parlamentari PSD, ALDE şi PMP au depus la Parlament o propunere legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală. Proiectul prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru…

Citește mai mult

Oamenii de știință au definit scenariile posibile a unei întâlniri cu o specie extraterestră

În ultima perioadă, fenomenul OZN sau cel al extratereștrilor este intens dezbătut în numeroase medii științifice. Probabil, că este o chestiune de timp până contactul oficial se va produce. Nu acesta este principalul obiectiv, atunci când vine vorba despre cunoașterea vieții extraterestre, ci ceea ce va urma după. Oamenii de știință au analizat mai multe scenarii și au propus trei scenarii posibile. Extratereștrii preiau Pământul Conform primei variante, extratereștrii pur și simplu preiau Pământul folosindu-se de superioritatea lor tehnică. Ei vor distruge o mare parte din populația lumii, iar restul va…

Citește mai mult

În an nou, urări cu amintiri și timpuri

Aș fi scris această notă sub titlul Cartea Cărților dar… deja există un serial, etc, etc. cu spuse poate mai importante, desene animate și… cum plagiatul nu îmi stă în fire, nici măcar pentru o cauză nobilă, am renunțat. Atâtea vorbe care își pierd semnificația odată cu depărtările! Lamentabil, limba noastră care se desfășura nu demult asemeni lianelor zvelte sub penița unui Eminescu, îndrumată de gândurile – stampă japoneză – ale unui Marin Sorescu, înflorindă în povestea dintre Ionel și Ştefană Velisar Teodoreanu… rămâne urgisită cu sârguință în ultimii ani….

Citește mai mult

Europa la zi. Dezintegrarea Identitățiilor

Acest capitol nu ar fi trebuit să existe.  Realitatea de după 2012 l-a generat. Când a început „desprimăvărarea arabă” aveam să enunţ la un post de televiziune teritorial că este începutul unei nebunii planetare, că suntem martorii începutului de sfârşit al civilizaţiei bazată pe ordinea naturală a autorităţii. Statele autocrate din nordul Africii au avut o altă organizare socială în care ierarhia era sursa puterii şi coeziunii statului. Lumea arabă, chiar dacă aparent se comportă normal în contact cu civilizaţia de sorginte europeană, este produsul unui mod de viaţă arhaic,…

Citește mai mult