◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Nigeria Factcheckers Coalition a demonstrat că verificarea faptelor prin cooperare jurnalistică demolează știrile false

Nigeria Factcheckers Coalition (NFC) reprezintă o colaborare a 24 de verificatori de fapte dedicați, de la peste 12 platforme media și organizații ale societății civile din Nigeria. Cu finanțare și sprijin din partea organizațiilor internaționale precum Google, Fundația Macarthur și Rețeaua internațională de verificare a faptelor, printre altele, coaliția a lucrat pentru a verifica și dezminți informațiile false care au fost răspândite în timpul perioadei alegerilor din statul african.

Un exemplu de activitate a coaliției a fost în jurul unui presupus candidat din statul Lagos – Olumide Oworu din Partidul Laburist, care este și actor. Imaginile care l-au arătat rănit și însângerat într-o cămașă albă au devenit virale. Susținătorii săi au susținut că oponenții săi politici din partidul de guvernământ l-au atacat. Coaliția a descoperit că afirmația este falsă („descoperirile arată că poza aflată în circulație fusese încărcată anterior cu o legendă care indică faptul că fotografia a fost făcută în timpul unei producții de film”).

Nurudeen Akewusola, jurnalist de la Centrul Internațional de Raportare de Investigații (ICIR), a verificat afirmația: „Rolul nostru de verificatori de fapte în timpul alegerilor nu a fost doar de a dezvălui falsurile – era vorba și de promovarea alfabetizării media și de încurajarea cetățenilor să evalueze informațiile. Odată ce alte site-uri precum Africa Check, ICIR și Premium Times împărtășesc poveștile, munca devine mai credibilă și mai vizibilă”.

Instrumente precum Slack și Gmail s-au dovedit utile pentru verificatorii de fapte pentru a accesa cererile de verificare, în timp ce instruirea regulată și alte actualizări au fost efectuate prin Zoom și Google Meet, precum și în persoană. „Coordonarea unui grup divers de verificatori de fapte de la diferite instituții media a necesitat comunicare și sinergie. Ne-am confruntat cu provocări în obținerea accesului în timp util la informații și în gestionarea volumului mare de afirmații înșelătoare care circulă online”, explică Kemi Busari, editorul Dubawa Nigeria, care a ajutat la coordonarea activităților coaliției.

Potrivit niemanlab.org, în urma succesului coaliției, organizații precum Nigeria Health Watch au condus colaborarea între platformele media în jurnalismul de soluții.

De asemenea, sunt depuse eforturi pentru a consolida jurnalismul de investigație și a îmbunătăți capacitatea mass-media în Africa de Vest. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *