◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
83 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ovid Densusianu

            Lingvistica românească și filologia din țara noastră la începutul secolului trecut a fost dominată de trei mari filologi: Sextil Pușcariu, la Cluj, Alexandru Philippide, la Iași și, Ovid Densusianu, din București. Aceste personalități au publicat numeroase lucrări de importanță națională în cultura țării noastre.             Ovid Aron Densusianu al cărui nume  de familie se pronunță Densușianu s-a născut la . 29 decembrie 1873 în  Făgăraș, decedând la. 9 iunie 1938, în București fiind un filolog, lingvist, folclorist, istoric literar și poet român, a fost membru titular al Academiei Române și profesor la Universitatea din București.             Datorită talentului său în domeniul lingvisticii românești tânărul Ovid Densusianu s-a…

Citește mai mult

Finala Cupei României la fotbal

Craiova, la al 8-lea trofeu     Am fost printre pu,inii spectatori de pe „Ilie Oana”, îmi permit să declar, la un regal fotbalistic. Finala Cupei, așezată nefiresc, cu puțin înaintea finalului de campionat, a generat un fotbal de calitate din partea ambelor echipe, chit că una dintre ele, Astra, picată din Liga 1, nu ar mai fi avut, nu motivație, ci chef să mai joace mai mult de 90 de minute, pentru ce?, pentru cine!?, dar, pe teren situația a fost departe de așteptările noastre, cu CSU Craiova favorită…

Citește mai mult

Jurnalismul online

Miza și esența unei profesii Suntem la finalul primului an – epuizant! – de pandemie. Pandemie de multe. Printre altele, și de Covid 19. Dar nu neaparat noul tip de coronavirus (acum, nici măcar nou nu mai este!) va fi primul care ne va veni în minte atunci când vom rememora anul 2020, cât închiderea economiei, izolarea, însingurarea, frica paralizantă de moarte, care pusese stăpânire pe lumea-ntreagă în primăvara-vara anului trecut, frenezia dezinfectării, teama noastră de a mai ieși din casă, de a mai trece unul pe lângă celălalt la…

Citește mai mult

Jurnalismul online. Organizare și încadrare

Ne place sau nu, jurnalismul online este deja prezent pe firmamentul formelor de comunicare în masă și există chiar tendința ca el să se impună, în detrimentul celui clasic. Ca și web-ul, jurnalismul online e o idee simplă, la ora aceasta el fiind cel mai la îndemână canal jurnalistic. La prima vedere, oricine poate face jurnalism online, dar lucrurile nu stau chiar  așa.  Ne-am obișnuit deja să vedem pe Facebook felurite însemnări, care  de care mai năstrușnice. Orice pot fi ele, numai jurnalism nu se pot numi!  De precizat, jurnalismul…

Citește mai mult

Jurnalismul în era digitală

Dacă ținem seama de faptul că ne găsim în era celei de-a patra revoluții industriale (Revoluția 4.0), a cărei definire este aproape imposibilă fără folosirea unor termeni precum sisteme cyber-fizice sau cloud computing, inovaţia tehnologică este esenţială pentru viitorul omenirii. Mai precis, este vorba despre o revoluție a rețelelor, a platformelor, a oamenilor și a tehnologiei digitale. Epoca în care trăim, denumită şi era informațională sau era digitală, este caracterizată de capacitatea oamenilor de a transmite informaţie, fără restricții, și de a avea acces la informație. Graţie digitalizării, fiecare poate…

Citește mai mult

UN MIC PAS…

Dezbaterea fenomenului presei online este mai mult decât binevenită, chiar dacă pare, din anumite puncte de vedere, destul de tardivă… Căci, fără îndoială, viteza de evoluție a acestuia și amploarea lui pe plan mondial sunt copleșitoare, surprinzând pe cei obișnuiți cu ritmul clasic al presei scrise tradiționale, mai ales a celei din epoca tiparului. În fapt, în momentul de față asistăm – pe diverse planuri – la o amplă bătălie pentru întâietate dusă la nivel de secunde sau minute, pe areale de nivel global, cu mijloace moderne, în care informația…

Citește mai mult

Controversă după finala Eurovision. Membrii trupei italiene care a câștigat concursul ar fi consumat droguri în timpul transmisiei live

Italia a câştigat concursul Eurovision după o pauză de 30 de ani cu trupa rock Måneskin. Italia s-a plasat deasupra competitorilor din Malta, Elveţia şi Franţa, de asemenea favoriţi la câştigarea competiţiei. La polul opus s-a situat Marea Britanie, care nu a obţinut nici măcar un punct cu piesa „Embers” interpretată de James Newman. Ediţia din 2021 a Eurovision a avut un podium format din Italia, care a obţinut un număr de 524 de puncte, Franţa cu 499 de puncte și Elveţia cu un punctaj de 432 puncte. „Rock and…

Citește mai mult