◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024

Apel pentru reglementarea supravegherii cu inteligență artificială în Franța

Organismul francez de supraveghere a confidențialității, CNIL, solicită o actualizare a cadrului de reglementare privind dispozitivele de supraveghere, astfel încât să se poată face față creșterii așa-numitelor „camere inteligente”.
Utilizarea camerelor care utilizează software de Inteligență Artificială (AI) a crescut în ultimii ani, camerele fiind instalate pe drumurile publice pentru a monitoriza traficul în timp real sau în centrele comerciale. Aceste așa-numite camere „amplificate” sau „inteligente” care procesează imagini folosind AI fără a identifica în mod unic o persoană, deși nu sunt interzise de legislația franceză, ar trebui să fie însoțite de un cadru actualizat, a spus CNIL într-un aviz publicat recent, citat de EURACTIV. Acest subiect este și una dintre prioritățile planului strategic CNIL 2022-2024.
În urma unei consultări publice de trei luni, CNIL a constatat că, în lipsa unui text de reglementare, organizațiile care doresc să implementeze această tehnologie trebuie să îndeplinească criterii foarte stricte și să se bazeze pe o bază legală determinată de la caz la caz.
Deși a subliniat că utilizarea acestor camere inteligente este uneori „legitimă”, organul de supraveghere al confidențialității din Franța a indicat că utilizarea lor ar putea încălca dreptul persoanei de a refuza prelucrarea imaginii lor de către o cameră, așa cum este prevăzut de Regulamentul general al UE privind protecția datelor (GDPR). ). „Persoanele fizice nu pot obiecta în general la analiza imaginilor lor, de exemplu, atunci când algoritmii nu rețin imaginile, sau când condițiile de exercitare a acestui drept nu sunt practicabile (marcarea opoziției necesită apăsarea unui buton, efectuarea unui anumit gest în față a unei camere, parcare într-o zonă dedicată etc.),” explică organul de supraveghere a confidențialității.
Singura soluție propusă de CNIL este ca un astfel de drept să fie anulat prin lege – sub formă de decret. Anul trecut, de exemplu, guvernul francez a publicat un decret care permite camerelor inteligente să măsoare rata de purtare a măștilor în transportul public.
Pentru CNIL, cadrul legal actual nu permite utilizarea acestor camere de către organele de drept pentru prevenirea, depistarea și urmărirea penală a infracțiunilor. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *