◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Omul nou – om resursă / Acad. Gheorghe Păun

O altă formulare a „egalităţii” din titlu este omul nou = sclavul de tip nou. Sună un pic exagerat, dar despre asta e vorba, ba poate chiar mai mult. Am mai vorbit în altă parte, când priveam istoria „de sus”, despre nevoia umanităţii (a unei părţi din aceasta) de resurse, forţă de muncă şi pieţe de desfacere. Sclavul tradiţional era folosit mai ales ca forţă de muncă (eventual ca gladiator, soldat etc., dar tot cam aia este). Sclavul modern, rezultatul unui „sclavagism de catifea”, în mare măsură liber consimţit, este…

Citește mai mult

La un pahar de vorbă despre introvertitul Marin Sorescu

Convorbire cu Simona Cîrlugea-Pîrvu Simona Cîrlugea-Pîrvu: Ați fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi. Cum era Marin Sorescu? Tudor Nedelcea: Marin Sorescu era prin excelență tipul omului introvertit; mai mult, avea o gândire interioară, dar asta nu înseamnă că nu era și un om extrem de sociabil cu confrații și mai ales cu țăranii săi de la Bulzești, pe care i-a nemurit în cele șase volume din La Lilieci. Nu era, într-adevăr, prea vorbăreț, pentru că nu era tipul de orator, în genul lui Petre Țuțea, dar nu…

Citește mai mult

„Mărturii maramureşene” nr. 1

A apărut o nouă revistă de cultură, „Mărturii maramureșene”, fondată de preotul Radu Botiș din Ulmeni. În cele 180 de pagini ale primului număr, apar creaţii literare şi articole religioase şi de atitudine civică.Sînt recenzate cărţile „Cugetări (mai mult sau mai puțin) celebre” de Olimpia Mureșan și „Mo­nografia satului Ți­cău” de Traian Ience. Prof. Viorel I. Pop din Fărcașa publică un articol despre profesorul și scriitorul Dragomir Ignat. Ivona Mariș analizează romanul „În um­bra lui Shakespeare” de Walter Übelhart, „suport turistic pentru Baia Mare”. Gelu Dragoș semnează recenzia volumului „Înstelatul…

Citește mai mult

CSM București și-a luat revanșa: A bătut-o pe FTC Budapesta, după umilința din tur

CSM București a revenit cu o nouă victorie, în grupele principale ale Ligii Campionilor la handbal feminin! Vicecampioana României a învins-o pe omoloaga din Ungaria, FTC Budapesta, 27-24. Cea mai bună marcatoare din tabără lui CSM București a fost Cristina Neagu, cu 8 reușite, urmată de pivotul Dragana Cvijic, cu 8 goluri. Celelalte reușite au aparținut lui Lekic (4), Grbic (3), Perianu (2), Pintea (2) și Carmen Martin (1). În urma rezultatului, CSM Bucureşti adună 9 puncte şi egalează, temporar, echipele de pe primele trei locuri, adică Metz, Rostov Don…

Citește mai mult

Simona Halep, reacţie impresionantă după triumful de la Dubai :”Ce emoţii, ce nebunie! Am dat tot, acum sunt aproape moartă!”

Simona Halep a cucerit primul său titlu din 2020 după o finală de un rar dramatism contra Elenei Rybakina, scor 3-6, 6-3, 7-6. Românca a reuşit să reintre în posesia trofeului de la Dubai după 5 ani. A fost titlul cu numărul 20 din cariera marii noastre campioane.   „Ce emoţii, ce nebunie! A fost un meci tare, o felicit pe adversara mea, Elena Rybakina, a jucat foarte bine, este o jucătoare tânără, are tot viitorul în faţă. Serveşte atât de tare încât mă uitam la minge şi nu-mi venea să cred! Uneori…

Citește mai mult

Sub steaua lui Marin Sorescu

Abia a ieșit de sub tipar „Constelații diamantine”, cunoscuta revistă craioveană. Și așa cum ne-a obișnuit de ani buni, veșmântul ei pictural ne amintește, de această dată, de un talentat pictor „impresionist”, Laszlo Paal. S-ar cuveni să-i reținem numele, dar și mai bine, să-i cunoaștem creația. E posibil, ca la prima privire să vă impresioneze anii săi pământești, 33 (1846-1879). Și nu e puțin, dacă ne gândim că tot atât au trăit și alți pământeni, de-ai noștri: Nicolae Bălcescu (1819-1852), Ion Pena (1911-1944) etc. Că 33 de ani de creație…

Citește mai mult

Ianis Hagi sau Gică Hagi – cine a fost mai bun la 21 de ani?

Ianis Hagi a fost eroul lui Glasgow Rangers, în victoria cu 3-2 din Europa League în fața lui Braga, marcând două goluri și având o evoluție strălucitoare. Pentru a vedea unde a ajuns Ianis Hagi în topul performanțelor ca fotbalist, am realizat o comparație cu Gică Hagi, tatăl său, la aceeași vârstă de 21 de ani. Ianis Hagi s-a născut pe 22 octombrie 1998 la Istanbul, în Turcia, iar Gică la Săcele, Constanța, România. Primul a început fotbalul la Academia Gheorghe Hagi la 10 ani, cam într-o perioadă similară cu…

Citește mai mult

A murit dirijorul şi compozitorul bănăţean Doru Morariu

Profesorul Doru Morariu, cunoscut dirijor şi compozitor, s-a stins, vineri dimineaţa, la Iaşi, unde era internat, la vârsta de doar 68 de ani. Cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa din anul 2009, titlu conferit „pentru contribuţia adusă la dezvoltarea culturii muzicale din municipiul Reşiţa“, Doru Petru Morariu s-a născut la Reşiţa, în 17 noiembrie 1951, a absolvit Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, pentru ca mai apoi să-şi desăvârşească pregătirea în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea unor dascăli de prestigiu. La Reşiţa a desfăşurat o…

Citește mai mult

Interviu cu Anton ILICA – Profesor universitar, doctor în științele educației

Stăm de vorbă cu domnul Anton ILICA – Profesor universitar, doctor în științele educației. Se cuvine să-i mulțumesc domnului Ioan Godja pentru invitația trimisă la evenimentul cultural românesc cu titlul IZVOR DE SUFLET ROMÂNESC, care a avut loc la Viena, într-un cadru intim și perfect ales, unde am avut fericita ocazie să cunosc multe personalități din viața culturală și literară. Se spune că oamenii frumoși nu sunt întotdeauna buni, dar oamenii buni sunt întotdeauna frumoși – vă rog să nu considerați ca pe un compliment, ci ca pe o constatare. Așa ne-ați făcut impresia atunci, care mi-a trezit interesul să…

Citește mai mult

Desant UZPR la Cluj

Președintele UZPR, Doru Dinu GLĂVAN, a conferențiat vineri, 21 februarie 2020, la Cluj, despre problemele actuale ale presei românești, la invitația directorului revistei Tribuna, Mircea ARMAN. În prezența unui public select și exigent, compus din ziariști, oameni de cultură și scriitori, conferința s-a transformat într-o veritabilă dezbatere asupra rolului și locului ziaristului în societate, asupra relației acestuia cu puterea politică și cu puterea economică, dar și cu propria conștiință. A fost o dezbatere destinsă și deschisă, în care s-au punctat chestiuni privind necesitatea întoarcerii la valorile fundamentale ale breslei, ilustrate…

Citește mai mult

Apel pentru salvarea presei libere, în limba română, din Serbia!

Ziua în care valorile democratice și jurnalismul liber au murit pentru o perioadă mai lungă Ceea ce s-a amânat luni de zile, deși mai bine de un an persistă mocnind ca o problemă fulminantă pentru Consiliul Național Român, acum se poate rezuma într-o singură frază: cum să pui stăpânire și cum să disciplinezi conducerea Casei de Presă și Editură Libertatea din Panciova. În această intenție malefică, s-au făcut presiuni, șantaj, asupra președintelui Consiliului de Administrație, scopul final fiind de a se dirija autonomia și libertatea presei, iar existența Casei Libertatea…

Citește mai mult

ROSTIRI ȘI ROSTUIRI LINGVISTICE ROMÂNEȘTI PREEMINESCIENE

De ce preeminesciene? Pentru că Eminescu și opera lui literară, lexicală și jurnalistică constituie punctul de reper cel mai de sus, culmea exprimării în limba română literară. Dar pentru că Eminescu n-a venit din neant, ca Hyperion, ci a valorificat o moștenire literară (poate arhaică, neșlefuită și prea puțin cercetată, dar cu atât mai inedită și mai valoroasă, creată de niște oameni cu înclinații literare deloc de neglijat, pe care însuși Luceafărul literaturii române îi așează – în poezia Epigonii – pe piedestalul de măreție pe care-l merită acești precursori)…

Citește mai mult