◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Cine sunt cei trei judecători din completul care l-a condamnat pe Dragnea

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman a fost format din Ștefan Pistol (preşedinte de complet), Constantin Epure și Geanina Arghir. Decizia a fost luată cu opinie majoritară, judecătorul Ştefan Pistol făcând opinia separată în favoarea achitării, în timp ce Epure şi Arghir au decis să fie condamnat la 3 ani şi 6 luni. Acesta este acelaşi complet care l-a achitat…

Citește mai mult

SĂRBĂTOARE DEDICATĂ LUI AUREL VLAICU

SĂRBĂTOARE DEDICATĂ „PIONIERULUI„ AVIAȚIEI ROMÂNE Duminică, 24 iunie 2018 , în satul Aurel Vlaicu , aparținător de orașul Geoagiu , din județul Hunedoara , are loc o amplă manifestare dedicată „pionierului„ aviației române ,de la moartea căruia se vor împlini 105 ani, în toamna acestui an . După crosul tineretului, care începe la ora 8 dimineața, la Biserica Ortodoxă din localitate se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a regretatului „fecior din Binținți„. În fața muzeului , aflat în vecinătatea casei memoriale , se rostesc alocuțiuni menite să…

Citește mai mult

Invitaţie la lansare de carte scrisă de Ambasador Gabriel Gafiţa

Gabriel Gafița vă invită la lansarea cărții Alternativă la fuga în Egipt. Evenimentul va avea loc marți, 26 iunie 2018, ora 18,30, la Ceainăria Cărturești Verona, Strada Pictor Arthur Verona 13-15, sect 1, București. Cartea a apărut sub egida Editurii Nemira. Despre autor Gabriel Gafița (București, 1952) a absolvit Facultatea de Limbi Germanice a Universității București (1975). A lucrat ca redactor pentru traduceri în limba român ă la editura minorităților Kriterion (1977-90) și ca expert guvernamental pentru problemele minorităților (1990-91). Din 1991 a îmbrățișat cariera diplomatică, fiind consilier diplomatic la…

Citește mai mult

Ape bune

În răsăritul acestei zile mă gândesc cât de norocos sunt. Norocul constă în faptul că pot privi, din balconul de la etajul 6 al hotelului unde stau, cum soarele se străduiește să se desprindă de apa de jos, a Dunării, ca să se lipească de alta mai mare, cea de deasupra, a cerului, chiar să se cațere pe ea. Pe aceea care, desigur, va naviga până la asfințit, nu trebuie să mai spun eu. La asta mă gândesc acum, după ce aseară, în timpul unei ploi torențiale care nu cred…

Citește mai mult

Ziua internaţională Yoga

Ziua internaţională Yoga, având ca obiectiv creşterea interesului la nivel global faţă de această practică străveche cu numeroase beneficii, se sărbătoreşte, în fiecare an, la 21 iunie. Data de 21 iunie coincide cu data solstiţiului de vară. Adunarea Generală a ONU a adoptat la 11 decembrie 2014, rezoluţia 69/131, prin care ziua de 21 iunie a fost declarată Ziua internaţională Yoga. Propunerea a fost înaintată de premierul indian Narendra Modi, la 27 septembrie 2014, în cadrul unui discurs susţinut în faţa membrilor Adunării Generale a ONU. Cei 193 de membri…

Citește mai mult

Personaj principal, exigența

Parcă ieri ne-am îmbrățișat, pentru a rămâne cinci zile într-o neverosimilă și de neuitat cuprindere, cu parfumul teilor gălățeni. Da, acum când s-a tras cortina pe scena celui mai dinamic și mai acaparator Festival al cărții din câte a cunoscut sufletul meu, pentru că eu mai întâi și fundamental cu sufletul am perceput această adevărată sărbătoare a cărții, pot spune că nicio altă aromă nu i se potrivește mai bine cuvântului tipărit decât aceea a teiului. Mă despart, așadar, după cinci zile de coabitare cu teii și cărțile la Galați,…

Citește mai mult

Ambiguitatea şi sensul în jurnalism

Urmărind presa din ultimii ani am ajuns la concluzia să semnalez forţarea abuzivă a înţelesului noţiunilor de sens şi ambiguitate şi folosirea lor improprie în practica analizei critice. Datorită acestui fapt apar consecinţe mai puţin dorite. Astfel, noţiunea de SENS are în această privinţă o istorie nepotrivită. Această noţiune a fost ridicată într-o perioadă istorică pe culmile valorii, pentru articolele jurnalistice, când sensul era totul, iar structura acestora, inclusiv adevărul real exprimat era nimicul. Sub noţiunea de “mesaj “, „conţinut de idei” se ascundea de fapt sensul, acest ax cardinal al oricărei activităţi umane, dar…

Citește mai mult

Ziua europeană a muzicii

Ziua de 21 iunie a fost declarată ”Ziua Muzicii” în Franţa, începând cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua europeană a muzicii şi promovează toate genurile muzicale, precum şi variate forme de expresivitate muzicală. Conceptul de sărbătorire a muzicii, pe parcursul unei zile întregi, a fost iniţiat de muzicianul american Joel Cohen, care a petrecut două sezoane ca producător de programe de radio muzicale pentru Radioul Naţional francez (France Musique). Ideea a fost preluată mai târziu, fiind declarată sărbătoare oficială de ministrul francez al Culturii Jack Lang, potrivit…

Citește mai mult

SOLSTIŢIU de VARĂ 2018: Ziua Soarelui, cea mai lungă zi din an

În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui. În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 22 iunie,…

Citește mai mult

”România la centenar”

Alexiu BERINDE, (1844-1923) memorandist, preot-arhitect, ”un apostol al culturii poporului român” S-a născut la Boinești, localitate din Țara Oașului, județul de azi Satu Mare, la 1 decembrie 1844. Mama, Terezia, născută Melleș. Tatăl, Gavril Berinde, a fost preot în Boinești. Tânărul Alexiu a urmat primele două clase la Sighetu Marmației, după care a fost elev la Gimnaziul Superior din Ungvar, unde a obținut și bacalaureatul în anul 1862. Deși era evident că tânărul Alexiu dovedea talente inginerești, mama Terezia l-a îndemnat să urmeze calea tatălui său, a preoției. Așa se…

Citește mai mult

Lucruri cu adevărat importante

Ne invitase la sărbătorirea zilei lui de naștere, mai acum câțiva ani, dar a uitat să vină. Iar noi, cei câțiva amici care am dat curs invitației, l-am tooot așteptat răbdători și l-am tooot sunat îngrijorați, căci ne speriasem să nu fi pățit ceva. Când, în sfârșit, a răspuns, am aflat ce se întâmplase. Afundat în lecturi temeinice și profitând de liniștea bibliotecii, a uitat de orice altceva, în afara lecturii. A apărut val-vârtej după aproape o oră, cu obrajii roșii de jenă și alergătură, tot scuzându-se, încât nici nu…

Citește mai mult

STRATEGIA NAŢIONALĂ DE EDUCAŢIE PARENTALĂ – SPUNEM NU!

Părintii României sunt revoltaţi. Pe bună dreptate. Sunt scandalizaţi de Strategia Natională de Educaţie Parentală (2018-2025) („SNEP”) pe care Ministerul Educatţei l-a publicat solicitînd şi o dezbatere publică asupra documentului. Presa a comentat pe larg asupra documentului. In ultima săptămână am primit o sumedenie de mesaje si comentarii din partea multor parinti din tara privind acest document, iar ziarul Evenimenul Zilei ne-a solicitat o luare de pozitie. Dam curs preocuparilor si solicitorilor celor care ne-au scris si dedicam comentariul de astazi acestui…

Citește mai mult