◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Arta convergenţelor (21 februarie – 18 martie 2019, Paris)

Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București (UNArte), prezintă expoziţia ”Arta convergenţelor”, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 20 februarie, de la 19.30, la Galeria Macadam a Institutului Cultural Român (1 rue de l’Exposition, 75007 Paris). Inspirându-se direct din legăturile artistice profunde care există între Franța și România, expoziţia are ca obiectiv ilustrarea modurilor de comunicare actuale prin imaginea corpului uman, evidențierea legăturilor care unesc stilismul și celelalte domenii creative. Curator al expoziţiei: Unda Popp, Într-o perioadă marcată de aniversări și mari evenimente (Centenarul creării României moderne,…

Citește mai mult

LAURIAN STĂNCHESCU Rugăminte publică, adresată Patriarhului României, pentru deshumarea și primenirea osemintelor lui Mihai Eminescu

Scrisoare adresată Conducătorului Spiritual al României pentru ungerea cu mir a osemintelor mult pătimite ale lui MIHAI EMINESCU, într-o ceremonie publică! Binecuvântați Preafericite Părinte Patriarh al Sfintei Biserici Române și a toată suflarea Neamului Românesc! Cu plecăciune și gând smerit vă fac cunoscută o dorință populară. Ca ziarist și scriitor mereu călător prin țară și dornic de vorbă cu oameni de tot felul , din noianul de idei s-a desprins una de compătimire și jale față de sufletul mult pătimit al lui Mihai Eminescu. În după-amiaza zilei de 17 Iunie,…

Citește mai mult

O ÎNTREBARE TULBURĂTOARE : Osemintele lui Eminescu mai sunt la Bellu?

Intervențiile publice ale poetului și jurnalistului Laurian Stănchescu vor duce, se pare, la dezvăluiri incredibile. Și nu, nu cred că deshumarea lui Eminescu este un sacrilegiu. Sacrilegiu a fost tot ce s-a întâmplat din 1883 încoace. Sacrilegiu și crimă. Dublă! Prima a fost asasinatul civil din 28 iunie 1883, când „omul deplin al culturii române” a fost scos cu forța din spațiul public și băgat în „cămeșoiul de forță”, iar a doua – moartea sa provocată, dar nedovedită. A rămas în continuare, în circulație, diagnosticul de sifilis, pe care mediul…

Citește mai mult

Care este singura țară unde oamenii nu au nume de familie?

Cine s-ar fi gândit că poate exista o țară unde oamenii nu au nume de familie? Ei bine, nu este vorba despre vreun trib de prin Africa, ci despre un stat din Europa. În Islanda, cetățenii nu au nume de familie. Cum e posibil? Islanda este o țară cu puțin peste 330.000 de locuitori. În mod ciudat, aici oamenii nu poartă nume de familie și se folosește patronimicul (nume pe care îl poartă -după tată- toți membrii unei familii). Astfel, pentru un fiu se folosește sufixul „son”, iar pentru o…

Citește mai mult

INVITAȚIE la conferința de joi – Proiect TNB. Jurnal vizual de șantier, 2007 – 2017

Jurnal vizual al ultimilor 10 ani de pe șantierul TNB și evoluția Pieței Universității Muzeul Municipiului București îi invită pe toți ce interesați să participe la conferința de joi, 21 februarie, ora 18.30, cu tema: „Proiect TNB. Jurnal vizual de șantier, 2007 – 2017”, susținută de Mihai Bodea, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Coordonator: Cătălin D. Constantin În perioada 2011-2015 a avut loc remodelarea clădirii Teatrului Național din București. Investiția a fost făcută prin contractarea unui împrumut ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, fiind concepută…

Citește mai mult

IN MEMORIAM GHEORGHE BALTA

Breasla jurnaliştilor băcăuani este în doliu. În dimineaţa zilei de duminică, 17 februarie 2019, a încetat din viaţă unul dintre gazetarii de referinţă ai profesiei noastre, de fapt – decanul nostru de vârstă, de numele căruia se leagă o îndelungată activitate de presă, ce se apropie de 70 de.ani. Gheorghe Baltă s-a născut la 22 iulie 1930 în comuna Hudesti, din judeţul Botoşani, dintr-o familie de agricultori. Încă din anii de şcoală a dovedit reale aptitudini gazetăreşti, calităţi de condeier care l-au adus, în anul 1953, în presă. Mai întâi la Suceava, apoi la Galaţi şi, în…

Citește mai mult

Scaune – Biserica în care lumina intră iar

Se face lumină iar în Biserica Adormirea Maicii Domnului – Scaune din centrul Bucureştilor, în spatele spitalului Colţea. Deocamdată, e lumină la care lucrează constructorii şi restauratorii. Aşa vor ieşi iar la lumină pictura de pe pereţi, lemnăria va străluci şi geamurile vor cerne din nou razele Soarelui. La urmă, biserică va răspândi ea însăşi lumină – a credinţei, a convingerii că niciodată nu e totul pierdut, a speranţei împlinite cu muncă şi cu minte. De fapt, o lumină lăuntrică a pornit mereu de aici, dusă de oamenii care au…

Citește mai mult

Simona Halep se califică în sferturi la Dubai și urcă în topul pentru Turneul Campioanelor

Simona Halep învinge pe Lesia Tsurenko, în optimile de finală ale turneului de la Dubai, cu scorul de 6-3, 7-5, după o oră și 20 de minute. Cele 190 de puncte câștigate o ajută pe româncă să reducă diferența față de liderul mondial, Naomi Osaka. În primul set, egalitatea a persistat până la 2-2, după care Halep a preluat inițiativa și s-a impus cu 6-3, după numai 36 de minute. Tenismena noastră a evoluat dezinvolt, punând-o de multe ori în dificultate pe Tsurenko, jucătoare aflată pe locul 23 WTA. Runda…

Citește mai mult

„CONU IANCU” și „PATRIOTUL GRIGORE”, ÎN „VIZITĂ” LA… SĂRMAȘU

MOTTO: „Reaprindeți candele-n căscioare/Lângă busuiocul cel mereu/Degerat la mâini și la picioare, /Se întoarce-acasă Dumnezeu” – Grigore Vieru (14-feb. 1935 – 18. Ian.2009). „Literatura unei nații nu se poate ridica la o treaptă în adevăr înaltă, până când societatea națională și statul național n-au ajuns la cea mai înaltă treaptă de putere și înțelegere”. – Ion Luca Caragiale (13 feb. 1852 – 9 iunie1912). În data de 17 februarie, anul Domnului 2019, la Biblioteca „Liviu Rusu” din orașul Sărmașu, la ora 13, după Sfânta Liturghie, un grup de patrioți români…

Citește mai mult

SEARĂ  PĂDURENEASCĂ

Iubitorii folclorului din Ținutul Pădurenilor, locul natal al regretatului interpret de muzică populară, Drăgan Muntean, se reunesc în seara zilei de 20 februarie la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara. Manifestarea, având ca generic ”O seară pădurenească”, cuprinde o expoziție de cusături și țesături, specifice zonei, prezentarea unor filme documentare referitoare la mirificul Ținut al  Pădurenilor și un spectacol susținut de talentații interpreți ai cântecelor pădurenești.                                                …

Citește mai mult