◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.10.2024

„Peste un milion de basculante în fiecare zi”. Dragarea masivă a nisipului pentru construcții distruge viața marină

Aproximativ șase miliarde de tone de nisip sunt dragate din oceanele lumii în fiecare an, punând în pericol viața marină și comunitățile de coastă, atrage atenția ONU.

Nisipul este cea mai exploatată resursă naturală din lume după apă și este folosit pentru a produce beton și sticlă.

Programul ONU pentru Mediu (UNEP) arată că unele nave acţionează ca aspiratoare, dragând atât nisipul, cât şi microorganismele cu care se hrănesc peştii. Aceasta înseamnă că viața s-ar putea să nu-și revină niciodată în unele zone.

Noile date coincid cu lansarea unui nou instrument de analiză, numit Marine Sand Watch, care monitorizează activitățile de dragare folosind urmărirea marină și inteligența artificială. „Amploarea impactului asupra mediului al activităților miniere de mică adâncime și al dragării este alarmantă”, a declarat Pascal Peduzzi, care conduce centrul de analiză GRID-Geneva al UNEP. Noua platformă estimează că din aproximativ 50 de miliarde de tone de nisip și pietriș folosite de omenire în fiecare an, o medie de șase miliarde de tone provin din oceanele și mările lumii. Acesta este echivalentul a „mai mult de un milion de basculante în fiecare zi”, a spus Peduzzi, adăugând că

„vasele mari practic sterilizează fundul mării prin extragerea nisipului și zdrobirea tuturor microorganismelor care hrănesc peștii. În unele cazuri, viața marină nu se mai poate recupera niciodată”.

Potrivit bbc.com, UNEP a recomandat ca dragarea nisipului să fie interzisă și pe plaje, pentru a proteja economiile de coastă.

Nisipul este esențial pentru construcția de clădiri, drumuri, baraje hidroelectrice și panouri solare. De asemenea, poate juca un rol important de mediu, protejând comunitățile de creșterea nivelului mării.

Marea Chinei de Sud, Marea Nordului și coasta de est a SUA se numără printre zonele în care au avut loc cele mai multe dragări, se arată în raport. (redacția UZPR)

Foto: Markus Distelrath/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *