◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.05.2024

Ultimele lansări de carte din acest an la Salonul „Armonii de toamnă” al CARP Galați, cu sălile pline ochi

În cadrul Salonului „Armonii de toamnă” al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, a avut loc, în data de 7 decembrie, într-o atmosferă caldă, prietenoasă, ultima activitate culturală de lansare de carte din acest an. Sala a fost și de astă dată, plină ochi, invitații aflându-se și in celelalte doua camere adiacente.

A fost lansat romanul ELIPSOID al scriitorului Iosif Roca, pentru care a pledat scriitorul/directorul editurii Rafet, Constantin Marafet, care a venit de la Râmnicu Sărat „din respect pentru autor și pentru munca depusă, pentru a îmbogăți pe cei prezenți cu caruselul de emoții”, apreciind că romanul polițist ELIPSOID se aproie de romanul „Amândoi” a lui Liviu Rebreanu prin structura specifică a romanului polițist, descriind „vremurile cu bune și cu rele”. Totodata, scriitorul Constantin Marafet a precizat că autorul romanului surprinde, cu abilitate, psihologia personajelor, folosind „ingrediente clasice”, prezentând crime inventate sau reale, trăite în viața cotidiană, având în vedere domeniul în care a acesta a activat. Fiind un fin observator al ființei umane, prezentând în romanul său o lume obscură, Iosif Roca „folosește cu succes tehnica suspansului, integrează cu succes dialogul și, prin narațiune, creează o lume nouă”, reușind să creeze prin natura romanului polițist psihologic „acel ceva în plus, de care să ne bucurăm”.

Criticul literar Adi Secară, referindu-se la același roman, a afirmat că acesta re/prezintă și „dovezi ale talentului de drumeț al autorului”, deconspirând faptul că l-a încurajat pe acesta să folosească în roman și ficțiunea, avand și o altă sugestie pentru titlul romanului: „Detectivul și cloșca de aur”.

O trecere în revistă a întregii opere a lui Iosif Roca, a realizat scriitorul Ion Avram, care l-a descris drept un „trubadur, obsedat de realitate” și l-a felicitat pentru că a ajuns la un astfel de nivel creator.

„Povestea pașilor” este cea de-a doua carte lansată, aceasta fiind o pledoarie pentru mișcare, care cuprinde în 500 pagini, impresii de călătorie ale unui numar de patru autoare: Elisabeta Turi, inginer în domeniul IT, „timișoreancă de când se știe”, convinsă că „mersul pe jos este sportul său preferat”; Loredana Brândușesc (Albinuța), o timișoreancă „visătoare”, autodefinindu-se cam așa: „uneori mă lovesc de nori și pot  să văd viața în culori minunate”; Veronica Panait, „modoveancă get-beget”, dar crescută „în cheatra târgului”; Smaranda Enică, „bucureșteancă, prin naștere, gălățeancă, prin adopție și călătoare, din vocație”.

A opinat pentru „povestea pașilor”, profesor universitar dr. Violeta Pușscașu, care a început prin a spune că „orice om se naște cu potențial de călător; nu toți, însă, îl transformă în profesie, vocație, pasiune”, cum este cazul celor patru autoare, care au lansat „o carte de reportaj inedit, un jurnal de călatorie, un jurnal intim”.

Impresionant este faptul că pașii celor patru autoare nu au avut ca obiectiv plimbarea, aceste milioane pe pași transformându-se în bani, pentru o cauză umanitară.

Grupul vocal „Gladul odăieștilor” Odaia Manolache, condus de către Ecaterina Hulea a adus spiritul sărbătorilor de iarnă, mai aproape de sufletul celor care au răspuns prezent la această dublă lansare de carte.

Și, fiindcă ne aflăm în cea mai frumoasă perioadă din an, urăm scriitorilor și iubitorilor de frumos putere creatoare, inspirație și sărbători binecuvântate, cu pace și belșug! Să ne revedem sănătoși la prima activitate culturală a anului ce se pregătește să ne intre în case!

 

       Mioara BACIU/UZPR

Foto: Bogdan Mihăilescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *