◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.05.2024

Carta de la Paris – set de principii etice fundamentale pentru protejarea integrității știrilor și informațiilor în era AI

Tehnologiile bazate pe inteligența artificială (AI) oferă noi perspective fără precedent, dar ridică și provocări majore pentru jurnalism. Într-un moment în care deepfake-urile ar putea amplifica dezinformarea și zdrobi încrederea publicului în tot conținutul audio-vizual și când modelele lingvistice sunt susceptibile să crească productivitatea în detrimentul integrității știrilor și informațiilor, mass-media afirmă că nu vor permite noii tehnologii să abată jurnalismul de la misiunea de a servi interesul public. Prima de acest gen, Carta de la Paris privind inteligența artificială și jurnalismul definește etica și principiile pe care jurnaliștii, redacțiile și instituțiile media din întreaga lume le vor putea însuși și aplica în activitatea lor cu inteligența artificială. Documentul, realizat cu alte zeci de organism media partenere, a fost creat de o comisie inițiată de organizația Reporteri fără frontiere (RSF) și prezidată de jurnalista – laureată a Premiului Nobel pentru Pace – Maria Ressa, potrivit ifex.org.

Carta promovează o abordare în care judecata umană și etica jurnalistică constituie pilonii funcției sociale a jurnalismului, ca terț de încredere. „Ca răspuns la tulburările pe care AI a creat-o în arena știrilor și informațiilor, Carta definește zece principii cheie pentru protejarea integrității informațiilor și păstrarea rolului social al jurnalismului”, arată RSF.

Lucrările la Carta de la Paris privind inteligența artificială și jurnalismul au fost lansate în iulie 2023 în parteneriat cu organizații ale societății civile, experți în inteligență artificială, reprezentanți ai mass-media și jurnalişti. Comisia a fost formată din 32 de persoane marcante din 20 de țări diferite, care sunt specialiști în jurnalism sau IA. Scopul a fost clar – de a determina un set de principii etice fundamentale pentru a proteja integritatea știrilor și informațiilor în era AI, când aceste tehnologii sunt gata să transforme industria media.

 

Primul punct de referință etic internațional

Mai multe organizații s-au reunit într-un efort fără precedent pentru a sprijini eforturile comisiei și ale RSF. Printre acestea se numără organizații de top care apără jurnalismul și mass-media (Comitet to Protect Journalists, Canadian Journalism Foundation, DW Akademie, European Journalism Centre, Ethical Journalism Network, Free Press Unlimited, Global Forum for Media Development, International Press Institute, Pulitzer Centre, Thomson Foundation), o federație de jurnaliști (Federația Europeană a Jurnaliștilor), o organizație care reprezintă mass-media de serviciu public (Asia-Pacific Broadcasting Union), un centru de cercetare TIC (Collaboration on International ICT Policy in East and Southern Africa) și consorții de jurnalism de investigație (Global Investigative Journalism Network, International Consortium of Investigative Journalists and Organizated Crime and Corruption Reporting Project).

„AI exacerbează ceea ce este deja un moment existențial pentru jurnalism. Deși promite noi oportunități, aduce și amenințări semnificative la adresa integrității informațiilor. Inovația tehnologică nu duce în mod inerent la progres: trebuie condusă de etică pentru a beneficia cu adevărat umanității. Pentru a proteja dreptul la informație, jurnaliștii și organizațiile de știri trebuie să își unească forțele pentru a se asigura că etica ghidează guvernarea și utilizarea celei mai transformatoare tehnologii a timpului nostru. Carta de la Paris privind inteligența artificială și jurnalism este un pas semnificativ către acest obiectiv”, susține Maria Ressa. „Inteligenta artificială ar putea oferi omenirii servicii remarcabile, dar are în mod clar potentialul de a amplifica manipularea minții la proporții fără precedent în istorie. Carta de la Paris este primul punct de referință etic internațional pentru IA și jurnalism. Dovezile faptice, o distincție clară între conținutul autentic și sintetic, independența editorială și responsabilitatea umană vor fi principalele garanții pentru dreptul la știri și informații de încredere în era AI. Mai mult ca niciodată, jurnalismul necesită o bază etică solidă și recunoscută pe scară largă. Împreună cu partenerii noștri, facem apel la reporterii, editorii și organizațiile de știri din întreaga lume să își asume aceste principii, să le proclame și să le implementeze în ceea ce fac”, punctează Christophe Deloire, secretar general al RSF. (Roxana Istudor)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *