Aradul este orașul de la granița de vest, pe care Mureșul îl adumbrește la maluri. Evident, sunt foarte multe de văzut ori de știut în acest oraș cu parfum de istorie.
Conținuturi
Recent, Gutenberg, inventatorul literelor de tipar, fost metalurgist și bijutier, și-a „strigat” fiii la Arad. Dincolo de aceste metafore, în anul 620 de la nașterea acestuia, nu greșim când spunem că la Arad „Constelația Gutenberg” este formată și oblăduită sub Tipografia și Editura Gutenberg de o revistă (magazin cultural) omonimă și un Salon mozaic.
Când am primit ediția de septembrie, cerul avea culoarea strugurilor de toamnă, roșul era strigător din frunze – pagini călătoare, iar albul amintea de cel al colii de tipar. Pentru că „Ediția aniversară 60 Gutenberg” se află la ceasul socotelilor: 3.301 semnatari și 3.405 materiale (în anul 16 al existenței acestui produs cultural de Arad).
Tipografia și Editura oferă tot sprijinul pentru ca revista să fie oferită gratuit celor care iubesc literele.
Salonul Gutenberg a împlinit 15 ani, în anul când Tipografia avea 75 de ani de existență în industria arădeană. Un Salon unic, creat după modelul Al. T. Stamatiad (care va împlini curând 100 de ani de când a fost creat pe strada Calvin nr. 4, de scriitorul Al. T. Stamatiad, profesor la Liceul de Băieți de atunci din Arad).
Salonul nu este un cenaclu în care să se ofere „rețete literare”, ci reunește oameni de cultură și frumos de toate profesiile și vârstele. Aici „frumosul” capătă ideea unui absolut, visat de fiecare invitat.
Ediția aniversară 60 cuprinde colaboratori din țară (remarcăm prezența unor membri ai UZPR din Arad și București), dar, la fel, diaspora este foarte bine reprezentată (adică, revista ajunge de la colaborator la cititor în țări unde comunitățile românești sunt bine sudate, exact până la poli – Serbia, Macedonia, Spania, Ungaria, Austria, Australia ș.a.)
Rubricile prin care conținutul ajunge la cititor sunt, printre altele: Editorial, Arad-Documentar, Idei-opinii, Arta cuvântului, Salon Gutenberg, Debut, Recenzii, La o ceașcă de cafea, duminica, Aria diversitas, Eveniment ș.a.
Se cuvine să amintim că semnatarii fac din revistă una de colecție referențială și sunt din zone diverse de exprimare: istorie, presă, cultură, educație, creație, cercetare ș.a. (semnatarii fiind scriitori, jurnaliști, istorici, arhiviști, cercetători, studenți, eseiști ș.a.).
Astfel, nu greșim când afirmăm că în jurul unicei Constelații Gutenberg arădene se coagulează o lume culturală de oriunde ar fi, prin plaja producțiunii editoriale (pentru că aici, la tipografia arădeană, se editează și tipăresc de la calendare și afișe până la cărți de un mare interes).
Concluzii
Recepția de Gală desfășurată în Sala Galla Forum Continental din Arad a fost una a sărbătorii de revistă (care are un format de carte și cuprinde 112 pagini). Programul variat de „Café Concert” a adus un plus de eleganță Salonului și revistei aniversare.
Au fost prezenți la Recepția de Gală, reprezentanți și parteneri ai celor mai importante foruri educaționale și de cultură din Arad, dar și din alte zone de referință. O parte dintre cei prezenți s-a exprimat elogiativ asupra sprijinului material pe care editura și tipografia Gutenberg din Arad îl oferă pentru apariția neîntreruptă a acestui magazin cultural arădean – Gutenberg, revista fiind „un factor de răspândire a cuvântului tipărit, ca un act de cultură” (inginer Ioan Faur, administrator).
Au fost oferite Distincții aniversare Gutenberg 60 (ca însemn de fidelitate, consistență și recunoștință pentru apartenență la faptul scris-citit), au fost rostite toasturi (iar un Secretariat tehnic a făcut posibil un ambient anume). Și, ca toate acestea „să poarte un nume” (număr) la un Moment „60”, un aranjament dulce, în culori alb, indigo, roșu foncé, a colorat ochii unei selecte asistențe.
Florica R. Cândea, redactor șef revista Gutenberg Arad
Carina A. Baba, redactor șef adjunct revista Gutenberg Arad
Concept vizual
Octavian Mircea Boran