◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.11.2024
Revista UZP, nr. 35/2024.
Forța, relevanța și implicarea jurnalismului profesionist

A ieșit din tipar publicația-etalon a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Revista UZP nr. 35/2024. Reflectând pe deplin, cu zeci de nuanțe, aspecte relevante ale implicării membrilor UZPR în viața cetății și a comunităților, adevărată oglindă a jurnalismului local și a legăturii tot mai puternice dintre conducerea centrală și organizațiile din teritoriu, revista este, din nou, un reper pe plaja media din România.
Mai mult decât o publicație de breaslă, mai mult decât o alcătuire de evenimente, mai mult decât o revistă standard, ediția nr. 35 a Revistei UZP vine din nou în fața publicului cu un conținut dens, care arată că jurnaliștii profesioniști nu precupețesc nimic pentru profesia nobilă căreia îi dăruiesc în fiecare zi timpul, energia, vocația și pasiunea.
De la Editorialul semnat de Sorin Stanciu, președintele ales în Adunarea Generală din 20 iulie a.c., intitulat „Continuăm, cu încredere în noi înșine”, până la articolele semnate de vicepreședinții Claudius Dociu („Avem filiale puternice, implicate, generatoare de idei  remarcabile”) și Dan Constantin („De ce cred mulți că ne-a trecut glonțul pe la ureche”), până la materialele relevante ale jurnaliștilor din țară și din Diaspora, publicația UZPR coagulează energii notabile și continuă…

Citește mai mult

Prezență ploieșteană notabilă, sub egida Filialei Prahova a UZPR, la Festivalul Umorului „Constantin Tanase”

Muzeul Umorului din Ploiești a fost prezent la cea mai amplă şi mai complexă manifestare culturală de umor din ţară, respectiv la Festivalul Umorului „Constantin Tanase”, de la Vaslui.

Muzeul ploieştean a prezentat, la invitaţia Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul” din Vaslui, o amplă expoziţie, prezentată sub egida Filialei Prahova a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. La festival au fost prezenţi doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Muzeului Umorului din Ploieşti, respectiv caricaturistul Marian Avramescu, cu o extraordinară expoziţie personală cu tema „Celebrități din cătunul Terra” şi reputatul epigramist ploieştean Constantin Tudoracle, membru al juriului la secţiunea literatură satirico-umoristică.

Foto: Facebook

Citește mai mult

Ediția aniversară
60 Gutenberg

Aradul este orașul de la granița de vest, pe care Mureșul îl adumbrește la maluri. Evident, sunt foarte multe de văzut ori de știut în acest oraș cu parfum de istorie.

Conținuturi

Recent, Gutenberg, inventatorul literelor de tipar, fost metalurgist și bijutier, și-a „strigat” fiii la Arad. Dincolo de aceste metafore, în anul 620 de la nașterea acestuia, nu greșim când spunem că la Arad „Constelația Gutenberg” este formată și oblăduită sub Tipografia și Editura Gutenberg  de o revistă (magazin cultural) omonimă și un Salon mozaic. 

Când am primit ediția de septembrie, cerul avea culoarea strugurilor de toamnă, roșul era strigător din frunze – pagini călătoare, iar albul amintea de cel al colii de tipar. Pentru că „Ediția aniversară 60 Gutenberg” se află la ceasul socotelilor: 3.301 semnatari și 3.405 materiale (în anul 16 al existenței acestui produs cultural de Arad).

Tipografia și Editura oferă tot sprijinul pentru ca revista să fie oferită gratuit celor care iubesc literele.

Salonul Gutenberg a împlinit 15 ani, în anul când Tipografia avea 75 de ani de existență în industria arădeană. Un Salon unic, creat după modelul Al. T. Stamatiad (care va împlini curând 100 de ani de când a fost creat pe strada Calvin nr. 4, de scriitorul Al. T. Stamatiad, profesor la Liceul de Băieți de atunci din Arad).

Salonul nu este un cenaclu în care să se ofere „rețete literare”, ci reunește oameni de cultură și frumos de toate profesiile și vârstele. Aici „frumosul” capătă ideea unui absolut, visat de fiecare invitat.

Ediția aniversară 60 cuprinde colaboratori din țară (remarcăm prezența unor membri ai UZPR  din Arad și București), dar, la fel, diaspora este foarte bine reprezentată (adică, revista ajunge de la colaborator la cititor în țări unde comunitățile românești sunt bine sudate, exact până la poli – Serbia, Macedonia, Spania, Ungaria, Austria, Australia ș.a.)

Rubricile prin care conținutul ajunge la cititor sunt, printre altele: Editorial, Arad-Documentar, Idei-opinii, Arta cuvântului, Salon Gutenberg, Debut, Recenzii, La o ceașcă de cafea, duminica, Aria diversitas, Eveniment ș.a.

Se cuvine să amintim că semnatarii fac din revistă una de colecție referențială și sunt din zone  diverse de  exprimare: istorie, presă, cultură, educație, creație, cercetare ș.a. (semnatarii fiind scriitori, jurnaliști, istorici, arhiviști, cercetători, studenți, eseiști ș.a.).

Astfel, nu greșim când afirmăm că în jurul unicei Constelații Gutenberg arădene se coagulează o lume culturală  de oriunde ar fi, prin plaja producțiunii editoriale (pentru că aici, la tipografia  arădeană, se editează și tipăresc de la calendare și afișe până la cărți de un mare interes).

Concluzii

Recepția de Gală desfășurată în Sala Galla Forum Continental din Arad a fost una a sărbătorii de revistă (care are un format  de carte și cuprinde 112 pagini). Programul variat de „Café Concert” a adus un plus de eleganță Salonului și revistei aniversare.

Au fost prezenți la Recepția de Gală, reprezentanți și parteneri ai celor mai importante foruri educaționale și de cultură din Arad, dar și din alte  zone de referință. O parte dintre cei prezenți s-a exprimat elogiativ asupra sprijinului material pe care editura și tipografia Gutenberg din Arad îl oferă pentru apariția neîntreruptă a acestui magazin cultural arădean – Gutenberg, revista fiind „un factor de răspândire a cuvântului tipărit, ca un act de cultură” (inginer Ioan Faur, administrator).

Au fost oferite Distincții aniversare Gutenberg 60 (ca însemn de fidelitate, consistență și recunoștință pentru apartenență la faptul scris-citit), au fost rostite toasturi (iar un Secretariat tehnic a făcut posibil un ambient anume). Și, ca toate acestea „să poarte un nume” (număr) la un Moment „60”, un aranjament dulce, în culori alb, indigo, roșu foncé, a colorat ochii unei selecte asistențe.

 

Florica R. Cândea, redactor șef revista Gutenberg Arad

Carina A. Baba, redactor șef adjunct revista Gutenberg Arad

Concept vizual

Octavian Mircea Boran

Citește mai mult

ONU. Summitul viitorului

Între 23-26 septembrie 2024, un eveniment major, care a avut loc la sediul ONU din New York, a fost prezentat ca o oportunitate unică pentru comunitatea internațională de a examina noile probleme cu care se confruntă și de a trasa o nouă cale de urmat, în beneficiul tuturor (Planifier l’avenir : 5 choses à savoir sur le Sommet historique de l’ONU sur le futur | ONU Info (un.org):   1/ Ce este Future Summit? În 2020, ONU și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare și a marcat această ocazie lansând o…

Citește mai mult

Miracol edenic

Un miracol edenic este cartea „Magia aventurii Astralis”, tipărită la Editura Astralis din București, în anul 2024, cu 358 pagini, dar mai mult chiar această caracterizare o desemnează pe autoare. Camelia Pantazi Tudor este un spirit scormonitor, aflat ani de zile în căutarea de sine, întâi prin studii, apoi dedicându-se profesiei și desăvârșirii cunoașterii, a culturii proprii, fără să uite visarea din copilărie, pe când învăța o limbă rară și îndepărată de prezentul ei, ca o poveste. A studiat istoria lumii, pornind timid spre tărâmul visat al culturii și artei….

Citește mai mult

Societatea de Cultură Macedo-Română a lansat un Manual pentru elevii aromâni
din Albania

Societatea de Cultură Macedo-Română, reprezentată de acad. Nicolae Saramandu, președinte, prof. dr. Manuela Nevaci, vicepreședinte, lector dr. Irina Floarea, membru în conducere, a organizat, de Ziua Internațională a Profesorului, la Centrul de Informare al României din Corcea, Albania, reprezentat de conf. dr. Daniela Stoica, lansarea volumului „Carti trâ învițare rămănește. Manual pentru elevii aromâni din Albania”, Editura Universității din București, 2024. La acest eveniment important pentru predarea limbii române standard şi a dialectului aromân au participat, cu bucurie şi emoţie, elevi și profesori din comunitatea aromânilor din Corcea, alături de…

Citește mai mult

Moda tinerilor –
o provocare continuă

Cu toții ne dorim să fim „în pas cu moda”, fie doar și pentru câteva secunde, deși știm cu toții cât de efemeră este aceasta. Publicul stabilește tendințele în modă, în funcție de gusturi, stiluri și preferințe, acestea fiind influențate de o serie de factori, cum ar fi: cultura fiecăruia dintre noi, muzica preferată, personalitățile în vogă și evenimentele sociale la care trebuie să participăm. Industria modei este conștientă de faptul că unele tendințe pot dura mult timp – poate chiar generații –, în timp ce altele sunt efemere. De…

Citește mai mult

Aceasta este calea de urmat

Complicată mi s-a părut lectura după începerea școlii! Am învățat să citesc de mic, am devorat volumele din biblioteca părinților și din cea a bunicilor, descoperind un univers fascinant, în care puteam fi orice erou îmi doream și să străbat depărtări pe care, cel mai probabil, nu o să le regăsesc vreodată în viață – nu privite cu ochii aceia, de copil. La școală eram întrebat ce am înțeles dintr-o carte, care sunt ideile principale, cum aș comenta cine știe ce acțiune a vreunui personaj… Și răspundeam, invariabil, greșit. Adică…

Citește mai mult

„Mi-am spus un singur lucru: dacă nu risc, nu câștig!”. Interviu cu Andreea Verdeş, campioana naţională la gimnastică ritmică

La vârsta când alte gimnaste abandonează performanţa (ritmica nu e un sport al longevităţii), Andreea VERDEŞ (n.18 octombrie 2000) are entuziasmul şi puterea începutului. 2024 a fost un an bun pentru studenta ieşeană, care a redevenit campioana naţională la individual compus, după ce o mai făcuse în 2020. Sportiva antrenată de soţii Cătălina şi Constantin Radu, la clubul Corrado, e fata studioasă care împacă amfiteatrul şi covorul competiţiei cu aceeaşi graţie incoruptibilă în faţa anilor. Un exemplu care trebuie urmat…ritmic, de oricare sportiv!   – Felicitări, Andreea! Medaliile iar au…

Citește mai mult

Râmnicul în viitor

Forumul Cultural al Râmnicului a organizat, joi, 10 octombrie a.c., la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, o dezbatere cu tema „Râmnicul în viitor”. La întâlnire a participat și administratorul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea, Eusebiu Vețeleanu. Manifestarea a făcut parte din amplu proiect „Râmnicul tradiției-Râmnicul contemporan și Râmnicul în viitor”. Această dezbatere a avut ca scop principal lansarea de posibile scenarii utile planificării și dezvoltării orașului, implicând atât autoritățile locale, dar și organizații nonprofit, cât și noua generație. Întâlnirea a avut loc în coordonarea lui Mihai Călugărițoiu. Acesta este cunoscut pentru…

Citește mai mult

Mi-e dor de primăvara românească

Pluteşte în aer mireasma primăverii şi mi s-a făcut un dor nebun de primăvara românească! Mi-e dor de primăvara din timpul copilăriei mele, de acel anotimp când striga zburdălnicia copilului din noi şi ne cheama îndărăt în ţesătura de frumuseţi ale primăverilor româneşti. Copil bătrân ce sunt!  De primăvara din satul copilăriei mele mi-e dor, de Ţigăneştiul din Teleorman aşezat în partea cea mai de sud a ţării  unde poposea mai întâi primăvara şi  simţeam că soarelele trezea din somnul lung al iernii toate fiinţele pământului  perpetuând ritualul renaşterii din…

Citește mai mult

 „Gazeta Munteniei”, anul XXII, nr. 400. „Unde nu este lege, acolo nu este libertate!”

Motto: „Moartea noastrǎ, a oamenilor, nu se ȋmplinește numai ȋn naturǎ, dar și ȋn conștiințǎ” (Tudor Arghezi)                                                    A ieşit de sub tipar nr. 400 al publicaţiei regionale „Gazeta Munteniei”, periodic de informaţie social economică. Din cuprinsul acestei ediţii spicuim: Editorialul intitulat: „GAZETA MUNTENIEI”, 22 de ani de luptă în 400 de ediții tipărite! – semnat de directorul Florenţ Mocanu, precum şi articole referitoare la: Dâmbovița: Prima procedură de coronarografie din istoria Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște a fost efectuată cu succes, Pitești: A fost semnat contractul de proiectare…

Citește mai mult