◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.11.2024

ONU. Summitul viitorului

Între 23-26 septembrie 2024, un eveniment major, care a avut loc la sediul ONU din New York, a fost prezentat ca o oportunitate unică pentru comunitatea internațională de a examina noile probleme cu care se confruntă și de a trasa o nouă cale de urmat, în beneficiul tuturor (Planifier l’avenir : 5 choses à savoir sur le Sommet historique de l’ONU sur le futur | ONU Info (un.org):

 

1/ Ce este Future Summit?

În 2020, ONU și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare și a marcat această ocazie lansând o dezbatere globală asupra speranțelor și temerilor pentru viitor. A fost începutul unui proces care a culminat cu convocarea Summit-ului Viitorului, un eveniment major, care a avut loc la sediul ONU, în septembrie 2024, înainte de dezbaterea anuală la nivel înalt a Adunării Generale.

Summit-ul a fost conceput inițial, la apogeul pandemiei de COVID-19, când ONU a simțit că, în loc să coopereze pentru a aborda această amenințare globală care ne-a afectat pe toți, țările și oamenii s-au îndepărtat unul de celălalt: „Ne-am confruntat cu adevărat cu decalajul dintre aspirațiile fondatorilor noștri, pe care încercam să le sărbătorim în timpul celei de-a 75-a aniversări a creării ONU și realitatea lumii așa cum este astăzi. Problemele cu care ne-am confruntat, amenințările, dar și oportunitățile și imperfecțiunile sunt ilustrate în modul în care am răspuns”, ”, a explicat Michèle Griffin, director de politici al Summit-ului.

Statele membre ONU l-au însărcinat pe Secretarul General al ONU, António Guterres, să ofere o viziune pentru viitorul cooperării globale. Răspunsul său la acest apel a fost documentul „Agenda noastră comună”, un raport de referință, care conține recomandări cu privire la o cooperare globală reînnoită pentru a face față unei multitudini de riscuri și amenințări, precum și propunerea de convocare a unui summit privind perspectivele Umanității în 2024.

Evenimentul a inclus sesiuni plenare axate pe cinci axe principale: a) dezvoltare și finanțare durabilă; b) pace și securitate; c) un viitor digital pentru toți; d) tinerii și generațiile viitoare; e) guvernanța globală, dar și alte subiecte care țin de activitățile desfășurate sub auspciile ONU, inclusiv drepturile omului, egalitatea de gen și criza climatică.

Rezultatul imediat a fost concretizat în versiunea finală a concluziilor Summitului pentru Viitor, incluse într-un Global Digital Compact și Declarația pentru generațiile viitoare, adoptate de statele prezente la summit.

 

2/ De ce este important acest Summit?

Pentru că, deși aceste teme au fost deja abordate și au fost încheiate acorduri inovatoare, precum Acordul de la Paris privind clima și Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale ONU, există un sentiment larg răspândit că structurile ONU, dintre care multe au fost înființate cu decenii în urmă, nu mai sunt suficient de corecte sau eficiente în activitatea lor.

Summit-ul Viitorului a oferit o oportunitate de a îndeplini deplin promisiunile care au fost deja făcute, de a pregăti comunitatea internațională pentru lumea viitoare și de a reconstrui încrederea între țări și oameni: „Cel mai important ingredient al cooperării internaționale a fost încrederea reciprocă, sentimentul Umanității noastre comune, al interdependenței noastre. Iar summitul  a fost conceput pentru a ne aminti tuturor, nu doar guvernelor și nu doar oamenilor care au fost prezenți la ONU, la New York, că trebuie să lucrăm împreună pentru a ne rezolva cele mai mari probleme comune”, a spus Michèle Griffin.

 

3/ Cine au fost jucătorii cheie?

Summit-ul a fost precedat de două Zile de Acțiune, organizate tot la sediul ONU, în cadrul cărora reprezentanți ai societății civile, sectorului privat, mediului academic, autorităților locale și regionale, tineri, reprezentanți din state membre ONU și mulți alții au avut ocazia să discute principalele teme ale evenimentului. „Când te uiți la ONU, crezi că guvernele sunt actorii cheie și este adevărat. Ei sunt cei care stau în jurul mesei, dar o fac în numele poporului lor. Actorii societății civile – tinerii – au fost implicați pe tot parcursul summit-ului, fiind prezenți la summit, sectorul privat a fost prezent ca recunoaștere a rolului major pe care îl joacă în viața și oportunitățile oamenilor de astăzi. Acest summit a fost organizat pentru că toată lumea și fiecare a trebuit să se recunoască în el”, a mai spus doamna Griffin.

 

4/ Și după?

Organizatorii Summit-ului au subliniat că închiderea evenimentului nu va marca încheierea discuțiilor și problemelor ridicate pe parcursul celor patru zile. Michele Griffin a descris acest lucru drept începutul unui proces: „Majoritatea semințelor pe care le-am plantăm la acest summit va dura ceva timp pentru a crește și a înflori și, cu toții, trebuie să facem un pas pentru a cere guvernelor să-și respecte angajamentele privind scena internațională. După Summit, accentul se va pune pe implementarea recomandărilor și angajamentelor cuprinse în Global Digital Future Compact.

În noiembrie 2024, Azerbaidjanul va găzdui Conferința Națiunilor Unite privind Clima (COP29), unde finanțarea climatică va fi o prioritate, iar în decembrie 2024, în Botswana, va avea loc Conferința Națiunilor Unite privind țările în curs de dezvoltare fără ieșire la mare, unde se vor căuta soluții pentru dezvoltare durabilă. În iunie 2025, eforturile de reformare a arhitecturii financiare internaționale – inclusiv privind organisme precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, care decid cum și în ce condiții să acorde împrumuturi, granturi și asistență tehnică țărilor în dezvoltare – vor fi analizate în Spania, în cadrul Conferinței internaționale privind finanțarea dezvoltării.

 

5/ Cum ne putem implica?

Act Now este campania globală a ONU pentru a încuraja pe toată lumea să pledeze pentru un viitor mai bun, mai pașnic și durabil. Platforma își propune să crească numărul celor care vorbesc și fac o diferență pozitivă, fie prin voluntariat în comunitatea locală, participând la luarea deciziilor locale sau pur și simplu schimbându-și obiceiurile personale de consum pentru a trăi o viață mai responsabilă față de mediu.

Înainte de Summitul Viitorului, Biroul ONU pentru Tineret i-a reunit pe tineri și pe aliații lor, lansând #YouthLead, un apel către liderii mondiali pentru a face elaborarea politicilor globale mai reprezentativă pentru comunitățile pe care le servesc.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *