Moartea lui Attila a prezentat și căderea Imperiului Hun. Attila Hunul a fost cunoscut sub numele de Flagellum Dei , ceea ce înseamnă „flagelul lui Dumnezeu”. Cu el la conducere, hunii erau una dintre cele mai mari amenințări cu care se confrunta Imperiul Roman.
Deși el a fost înfrânt de romani sub conducerea lui Flavius Aetius și aliații lor vizigoții, sub comanda lui Theoderic I, în bătălia de pe câmpiile Cataluniei, Attila și războinicii au rămas o amenințare pentru mult timp.
Abia în anul 453 d.Hr., după moartea lui Attila și căderea Imperiului Hun, lumea romană a fost în cele din urmă eliberată de una dintre cele mai mari amenințări.
Attila în luptă cu romanii
Una dintre cele mai faimoase bătălii, pe care Atilla a dus-o cu romanii, s-a desfășurat în 451, pe vastele câmpii ale Cataluniei, Spania. Rezultatul a fost unul favorabil romanilor și astfel Attila a fost forțat să se retragă în Europa Centrală.
De acolo, faimosul conducător al hunilor s-a gândit să invadeze din nou Imperiul Roman. Această invazie s-a produs în 452, hunii traversând Alpii și atacându-i pe romanii din Vest.
Ca rezultat, multe orașe nordice din Peninsula Italiană, inclusiv Aquileia, Verona și Milano, au fost capturate de huni. Roma a fost cruțată, deoarece Attila și războinicii lui nu au avut succes pe frontul de Sud, în zona râului Po.

„Întâlnirea Papei Leo și Attila” de Francesco Solimena
Atunci a fost momentul când o delegație, condusă de Papa Leon I, a negociat cu Attila, care în cele din urmă a ales să se retragă. Este neclară alegerea făcută de conducătorul hunilor și din acest motiv s-au născut numeroase speculații. Una dintre acest speculații se referă la diplomația lui Leon, care a salvat Roma.
O altă ipoteză susține că o boală ciudată i-a moleșit pe bărbații lui Attila. Unii istorici susțin că Attila a fost avertizat de oamenii săi să nu atace Roma pentru că va avea soarta lui Alaric I, care a murit la scurt timp după ce a încercat să cucerească Roma.
Moartea lui Attila, inima hunilor
Indiferent de alegerea sa, un lucru este cert. Anul următor, adică în 453, Attila a plecat în lumea celor drepți. Interesant este faptul că moartea sa a intervenit în ziua următoare după ce s-a căsătorit cu o femeie pe nume
Ildico.
Și aici există numeroase semne de întrebare. Unii istorici susțin că ar fi fost otrăvit, alții spun că a murit de la consumul ridicat de alcool. Cert este că nimeni nu știe care a fost motivul real al morții sale.
Căderea Imperiului Hun
Indiferent de împrejurările morții lui Attila, Imperiul Hun s-a destrămat pentru că a fost împărțit de cei trei fii a lui Attila, Ellac, Dengizich și Ernak.
Războiul civil a urmat, deoarece frații s-au luptat unul cu celălalt pentru a-și mări teritoriul pe care îl controlau. În timp ce acest lucru se întâmpla, vasalii hunilor au văzut oportunitatea de a-și câștiga independența. Primul care s-a ridicat împotriva hunilor a fost Ardaric, regele gepizilor. În 454 d.Hr., hunii au fost înfrânți la bătălia de la Nedao de Ardaric, iar Ellac a fost ucis.
Continuarea pe efemeride.ro