◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
UZPR în „Săptămâna mare a Culturii Naționale”, la Canal 33

Emisiunea „România în mișcare”, realizată de Lavinia Șandru la Canal 33, și-a propus, după cum însăși realizatoarea a mărturisit, să dezbată în cadru special „despre cultură, presă și Eminescu”. Cu doi ani în urmă, UZPR a lansat proiectul intitulat „Săptămâna luminată a presei românești”, context în care moderatoarea i-a invitat pe reprezentanții Uniunii prezenți în platou să se refere la calitatea de jurnalist a lui Mihai Eminescu și să treacă prin reverberațiile timpurilor până la starea actuală a presei din România. În intervenția sa, Sorin Stanciu, președinte interimar al UZPR,…

Citește mai mult

Viza lui Novak Djokovic ANULATĂ pentru a doua oară!

Informații de ultimă oră din Australia Alex Hawke, ministrul Imigrării din Australia, a decis anularea vizei lui Novak Djokovic (34 de ani, locul 1 ATP). Echipa de avocați a sârbului pregătește contraatacul! Ministrul Imigrării din Australia și-a folosit puterea excepțională de decizie și a dictat în urmă cu scurt timp anularea vizei lui Novak Djokovic, anunță New Age, cotidian din Melbourne. În condițiile actuale liderul ATP va trebui să părăsească Australia sau să intre în detenție în următoarele ore, astfel că participarea sa la Australian Open 2022, turneul de Grand…

Citește mai mult

UZPR Prahova lansează expoziția „Mari personalități românești în viziunea unor mari artiști ai lumii”

Una dintre manifestările inedite care celebrează Ziua Culturii Naționale este cea organizată de Filiala Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, din Ploiești: expoziția internațională „Mari personalități românești în viziunea unor mari artiști ai lumii”. Manifestare de anvergură, care se va derula timp de șase luni (15 ianuarie – 30 iunie, 2022), expoziția este menită să reflecte felul în care artiști de talie internațională au surprins imaginea unor ilustre personalități ale  spiritualități naționale, în opere perene. Evenimentul, complex și extins, va avea deopotrivă…

Citește mai mult

Vouchere pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ale IMM-urilor europene

Comisia Europeană și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) au lansat noul Fond pentru IMM-uri al UE, care oferă vouchere IMM-urilor cu sediul în UE pentru a le ajuta să își protejeze drepturile de proprietate intelectuală. Acesta este cel de-al doilea Fond pentru IMM-uri al UE, care are rolul de a sprijini IMM-urile în redresarea în urma pandemiei de COVID-19 și în tranziția verde și digitală pentru următorii trei ani (2022-2024). Fondul pentru IMM-uri al UE, cu un buget de 47 de milioane EUR, va oferi: rambursarea a 90%…

Citește mai mult

Cine a fost, este şi va fi Mihail Eminescu?

Daţi-i lui Eminescu ceea ce i se cuvine: neuitarea.  Ştefan Radu Muşat Eminescu e întruparea literară a conştiinţei româneşti, una şi nedespărţită. – Nicolae Iorga Dacă poporul român dispare şi rămâne o carte a lui Mihai Eminescu, lumea va şti cine au fost românii. – Mircea Eliade Cine a fost, este şi va fi Mihail Eminescu? „Dispreţul pentru uzurparea conducerii de puţinii care nu s-au ridicat măcar prin inteligenţa, cultura şi munca lor”. Nicolae Iorga  – 16. XI. 1911  Cine a fost, este şi va fi Mihail Eminescu? „Evlavia pentru…

Citește mai mult

Eminescu suntem noi

A mai venit un ianuarie. Şi iarăşi vom depune o floare la bustul înzăpezit al lui Mihai Eminescu. Tudor Arghezi spunea: „Despre Eminescu trebuie să se vorbească mult”. Este şi firesc să ne referim mereu la Marele Poet atunci când vorbim despre neamul nostru românesc, despre problemele cu care se confruntă acesta, despre bucuriile şi durerile noastre, despre viitor, trecut şi prezent. Eminescu este pentru noi, basarabenii, mai mult decât un poet. El a fost şi rămâne păstrător de limbă română, de identitate şi simţire românească. Un simbol al unităţii…

Citește mai mult

„Filantropul”

La sfârşitul lunii decembrie, un ,,filantrop” din Chişinău, vrând să-şi facă cunoscută afacerea, a organizat în faţa magazinului său un adevărat spectacol. Acesta a decis să le spună locuitorilor oraşului: ,,La mulţi ani!” într-un mod inedit. Îmbrăcat în Moş Crăciun, sau mai bine zis, în ceva asemănător, pentru că nu prea avea nimic în comun cu bătrânul nostru, şi-a deschis sacul ,,fermecat” şi a început să arunce în mulţime cu bijuterii din aur şi argint. Bieţii oameni s-au îmbulzit, s-au împins, au căzut, s-au lovit, fiind convinşi că fericirea le…

Citește mai mult

Poetul dintre vieți

  1. Mara Vasile. Acesta este numele meu. Sunt prea tânără, prea timdă, prea îndârjită şi prea însetată de poezie pentru timpul în care m-am născut! Aşa cred eu acum, la 13 ani…. Inima îmi spune că merg pe drumul bun! Raţiunea mea îmi spune că e bine ce fac, ce cred, ce simt! Doar că ceilalţi se uită ciudat la mine… râd… se întorc cu spatele şi… iar râd… îşi dau coate… mai icnesc odată… îmi mai aruncă două vorbe (unii!)… și-şi văd cu  toţii de drum. Hotărât lucru…

Citește mai mult

Consultare publică deschisă referitoare la viitoarea Lege europeană privind libertatea mass-media

Comisia Europeană a publicat o consultare publică deschisă cu privire la viitoarea Lege europeană privind libertatea mass-media, o inițiativă menită să protejeze pluralismul și independența mass-media pe piața internă a UE. Aceasta prezintă principalele obiective ale inițiativei, posibilele opțiuni și impactul. „Mass-media reprezintă un pilon al democrației. Astăzi însă acest pilon este cenzurat și se confruntă cu presiuni din partea unor guverne și grupuri private. Acesta este motivul pentru care Comisia va propune norme și garanții comune pentru a proteja independența și pluralismul mass-media. Jurnaliștii ar trebui să fie în…

Citește mai mult

Prințul Charles expune la Londra acuarele cu peisaje din România

Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, are o pasiune mai veche – pictura în acuarelă. Fiul cel mare al reginei Elizabeth a II-a expune în prezent la Londra 79 dintre picturile sale, inclusiv peisaje din România, în decorul unei capele renovate din secolul al XIX-lea, relatează CNN. De aproape 50 de ani, prinţul pictează în aer liber locurile pe care le îndrăgeşte, precum Scoţia şi reşedinţe regale. Aceasta este cea mai importantă expoziţie organizată până în prezent ce grupează picturile realizate de prinţul Charles. Călătoriile sale sunt de asemenea o…

Citește mai mult

Acad. Mihai Cimpoi: „Hyperion și Demiurg”. „Luceafărul”, mit și dramă existențială

Eminescolog de formație enciclopedică și editor, la Chișinău, al Integralei Eminescu (8 volume) și al atâtor volume de exegeză, academicianul Mihai Cimpoi și-a dedicat ani buni din viața sa atât mai bunei cunoașteri a Poetului național în spațiul culturii basarabene cât și comentariului mai de profunzime al operei și gândirii eminesciene. Merită amintită totodată neobosita sa prezență la manifestări și acțiuni culturale în întreg spațiul românesc, calitatea de membru al Academiei Române ori al Uniunii Scriitorilor din România oferind acestora deopotrivă real prestigiu și evidentă distincție. Din multitudinea de volume…

Citește mai mult