◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
167 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Nicolae Bălcescu

Nicolae Bălcescu personalitate  marcantă a neamului românesc, un model de dăruire şi  abnegaţie pentru poporul căruia îi aparţinea. În anii 1975-1976, omul de cultură Horia Nestorescu Bălcești orgniza “Seri de Poezie” în cadrul Muzeului Bălcescu, din comuna Nicolae Bălcescu-județul Vâlcea,  unde era custodele muzeului.             În cadrul acestor seri recitam poezii, unele dedicate și inspirate din viața și activitatea istoricului și revoluționarului Nicolae Bălcescu. Cu această ocazie istoricul Horia Nestorescu Bălcești înființase “Societate Prietenii Muzeului Bălcescu“ din Bălcești pe Topolog. Cu acest prilej poeții George Achim, I.I.Alexandrescu, Lucian Avramescu, Gheorghe Bobei,…

Citește mai mult

Recomandări de festival – ziua a patra de Fest(in) pe Bulevard 2019

Repetiția vieții mele, Triburi. Codul bunelor BARIERE , Vrăjitoarele din Salem și Frumoasa și cneazul, în a patra zi de Fest(in) pe Bulevard Începutul de săptămână aduce în Fest(in) pe Bulevard un spectacol care s-a născut din admirația și din respectul față de o legendă a scenei teatrului românesc, Anda Caropol. Repetiția vieții mele de Claudiu Sfirschi-Lăudat, în regia lui Alexandru Jitea, este un omagiu adus unui artist pentru care teatrul a fost similar cu viața și pe care l-a slujit cu devotament și iubire. Spectacolul este programat la ora ora 18:00, la Sala…

Citește mai mult

Campionatul Mondial de gimnastică 2019 de la Stuttgart. Marian Drăgulescu, pe locul 4 în finala de la sărituri. S-a calificat la Jocurile Olimpice!

La Stuttgart, în Germania, între 4 și 13 octombrie, se desfășoară Campionatul Mondial de gimnastică.Drăgulescu a luat nota 14.966 la prima săritură, dar la a doua a fost notat doar cu 14.283, fiindcă aterizarea n-a fost tocmai cea mai reușită. Astfel, sportivul român a avut o medie de 14.624. Românul a fost depășit de rușii Nikita Nagorny (14.966) și Artur Dalaloyan (14.933) și de ucraineanul Igor Radivilov (14.749).Sportivul român a obținut calificarea la Jocurile Olimpice. libertatea.ro    

Citește mai mult

Adio Vința …

La Vința, o comunitate întreagă dispare înghițită în apele lacului de steril. Poate că totul a început demult, o dată cu blestemul preotului din Geamăna, cu inima frânta după moartea preotesei și cea a unicului copil, pe mormântul mamei sale, blestem rostit în noaptea de înviere, așa cum povestesc șușotind localnicii sau poate că e doar un simplu proiect economic început în anii 1980 pentru a exploata cel mai mare zăcământ minier de cupru din Uniunea Europeană, satul Geamăna zace astăzi îngropat în steril și Vința va avea cât de…

Citește mai mult

Expoziția ”Remember to resist. Memoria genocidului romilor din România” (14 octombrie – 12 noiembrie 2019, București)

În perioada 14 octombrie – 12 noiembrie 2019, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) găzduiește expoziția Remember to resist. Memoria genocidului romilor din România, derulată de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit, în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – ”Elie Wiesel”. Vernisajul, ultimul eveniment din seria celor organizate cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România de anul acesta, va avea loc luni, 14 octombrie 2019, de la ora 12.00, la sediul SNSPA (Bd. Expoziției, nr. 30A), Sala Multifuncțională (parter). Vă rugăm să confirmați participarea la eveniment, completând acest formular…

Citește mai mult

”Nana Mouskouri împlinește 85 de ani” de Raul Gabriel Gavra

Nana Mouskouri, cea mai îndrăgită cântăreață a Greciei, împlinește astăzi, 13 octombrie 2019, venerabila vârstă de 85 de ani. Născută în 13 octombrie 1934, Ioanna Mouschouri (pe numele său real) s-a făcut cunoscută prin vânzarea a mai mult de 300 de milioane de albume în toată lumea, în întreaga sa carieră lansând peste 200 de albume și single-uri. Interpreta a abordat mai multe genuri muzicale (amintind aici de jazz, pop și folk) și a cântat în douăsprezece limbi (greacă, engleză, galeză, germană, olandeză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, turcă, maori și chineză mandarină), impresionând publicul…

Citește mai mult

Teoria unui savant rus: Somnul nu este o pierdere de timp, ci un medicament

Teoria faimosului om de știință a făcut senzație și a scos la iveală unele lucruri interesante privind activitatea creierului nostru în timp ce dormim. Ivan Pigariov este membru fruntaș al Institutului pentru Probleme de Transmisie a Informațiilor și este angajat în studierea fiziologiei somnului. Cercetările sale sunt cunoscute în întreaga lume. Dintotdeauna s-a crezut că creierul se relaxează noaptea. Însă, experimentele au arătat că atunci când dormi el continuă să lucreze activ. Următoarele ipoteze sunt că: creierul procesează informațiile acumulate pe parcursul zilei și rezolvă problemele emoționale. Somnul nu este…

Citește mai mult

Sfântul Brâncoveanu şi trădarea la români

Când discutam, cu mulţi ani în urmă, cu prietenul meu, nenea Ion Barbu de Vâlcea, despre temele unei întâlniri a scriitorilor, i-am vorbit, poate prea patetic, poate prea implicat, despre tema voievodului luminat Constantin Brâncoveanu. Domnia sa, însă, a primit cu sufletul deschis această pledoarie, cum putea să facă altfel, Brâncoveanu se născuse şi el, cu trei sute şi mai bine de ani în urmă, în judeţul Olt, marcase din plin harta culturală a Vâlcii, cu Horezu, cu Dintr-un lemn, cu amintirea lui Antim Ivireanul, gruzinul adus de la Constantinopol…

Citește mai mult

Premiile Nobel pentru Literatură: Olga Tokarczuk (2018) și Peter Handke (2019)

Premiul Nobel pentru Literatură 2018 a fost atribuit scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk iar cel pentru 2019 austriacului Peter Handke, anunță AFP. Premiul a fost acordat pentru doi ani fiindcă în 2018 s-a renunțat la acordarea lui după ce Academia Suedeză a fost subiectul unui uriaș scandal.   Poloneza Olga Tokarczuk s-a născut în 1962, iar în 2018 a câștigat prestigiosul premiu Man Booker International Prize pentru romanul ”Flights”.   Austriacul Peter Handke are 78 de ani și între 1944 și 1948 a trăit în zona ocupată de sovietici a Berlinului…

Citește mai mult